Speciaal

TELEVISIE

DOCUMENTAIRE

Om boeren te bewegen over te schakelen op biologische teelt/ veehouderij, heeft landbouwminister Brinkhorst dit jaar 30 miljoen beschikbaar. Onlangs was de dag waarop de subsidie-aanvragen binnen moesten zijn. Veel boeren besloten hun aanvraag persoonlijk in te leveren, omdat de honorering op volgorde van binnenkomst wordt bepaald. Hierover gaat Van Gewest tot Gewest (19.00 uur, Nederland 3).

Andere Tijden gaat terug naar de oorsprong van het Palestijnse conflict: de tijd dat de staat Israël werd gesticht en Palestijnen daartoe uit hun woonplaats werden verdreven. Volgens de een de verdiende vervulling van een langgekoesterde wens, volgens de ander een 'etnische zuivering' (20.45 uur, Nederland 3).

PRAATPROGRAMMA'S

Barend & Van Dorp praten met de Nederlandse country-zangeres Ilse De Lange. Tevens zingt zij haar nummer 'I still cry'. Verder wordt er gepraat met de doelman van de voetbalclub AZ, Oscar Moens, die in conflict is met zijn club en voorzitter Dirk Scheringa (22.50 uur, RTL 4).

Te gast in de eerste aflevering van Geel zijn Paul Schnabel, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau, en godsdienstsocioloog Meerten ter Borg. Zij debatteren naar aanleiding van van Schnabels rapport 'God in Nederland' over de vraag hoe godsdienst in Nederland er anno 2000 uitziet. Moet je dan vooral kijken naar mensen die nog naar de kerk gaan en in de hemel en hel geloven -zoals het rapport doet- of is godsdienst een veel breder verschijnsel dat ook buiten de kerk te vinden is? (22.45 uur, Nederland 1).

SPORT

In Na Elven, is een reportage te zien over FC United. Dit is een speciaal samengestelde groep van Nederlandse voetballers die gaan zingen ten bate van het Ronald McDonald kinderfonds. Dit fonds zorgt voor speciale opvang van ouders met kinderen die kanker hebben. In deze formatie zullen onder anderen de volgende spelers te horen zijn: Machlas, Witschge, Van Hintum, Van Vossen, Winter, Van Wonderen en Bas Wijnen. Deze laatste is een bijzondere gast in de studio. Wijnen, keeper van Vitesse, is hersteld van leukemie (22.57 uur, Nederland 2).

RADIO

'Werkende moeders zijn onbetrouwbare werknemers'. Pedagoog en stafmedewerker van de Nederlandse Gezinsraad Peter Cuyvers kreeg met deze uitspraak een lawine van boze reacties over zich heen. Maar heeft hij ongelijk? Daarover discussiëren Cuyvers, Annelies Verstand, staatssecretaris Emancipatiezaken, Herman van der Geest, voorzitter van de brancheorganisatie Vakcentrum Levensmiddelen en Patricia Collette, werkende moeder en voorzitter van de Vrouwen Alliantie in Het Debat op 5 (12.00 uur, Radio 5).

Het modebegrip 'onthaasting' zal niet snel zijn intrede doen in het studentenvocabulaire. Verkorte studietijden en tempo- en prestatiebeurzen zitten de studenten op de hielen. De moderne student wordt geplaagd door tijdgebrek en dat heeft zijn uitwerking op het studentenleven niet gemist. De radiodocumentaire Einde van een tijdperk? belicht deze ontwikkeling met een Leids Corpshuis als voorbeeld (13.00 uur, Radio 5).

In Knetterende Letteren laten journalist/ columnist Frits Abrahams, schrijfster Désanne van Brederode en taalkundige Rieks Smeets zich uit over kwesties in de taal en literatuur. Verder vertelt jeugdboekenschrijver Edward van de Vendel over zijn nieuwe boek 'Dom Konijn', dat gaat over de dood (14.00 uur, Radio 5).

Journalist en theatermaker Wilfried de Jong is te gast in Tijd voor Twee. De Jong maakt zijn debuut als schrijver met zijn verhalenbundel 'Aal'. Hij schreef al columns voor 'Hard Gras', maar heeft nu zijn eigen bundel met eigenzinnige verhalen die qua absurdisme aan zijn theatershows doen denken... (16.00 uur, Radio 2).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden