Speciaal

TELEVISIE

Nu, ruim drie maanden later, kijken collega's die de ramp van nabij meemaakten terug op de bewuste dag.

De reportage laat nog niet eerder vertoonde beelden zien die zijn gemaakt vlak na de ontploffing (20.30 uur, Nederland 1).

DOCUMENTAIRE

In Columbus een documentaire over Joden in Antwerpen, die er een zeer orthodoxe leefwijze op nahouden (20.35 uur, Ned. 2)

Shanghai Vice, het slot van de zevendelige Britse documentaire over de harde praktijken van de bewakers van orde en recht in Shanghai (23.12 uur, Ned. 3).

PRAATPROGRAMMA'S

Wanneer je kind overlijdt, stort je hele wereld in. Catherine praat met twee moeders die beiden een kind verloren en niet weten hoe ze met hun leven moeten doorgaan. Een rouwverwerkingstherapeute probeert ze daarbij te helpen (17.05 uur, RTL4).

In Hoe gaat het met je? vertellen mensen die kanker hebben of hebben gehad, hoe moeilijk het is over hun ziekte te praten. Ze vertellen hoe zij aandacht vroegen voor zichzelf en hun ziekte na de ziekenhuisperiode (20.00 uur, Nederland 2).

Waar liggen de prioriteiten bij politie en justitie wat betreft de veiligheid van de burger, is de centrale vraag in de Kern van de Zaak.

Hoe komt het dat een verzoek om hulp door de burger steeds vaker wordt afgedaan met een 'nee' en hoe kunnen we dit probleem oplossen? (22.05 uur, Nederland 1).

SPORT

Aan de vooravond van de Olympische Spelen besteedt de EO aandacht aan de Paralympics, de spelen voor gehandicapte sporters. Dat gebeurt in Gehandicaptensport, een vierdelige serie. De Paralympics worden de laatste twee weken van oktober in Sydney gehouden (19.07 uur).

In NOS-Sportjournaal aandacht voor de voorbereiding van het Nederlands Elftal op de WK-interland tegen Ierland, een samenvatting van de zesde etappe in de Ronde van Spanje en beelden van de US Open (18.43 uur, Nederland 2).

In Studio NOS onder meer beelden van de Europa Cup badminton (22.55 uur, Nederland 2).

CULTUUR

De filmquiz Voor een briefkaart op de eerste rang, gepresenteerd door Paula Patricio, gaat kriskras door de geschiedenis van de film (22.56 uur, Ned. 1).

In Passaat La Vieja Trova, vijf bejaarde muzikanten die faam maakten in Cuba en ver daarbuiten. Onlangs bezocht La Vieja Trova nog Nederland en het swingt nog steeds stevig.

De documentaire/concertregistratie dateert uit 1997 (19.29 uur, Ned. 3).

RADIO

In Het debat op 5 een discussie over de reserves van de pensioenfondsen die een biljoen gulden benaderen. Iedereen claimt zijn deel: werkgevers, werknemers en de gepensioneerden.

Maar de laatste groep van 2,3 miljoen mensen is niet betrokken bij de discussie. Discussiëren komen Jan van den Brink, voorzitter van de Vereniging van Bedrijfspensioenfondsen, Jan van Zijl, kamerlid voor de PvdA, woordvoerder pensioenzaken, Gerry Dietvors, hoogleraar fiscaal recht, en Pieter de Wind, adviseur van de Nederlandse Bond van Pensioenbelangen.

(12.00 uur, Radio 5)

'Dood aan de kwijldichters, leve de poëzie', is de stelling van de discussie in Knetterende letteren. Aan de praattafel spuien Alex Roeka, Robert Long en Henk van Gelder hun mening over de kwaliteit van het Nederlandse lied. Verder vertelt dichteres Jitske van Noorden over haar debuut, de jeugdbundel 'De wolken de baas'.

En een reportage over de eerste draaidag van de verfilming van Harry Mulisch' bestseller 'De ontdekking van de hemel' (14.00 uur, Radio 5).

Een portret van Maurice Maeterlinck (1862-1949) in Urubicha. Maeterlinck werd aan het eind van de 19de eeuw geroemd als 'De nieuwe Shakespeare', die wereldberoemd werd met stukken als 'Pelléas et Melisande' en 'L'Oiseau Blue'. In 1911 ontving de zonderling zelfs de Nobelprijs voor literatuur (19.00 uur, Radio 4).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden