Speciaal

NOS Actueel Rechtstreeks verslag van het kamerdebat over de veiligheid van Pim Fortuyn (10.15 uur, Nederland 2).

Netwerk laat christelijke jongeren reageren op het voorstel van PvdA-leider Wouter Bos om alle scholen een accepatieplicht op te leggen, de christelijke scholen niet uitgezonderd. Verder: het effect van overheidspropaganda op de bevolking in Irak (20.30 uur, Nederland 1).

DOCUMENTAIRE

Gewest: een staalkaart van Nederland Reportage over het Staatscircus van Moskou. Hoe ziet het leven van de circusmedewerkers eruit? Tentmeester Jusif Moustafaev, in 1980 nog judiokampioen van de Sovjet-Unie, zet tegenwoordig aambeelden van boven de honderd kilo op zijn hoofd. Zijn zoon wil dat ook wel, maar zijn vader wil dat hij eerst gaat studeren. De directeur van het circus, een neef van Toni Boltini, begon 22 jaar geleden met zijn eerste circus en heeft nu een programma met acrobaten, clowns, musici, trapezewerkers, ruiters en dompteurs, afkomstig uit tien verschillende landen. Het gaat niet goed met het circus. Met name de strenge regelgeving zorgt voor veel problemen (19.00 uur, Nederland 3).

PRAATPROGRAMMA'S

B & W Na de val het kabinet-Balkenende was ex-minister van economische zaken Heinsbroek nog regelmatig op tv en in de kranten te zien. Dat gold niet voor zijn collega, Eduard Bomhoff. Vanavond is de oud-LPF-minister Bomhoff te gast bij Paul Witteman. Vandaag verscheen Bomhoffs boek 'Blinde ambitie: mijn 87 dagen met Zalm, Heinsbroek en Balkenende' (19.25 uur, Nederland 3).

Oog in oog Astrid Joosten praat met Adriaan van Dis over de diepe dingen des levens: zijn woede, zijn verhuisdrang, zijn afscheid van televisie en zijn maatschappelijke betrokkenheid (20.30 uur, Nederland 3).

Barend & Van Dorp Gasten: Ellie & Ari, een fotografenduo dat portretten maakt van allerlei types, en Michiel Smit, gemeenteraadslid van Leefbaar Rotterdam. Muzikaal optreden van Harry Niehof (22.30 uur, RTL 4).

CULTUUR

Bing Crosby, de stem van de eeuw Een documentaire over de legendarische jazz-zanger Bing Crosby. Zijn successen: twintig gouden platen, de best verkochte single aller tijden ('White Christmas'), meer dan 50 speelfilms, een oscar voor zijn acteerprestaties en golfhandicap 2. Frank Sinatra noemde hem 'de vader van mijn carrière'. Aan het woord komen onder meer Kathryn Crosby, zijn tweede vrouw, Mary Frances, zijn dochter en Rosemary Clooney, collega en vriendin (23.55 uur, Nederland 3).

AMUSEMENT

Peter R. de Vries, misdaadverslaggever De misdaadreporter liet zich door een stel sluwe oplichters van zijn geld beroven, maar ontmaskert, via een verborgen camera, wel hun louche handel. En: de jaarlijkse toptien van advocaten. Vorig jaar won Gerard Spong. De Vries vroeg rechtbankverslaggevers en misdaadjournalisten naar hun favoriete advocaat. Dat levert 'een heel andere, maar interessante toptien op' (20.30 uur, SBS 6).

De Stoel Rik Felderhof praat met broeders Ton en Bert Strijks. Broeder Ton zorgt al 35 jaar voor de bejaarde mannen in het Richardushuis op Curaçao. Binnenkort gaat hij met pensioen. Autodidact Bert Strijks kon in zijn kinderjaren slechts naar de lagere school. Nu heeft hij zich opgewerkt tot universitair docent fysische chemie (21.50 uur, Nederland 1).

RADIO

De grens van de mens Radiodocumentaire over de grens tussen mens en machine. De mens is het slimst, het machtigst en het best. Machines die mensen verslaan kennen we slechts uit science-fiction-films. Maar hoe menselijk zijn machines in 2050? Zijn mensen te kopiëren, te verbeteren of zelfs te vervangen? Drie wetenschappers laten hun licht erover schijnen: hoogleraar kunstmatige intelligentie Hugo de Garis; Ben Feringa, hoogleraar nanotechnologie en hoogleraar informatica Frans Groen (0.00 uur, Radio 1).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden