Speciaal

TELEVISIE KINDEREN

ACTUALITEITEN

Netwerk De Amerikaanse Betty Mahmoody werd wereldberoemd met haar boek 'Not without my daughter' en de gelijknamige verfilming ervan. In de jaren tachtig ging ze met haar Iraanse echtgenoot en haar dochter voor een vakantie naar Teheran. Haar man hield ze daar in gijzeling tot Betty en haar dochter wisten te ontsnappen en te vluchten naar de VS. In 'Netwerk' het verhaal van de echtgenoot (20.30 uur, Nederland 1).

Twee Vandaag gaat in zijn geheel over een uniek initiatief van het ministerie van defensie. Dat laat onderzoeken in welke mate getraumatiseerde militairen en ex-militairen een hersenafwijking hebben. Het gaat om mensen die tijdens hun uitzending levensbedreigende ervaringen hebben opgedaan. Die kunnen het brein letterlijk aanvreten; de structuur van de hersenen verandert. Door die afwijking ontstaat onaangepast gedrag (17.58 uur, Nederland 2).

DOCUMENTAIRE

Veronica in de ban van de ring Het derde deel van 'The Lord of the Rings'-trilogie is vanaf gisteren in de Nederlandse bioscopen te zien. Veronica verdiept zich in de wereld achter dit fenomeen. 'Veronica in de ban van de ring' bezoekt de filmlocaties in Nieuw-Zeeland, spreekt met de hoofdrolspelers, is aanwezig bij de wereldpremière van 'The Lord of the Rings: The Return of the King' en neemt een kijkje achter de schermen bij de productie van dit epos (20.30 uur, Veronica).

De Donderdag Documentaire 'De andere oorlog'. Documentaire over de Amerikaanse kruistocht tegen abortus. ,,Ik zal ons land leiden naar een cultuur waarin het leven waarde heeft, het leven van ouderen, zieken, jongeren en ongeborenen'', zegt George W. Bush op de Republikeinse Conventie in 2000. Op zijn eerste dag als president van de VS bekrachtigt hij deze uitspraak door alle fondsen in te trekken van organisaties die in ontwikkelingslanden werken en die direct of indirect met abortus te maken hebben. Een documentaire over een ideologisch gevecht binnen de VS waar vooral vrouwen in ontwikkelingslanden het slachtoffer van worden (23.05 uur, Nederland 1).

CULTUUR

NPS Jazz Hij trad op tot aan zijn dood en overleed in juni 2001. Blueslegende John Lee Hooker vertelt in deze documentaire zijn levensverhaal en wordt gefilmd tijdens een optreden. Zijn verhaal wordt aangevuld door zijn ex-vrouw Maude, zijn zoon en dochter en andere familieleden. Ook komen er diverse musici aan het woord die door hem zijn geinspireerd en met hem hebben samengewerkt, zoals Bonnie Raitt, Carlos Santana, Eric Clapton, Robert Cray en John Mayall (23.50 uur, Nederland 3).

RADIO

Kunststof Na het overdonderende succes in Amerika trekt de animatiefilm 'Finding Nemo' ook in Nederland volle zalen. Stemmenregisseur Arnold Gelderman zag toe dat de vegetarische haai Bruce, clownsvis Marlin en Nemo, het visje met het te kleine vinnetje, de juiste Nederlandse stemmen kregen (19.04 uur, Radio 1).

De Avonden Na tienen 'Het Gesproken Uitzicht'. Robbie DellAira, kunsthistoricus, beschrijft het uitzicht vanuit de Faustkamer in het kasteel van Waardenburg. Daarna een gesprek met Ad van Liempt, onder meer eindredacteur van 'Andere Tijden', het succesvolle televisieprogramma over geschiedenis. Vervolgens het ongevraagde advies aan staatssecretaris Medy van der Laan bij monde van de componist Roderik de Man. Tegen elf uur de 'Levende Dichters Almanak' met Lidy van Marissing, van wie eerder dit jaar de bundel 'Kamer waarin lichtvlek' verscheen. Daarna 'De Wijde Blik' van radiokunstenaar Mat Wijn. Na elven een concertregistratie van de Amerikaanse band Jackie-O Motherfucker. Tegen twaalf uur 'Het Geluid van Nederland'. Peter te Nuyl behandelt historisch geluid (22.00 uur, 747 AM).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden