Speciaal

TELEVISIE DOCUMENTAIRE Urbania portretteert drie mensen uit Amsterdam en Rotterdam. Jan Otten, directeur van Casa Rosso in Amsterdam. Hij begon ooit als portier in dit grootste erotische theater van Nederland en is nu zo rijk dat hij zijn eigen museum kan financieren.

Stuart Wilde, geboren uit de verkrachting van zijn moeder. Hij is beroepsgokker geworden en hij wil olympisch kampioen hoogspringen worden. Ten slotte Kazim Sahin, de enige Turkse Nederlander die een molen bezit. Hij leert nu hoe je molenaar wordt en beheert ondertussen vijf hotels. Ooit begonnen achter de bar, is hij nu multimiljonair (19.58, Nederland 3).

Andere Tijden In de branding, een meter onder het zand van het strand van Egmond, heeft 57 jaar lang een onderzeebootje gelegen van het type 'Seehund'. Het was een klein, nieuw wapen van de Kriegsmarine dat te laat kwam om nog een ommekeer in de oorlog tot stand te brengen. De onderzeeboot kon buiten het zicht van de radar blijven en er hingen torpedo's aan met een buitengewoon vernietigende kracht. In 1945 werd in IJmuiden een speciale basis operationeel voor de 'Seehund'. 'Andere Tijden' achterhaalde de nu 87-jarige man die destijds, in het voorjaar van 1945, met zijn kleine onderzeeër vastliep op het strand bij Egmond (20.30 uur, Nederland 3).

SPORT

Studio Sport Aandacht voor onder andere wielrennen: de Ronde van Nederland. Ook de voorbereidingen van het Nederlands elftal op de oefeninterland tegen Noorwegen (22.54 uur, Nederland 2).

Oranje Journaal loopt vooruit op de oefeninterland Noorwegen-Nederland morgenavond. Er zijn beelden van de aankomst van de spelers in Oslo en het laatste nieuws uit het Noorse kamp. Danny Blind is te gast in de studio en er is een interview met ex-PSV-speler Kalusha Bwaliya die momenteel de cursus 'Coach Betaald Voetbal' volgt. Ook aandacht voor een aantal Amstel-Cupwedstrijden. Presentator is Edward van Cuilenborg (23.05 uur, SBS 6).

AMUSEMENT

Tros TV Show is gewijd aan het levenswerk van schilder Evert Thielen. Vijf jaar lang volgde Ivo Niehe de kunstenaar bij de totstandkoning van zijn magnum opus, een imposant tweeluik. Op 22 september wordt het onthuld in het Cobramuseum voor eigentijdse kunst. Ook is de gezinsuitbreiding van het gezin Thielen te zien: van één naar drie dochters. En de verhuizing naar Brugge, in België (20.58 uur, Nederland 2).

RADIO

De Ochtenden In de rubriek 'Het Buitenland' (10.00 uur) een debat over het economisch beleid van het IMF met Karel van Miert, president van de Universiteit Nyenrode en voormalig EU-commissaris, Paul Hoebink, onder andere werkzaam bij het Centrum voor internationale ontwikkelingsvraagstukken (CIDIN) van de Katholieke Universiteit Nijmegen, en Steven Brakman, universitair hoofddocent aan de Rijksuniversiteit Groningen. Dit naar aanleiding van het nieuwste boek van Nobelprijswinnaar Joseph Stiglitz 'Perverse Globalisering', waarin hij zware kritiek uit op het IMF. In 'Het Onderzoek- Noorderlicht Radio' legt psychoanalytica Graziella Magherini uit wat het 'Syndroom van Stendhal' inhoudt. Het is een syndroom waaraan soms kunstliefhebbers in Florence ten prooi vallen, wanneer zij worden overweldigd door de schoonheid van de kunstschatten. En een reportage over medische inzichten, diagnostiek en behandelingsmethodes door de jaren heen (09.00 uur, Radio 1).

Plein Publiek praat over 'Liefde te Koop'. Dit naar aanleiding van de gelijknamige expositie in het Amsterdams Historisch Museum. Klaas Drupsteen praat met de conservator van het museum, Annemarie de Wildt (10.00 uur, 747 AM).

Radio Urbania ontvangt in deze zomermaanden gasten die allemaal afhankelijk zijn van of een speciale band hebben met 'de stad'. Gast deze keer: Martien Kromwijk, directeur van de Rotterdamse woningcorporatie Woonbron-Maasoevers. Kefah Allush praat met hem over Rotterdam als migratiestad. Maar ook de invloed van de politieke omwenteling op een van de grootste woningcorporaties van de Maasstad zal aan bod komen (198.30 uur, 747 AM).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden