Speciaal

TELEVISIE ACTUALITEITEN

DOCUMENTAIRE

Hoge Bomen: Harry Mulisch Familieleden, vrienden en bekenden over Mulisch: z'n jeugd in Haarlem, de oorlogsjaren in diezelfde stad, de rol van z'n 'foute' vader, z'n opkomst als schrijver en betrokkenheid bij Cuba (21.50 uur, Nederland 1).

Zembla ,,Ik was van plan iemand te ontvoeren, maar hem levend weer los te laten. Ik heb het getest. Ik heb een hok gemaakt in het bos, onder de grond. Maar dat bleek niet houdbaar. Ik kon het niet bemannen zonder dat mijn gezin argwaan zou krijgen.'' Dit zegt Ferdi E., de ontvoerder en moordenaar van Gerrit Jan Heijn vandaag in 'Zembla'. Voor het eerst vertelt hij over deze zaak die Nederland maandenlang in zijn greep heeft gehouden (21.10 uur, Nederland 3).

SPORT

Studio Sport, Vak M Gasten zijn Nelli Cooman (voormalig sprintster) en Henk Kraaijenhof (atletiektrainer/coach. Verder Amerikaans basketbal uit de NBA: de Chicago Bulls tegen de LA Lakers (23.01 uur, Nederland 2).

RADIO

De Ochtenden Om 09.00 uur (Radio 1) een gesprek met de dichter-theoloog Hans Bouma over de vogelpest. Bouma pleitte naar aanleiding van eerdere virusuitbraken al voor een meer diervriendelijk landbouwbeleid. Ook een reportage over Kampen, waar de IJsselkade is beveiligd met een speciale waterkering. In 1995 dreigde een overstroming. Om 10.00 uur een reportage over de Javaheuvel in Elimina, Ghana. Daar is een museum geopend over de Belanda Hitam, de 3000 'Zwarte Nederlanders' die tussen 1831 en 1872 werden gerekruteerd om in Indonesië te dienen in het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (Knil). Ook aandacht voor Angola, dat ineens een heel belangrijke rol speelt op het wereldtoneel. Met het oog op de stemming in de Veiligheidsraad over de Irak-resolutie wordt dit land bewerkt door zowel Amerika als Frankrijk. Waar staat Angola zelf in dit getouwtrek? Om 11.00 uur aandacht voor het vervuilde Noordzeewater, waardoor er dit jaar geen blauwe vlaggen worden uitgereikt. Wat zijn de oorzaken? Tot slot: welke rol speelt de dreigende oorlog in een Iraaks gezin dat in Nederland verblijft? 'De Ochtenden' volgt een Iraaks gezin met zeven kinderen. Een reportage.

Rechtenkwesties In de rubriek 'Historisch Archief' komt de zaak van journalist Willem Oltmans ter sprake. Net als prinses Margarita de Bourbon de Parme kwam Oltmans in botsing met de Nederlandse staat. Advocaat Ellen Pasman werkte samen met de huidige advocaat van Margarita aan Oltmans' zaak en vertelt met welke tegenkrachten zij te maken kreeg. Dat er ergere zaken zijn dan een constitutionele monarchie demonstreert het vorstendom Liechtenstein waar een duaal bestel de verhoudingen tussen vorst en volk beheerst. Zijne doorluchtigheid Hans Adam II heeft zijn volk een grondwetswijziging voorgelegd, waarin hij nog meer macht naar zich toetrekt. Om de druk op de ketel te houden, heeft hij er meteen de voorwaarde aan verbonden dat de vorstelijke familie vertrekt, als hij niet zijn zin krijgt. Ook komt de vraag aan de orde: bekommert de staat zich wel genoeg om de mensenrechten van haar onderdanen? Over uitleveringsverzoeken beslist de rechter, maar in feite is de invloed van de minister van justitie zeer groot. Met het risico dat politieke factoren een rol spelen in een individueel strafproces. Alette Smeulers concludeert in haar proefschrift 'In staat van uitlevering' dat de politiek buiten uitlevering moet blijven en de beslissing zuiver aan de rechter moet laten. En wat vindt de politiek? Tot slot praat stamgast en strafrechtgeleerde Afshin Ellian met hoogleraar staats- en bestuursrecht Jit Peters over zijn oratie getiteld 'Wie beschermt de Grondwet?' (13.30 uur, 747 AM).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden