Speciaal

TELEVISIE DOCUMENTAIRE

De Gekleurde Waarheid Wie droomt er niet van om in één klap miljoenen rijker te zijn? Hoe anders zou je je leven dan indelen. Uit de film over Robert Brendel (39) blijkt dat het eeuwenoude spreekwoord 'geld maakt niet gelukkig' ook in 2002 van kracht is. Brendel werd miljonair toen zijn beursgenoteerde onderneming vier jaar geleden overgenomen werd. Sinds de beursklapper worstelt hij met zijn leven in Nederland, dat nooit meer hetzelfde is geworden. Hij wil een nieuw leven in Spanje beginnen, met een nieuwe vriendin en een nieuwe baan. Maar de vraag is of dat werkelijk is wat hij zoekt (19.32 uur, Nederland 3).

Andere Tijden laat zien wat er gebeurde in 1942/1943, toen de Verenigde Staten de grootste economische prestatie uit de wereldgeschiedenis verrichtten en zoveel wapens produceerden dat Japan en Duitsland in een paar jaar verslagen konden worden. Het waren vooral de vrouwen die destijds de doorslag gaven. Met miljoenen werden ze geworven voor werk in de wapenfabrieken. 'Andere Tijden' ging met vier van hen terug naar de vliegtuigfabriek in Birmingham in de staat Alabama, waar ze zestig jaar geleden assemblagewerk deden (20.30 uur, Nederland 3).

Factor Ernstig gehandicapte kinderen kunnen vanaf 1 augustus makkelijker terecht op een gewone school. Dan treedt de nieuwe wet in werking, die maakt dat gewone scholen gehandicapte kinderen in principe niet kunnen weigeren. Waarom willen ouders per se dat hun gehandicapte kind naar een gewone school gaat? En wat voor gevolgen heeft het voor een gewone klas als er een zwaar autistisch kind bijkomt? (23.10 uur, Nederland 1)

PiTCH vertoont een muziekdocumentaire over dirigent Rafael Kubelik, die in 1914 in Tsjechië werd geboren als een van acht kinderen in een muzikale familie. Zijn vader (Jan Kubelik) was een beroemde violist en zo kwam Rafael vanzelfsprekend als kind al vroeg in aanraking met muziek. In de film zijn archiefbeelden van concerten en opera's en ook interviews met Kubelik te zien. Familie, vrienden en musici vertellen over gebeurtenissen uit zijn leven en over hun eigen relatie met deze charismatische dirigent. Kubelik heeft vele orkesten over de hele wereld gedirigeerd, maar had een speciale band met het Amsterdamse Concertgebouworkest waar hij als gastdirigent regelmatig terugkeerde (23.28 uur, Nederland 3).

PRAATPROGRAMMA'S

In de schaduw van het nieuws praten bekende Nederlanders met presentator Leo Fijen over het dilemma 'Bekend en ziek: privé of publiek?' Gasten zijn Jos Brink, Irma Ruijsenaars (de weduwe van Dirk Kuin) en Thérèse Steinmetz. Schaduwkijker in deze aflevering is Catherine Keijl. Zij praten over wat te doen als je als BN'er een levensbedreigende ziekte krijgt. Houd je het privé of ga je publiek? (21.45 uur, Nederland 1)

RADIO

Plein Publiek praat met Eric Luijten van Bureau Jeugdzorg Amsterdam over het instellen van een babyluik. Begin juli werd de vijfde vondeling in Amsterdam achtergelaten. De discussie over een babyluik (waarin ouders anoniem hun kind kunnen leggen) werd opnieuw aangezwengeld (10.00 uur, 747AM).

Radio Urbania Een special over illegalen in Nederland: drie verschillende mensen en hun worstelingen met de illegaliteit. De 28-jarige Hassan uit Algerije, die geen relatie durft aan te gaan. De Israëlische Shira, getrouwd met een Nederlander, vertelt over haar worsteling om toch vooral niet paranoia te worden. Bulent, die al zeventien jaar hier woont, heeft het gevoel in een gevangenis te wonen. Teruggaan lijkt onmogelijk: hij zegt Turkije ontwend te zijn (18.30 uur, 747 AM).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden