Speciaal

TELEVISIE ACTUALITEITEN

DOCUMENTAIRE

Zembla: Ruzie om de top Documentaire over lang voortslepende affaires: hebben Bart Vos en Ronald Naar, de meest gelauwerde maar inmiddels ook meest omstreden Nederlandse bergbeklimmers, de toppen van de Mount Everest (Vos) en de Nanga Parbat (Naar) nu al dan niet beklommen? De controverse zal ook na deze documentaire blijven bestaan (21.10 uur, Nederland 3).

Vergezicht: Louis Doedel Documentaire van Frank Zichem over de Surinaamse vakbondsactivist Louis Doedel. Deze kwam in de jaren dertig op voor de werklozen en kleine boeren. Hij organiseerde demonstraties en protestacties waar duizenden mensen aan meededen. En hij richtte de SAWO op, de Surinaamse Algemene Werkers Organisatie, en was daarmee een van de eersten die werklozen mobiliseerden, ongeacht hun etnische afkomst. Doedels activiteiten werden door het Nederlands koloniaal bewind als dusdanig bedreigend ervaren, dat hij in 1937 werd opgesloten in de psychiatrische inrichting Wolffenbuttel. Pas 43 jaar later werd Doedel 'bevrijd'. Drie dagen later overleed hij. In deze documentaire gaat de Nederlands-Surinaamse Nina Jurna op zoek naar de geschiedenis van haar oudoom Louis. De documentaire is de eerste aflevering van een drieluik over slavernij, als aanloop naar de jaarlijkse slavernijherdenking op 1 juli (23.05 uur, Nederland 3).

CULTUUR

NPS Jazz: Dee Dee Bridgewater Registratie van het concert dat zangeres Dee Dee Bridgewater gaf op het North Sea Jazz Festival van 2002. Ze bracht in dit concert een ode aan de Duitse componist Kurt Weill (23.55 uur, Nederland 3).

RADIO

De Ochtenden In 'Het Interview' (09.00 uur, Radio 1) een gesprek met de Utrechtse burgemeester Annie Brouwer over de veiligheid in haar stad. Bert Koenders van de PvdA, Geert Wilders van de VVD en Harry van Bommel van de SP worden aan de tand gevoeld over de Nederlandse militaire missie naar Irak. In de buitenlandrubriek (10.00 uur) een reportage over de aanslag op het Isaf-konvooi in Afghanistan. En aandacht voor het regime van de Zimbabwaanse president Robert Mugabe dat op zijn laatste benen loopt. In 'Het onderzoek' (11.00 uur) aandacht voor een terugkeerregeling voor bepaalde groepen uitgeproduceerde asielzoekers, waarvan tot op heden niets terechtkomt en een reportage over een coffeeshophoudster in Emmen, die door het geloof in Jezus Christus is gestopt met haar coffeeshop.

Plein Publiek Heidi Iepema praat met Barbara Veenman, schrijfster van een roman over de meest turbulente periode uit de Egyptische geschiedenis: de tijd van farao Echnaton. Hij ontketende een religieuze revolutie door het grote aantal goden in het Oude Egypte in te perken tot slechts één zonnegod (10.00 uur, 747 AM).

Kunststof Gast is Theo Reitsma, volgens velen de beste voetbalcommentator die Nederland heeft. Hij gaat met de vut, maar er blijft hoop, want hij gaat free lancen (19.00 uur, Radio 1).

De Avonden Na tienen: Het Gesproken Uitzicht van Paul Marijnis, dichter in Leiden. Daarna: Het Weekbericht, waarin een gesprek met de schrijver Henk Romijn Meijer over de opera 'The Memory Game' van Joel Hoffman waarvoor hij het libretto schreef. En de rubriek Audio Archeologie. Rond elf uur: De Wijde Blik van radiokunstenaar Mat Wijn. Daarna: Hedendaagse elektronische muziek. Een compilatie met live opnamen van het 12de Amstel Festival met onder meer Dicta phone en Dorine Muraille. En tegen twaalf uur: Het Geluid van Nederland. Peter te Nuyl behandelt historisch geluid (22.00-24.00 uur, 747AM).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden