Speciaal

TELEVISIE

2 vandaag Deel 1 van een tweedelige terugblik op de geruchtmakende incestzaak in Epe, waarin slachtoffer Yolanda veel opzienbarende beweringen deed die de rechter grotendeels niet bewezen achtte. Deel twee zal donderdag worden uitgezonden (17.30 uur, Nederland 1).

DOCUMENTAIRE

Urbania De laatste aflevering van 'Urbania', met één nieuw portret, van een bijzondere sportleraar uit Amsterdam, Erik Louw. Hij geeft les in Japans zwaardvechten en is de enige Nederlander die in die sport bij de wereldtop hoort. Verder: Donald Tick, die een passie heeft voor Indonesische vorstenhuizen en de schilder Jentius Hogerdijk, die portretten maakt van zijn echtgenote, die na zware depressies zelfmoord pleegde (20.00 uur, Nederland 3).

Andere tijden Met een herhaling van de aflevering over Greet Hofmans, die door koningin Juliana te hulp was geroepen bij de oogziekte van het jonge prinsesje Marijke. Over Hofmans is lange tijd beweerd dat zij veel invloed had op Juliana. Maar dat beeld is bijgesteld: de Hofmans-affaire was meer een afleidingsmanoeuvre om de huwelijksproblemen van Juliana en prins Bernhard te maskeren. In 'Andere tijden' komen kennissen van Hofmans aan het woord (20.30 uur, Nederland 3).

Het andere gezicht 'Terug naar de bron' heet deze aflevering. Op de VN-milieuconferentie in Johannesburg ontbreekt de Amerikaanse president Bush. Het is geen geheim dat de verkiezingscampagne van Bush grotendeels werd gefinancierd door energie- en oliemaatschappijen als Exxon, Texaco en Enron en multinationals als Monsanto en Dow Chemicals. Op welke manier bepaalt dat de houding van de Verenigde Staten? (22.18 uur, Nederland 1).

SPORT

Sportjournaal Fenerbahçe-Feyenoord, live, het tweede kwalificatieduel voor de Champions League, voorafgegaan door een voorbeschouwing (19.50 uur, Nederland 2).

Sportjournaal Fenerbahçe-Feyenoord nabeschouwd en hockey, de Champions Trophy dames: China-Nederland (22.14 uur, Nederland 2).

SERIE

Other people's children Vierde deel van BBC-dramaserie over scheiden. De verdwijning van Becky zet de relatie van Josie en Matthew onder grote druk. Elizabeth dringt er bij Tom op aan om meer afstand te nemen van Dale, die haar vader volledig naar haar hand weet te zetten (22.50 uur, Nederland 1).

RADIO

De ochtenden In 'Het buitenland' drie gasten: Peter Piot, Unaids-directeur, over het chronische gebrek aan geld, over de ontkenningspolitiek van sommige regeringen in Afrika en over nieuwe strategieën ter bestrijding van aids; fotograaf Ad van Denderen, die het Franse opvangkamp van het Rode Kruis in Sangatte, bij de kanaaltunnel, bezocht; en Anil Ramdas, over de grootste industriële ramp uit de geschiedenis, die in december 1984 de Indiase stad Bhopal trof. Tussen de 16000 en 30000 mensen zijn gestorven door een gifwolk, veroorzaakt door het Amerikaanse concern Union Carbide, dat pesticiden produceert (10.00 uur, Radio 1). In 'Het onderzoek-Noorderlicht Radio' nieuwe veiligheidsmaatregelen, die ervoor moeten zorgen dat de Maas niet overstroomt. Maar welke gevolgen heeft dat voor de veiligheid van ons drinkwater? En: door gebrek aan zonlicht hebben veel allochtone vrouwen een tekort aan vitamine D. Zou dat de reden kunnen zijn dat onder allochtonen meer schizofrenie voorkomt? (11.00 uur).

De avonden In 'Het gesproken uitzicht' Maaike Hartjes, striptekenaar in Amsterdam. Daarna een aflevering van 'Meesters der voordrachtskunst', met een hommage aan Johnny van Doorn. Verder Anton Blok, emeritus hoogleraar culturele antropologie. Hij schreef 'Niets is minder waar', een woordenboek voor de aankomende intellectueel. Een catalogus van gevestigde opvattingen, bijvoorbeeld: 'Nederlandse film. Wordt nooit wat'. En in de serie 'Afrikaanse popmuziek' muziek uit Benin, het land dat ooit het Quartier Latin van Afrika is genoemd (22.02 uur, Radio 747).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden