Speciaal

TELEVISIE ACTUALITEITEN

Netwerk praat over het ultramoderne wapenarsenaal van de Amerikanen. Door wapens als de magnetronbom zal een nieuwe oorlog in Irak er heel anders uitzien dan de eerste Golfoorlog. En aandacht voor de rol die chemische en biologische wapens gaan spelen in een nieuwe oorlog. Wat zijn de gevolgen van deze zogenaamde ABC-wapens en hoe kan Amerika zich hier tegen wapenen? (20.30 uur, Nederland 1).

DOCUMENTAIRE

Nieuw Economisch Peil heeft twee jonge, wereldberoemde economen te gast: de anti-globaliste Noreena Hertz en haar tegenpool Johan Norberg, die de globalisering juist toejuicht (20.02 uur, Nederland 3).

PRAATPROGRAMMA'S

Radar Hypotheek of huis nodig? De Hypotheekconcurrent in Winterswijk adverteert met een wel heel verleidelijk aanbod. Bij nader inzien blijken bij hun aanbieding wel wat addertjes onder het gras te zitten. 'Radar' belicht de praktijken van deze makelaar, die overigens een oude bekende van het programma is. Verder onderzoek naar de prijsverschillen van autobanden. Waar koopt u het voordeligst merkbanden? (19.27 uur, Nederland 2).

CULTUUR

Tussen Kunst en Kitsch krijgt een bijzondere tekening ter beoordeling aangeboden. Het bijzondere ervan is dat hij werd gemaakt door Koningin Beatrix, ter verloting op een benefietavond in Hilversum. Uit de tekening blijkt het artistieke talent van de koningin. Welke 'taxatiewaarde' geven de experts van 'Tussen Kunst en Kitsch' aan de tekening? (21.00 uur, Nederland 1).

RADIO

De Ochtenden In 'Het interview' een gesprek met de Britse ambassadeur in Nederland Colin Budd over de crisis rond Irak. De Britse premier Tony Blair probeert een solo-actie van de Verenigde Staten tegen Saddam Hoessein te voorkomen. De neuzen in de Verenigde Naties staan echter nog niet dezelfde kant op en Bush wil nog liever vandaag dan morgen het regime in Bagdad omver werpen. Met Budd bespreken we de rol van Groot-Brittannië in het conflict en de mogelijkheden die Blair nog resteren op het diplomatieke toneel. Verder: de brandweer begint met een landelijke campagne om meer professionele vrouwen te rekruteren. Verslaggeefster Judith Moerman ging op oefening mee en sprak over de sfeer binnen de brandweer (9.00 uur, Radio 1).

MadiwodoVPRO In 1913, op het moment dat de Britse marine waarmee het koloniaal imperium in stand werd gehouden van stoom op olie overschakelde, adviseerde de Britse Koninklijke Commissie dat we de eigenaren moesten worden, of in elk geval de beheersers van tenminste een deel van de oliebronnen die wij nodig hebben. Met het oog daarop claimde Groot Brittannië in 1918 de olievelden van Mesopotamië en creëerde er met pen en liniaal een land, genaamd Irak. Acht decennia later verklaarde William Looney, brigadier-generaal van de Amerikaanse luchtmacht die de bombardementscampagne tegen Irak leidde: ,,Ze weten dat wij hun land bezitten, wij dicteren de manier waarop zij leven en spreken. En dat is wat Amerika zo groots maakt'' (11.00 uur, 747 AM).

747 Documentaire 'Een klein stukje IJsland': voor de noordkust van IJsland ligt een piepklein bewoond eilandje dat luistert naar de naam Grimsey. In het land van sagen en mythen viert Grimsey elk jaar op 11 november een hoogst merkwaardig eigen ritueel: op die dag wordt de geboorte herdacht van de Amerikaanse weldoener Daniel Willard Fiske (1831-1904). Deze opmerkelijke professor, zowel bezeten van IJsland als van het schaakspel, adopteerde het eiland en voorzag het handjevol straatarme bewoners van schaakspelen. Vanuit Grimsey veroverde de schaakpassie heel IJsland. Bij het overlijden van Fiske in 1904 liet hij een grote geldsom na aan de vijftig inwoners. Van straatarm werden zij opeens steenrijk: een rijkdom die dankzij de rijke IJslandse visgronden opeens een vanzelfsprekendheid is geworden. Als eerste buitenstaander bezocht Marnix Koolhaas op 11 november het jaarlijkse eilandfeest ter ere van het schaakspel (16.00 uur, 747 AM).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden