Speciaal

TELEVISIE

DOCUMENTAIRE

VPRO's Import: Paragraaf 175 Rob Epstein en Jeffrey Friedman verwierven roem met hun documentaire The Celluloid Closet, over de representatie van homoseksuelen op het witte doek. In Paragraph 175 vragen ze opnieuw aandacht voor een tot nu toe onbelichte periode in de homogeschiedenis: de vervolging van homoseksuelen gedurende het nazi-tijdperk en de Tweede Wereldoorlog. Na de relatief blije en vrije jaren twintig, toen Berlijn het homoseksuele walhalla was, volgde de repressie van het nazisme. Het in 1871 ingestelde verbod op homoseksualiteit werd voor het eerst nageleefd, en homoseksuelen konden worden gearresteerd voor een simpele aanraking, blik of gebaar. Epstein en Friedman volgen de historicus Dr. Klaus Müller op zijn tocht langs inmiddels stokoude homoseksuele overlevenden, zowel ex-nazi's als ver volgden (0.05 uur, Nederland 3).

PRAATPROGRAMMA'S

Simek & Partners In Martin Simeks nieuwe televisieprogramma boort de man die zelf geen kinderen en traditionele banden heeft, zich in andermans huisvrede. Beroemde en opmerkelijke paren zullen alle vormen van samenzijn illustreren. Liefde tussen man en vrouw, liefde tussen mannen, liefde tussen vrouwen, liefde als je tachtig bent.

In deze aflevering speelt Arnon Grunberg hoog spel met het leven; alles is materiaal als je alles in dienst stelt van het schrijven. Dan kun je ook met een 73-jarige verloofde -die doodziek is- te gast zijn in een programma over Liefde als Russische roulette. Zij was 41 toen hij werd geboren. Zij was een succesvolle zakenvrouw in New York terwijl hij leerde zwemmen in het Amsterdamse Zuiderbad. Bijna dertig jaar later ontmoetten zij elkaar in New York. Hopeloos verliefd worden op een jongen van 29 als je 70 bent. Dat kan. Maar hoe zit het met die jongen? De eeuwige vrijgezel Simek stelt zijn gasten de vragen waar hij zelf mee worstelt. Is liefde met een grote L bestand tegen de sleur? Schuilt in de sleur misschien juist een bepaalde poëzie? Is twee meer dan één? Is het de moeite waard om je leven te delen met een ander? Of is het daarvoor eigenlijk te mooi? (23.10 uur, Nederland 3).

SPORT

NOS Studio Sport doet rechtstreeks verslag van het Grand Slam tennistoernooi van Roland Garros (12.11 uur, Nederland 2).

NOS Studio Sport zendt in de avonduren een indringend portret uit van Nederlands succes volste voetbaltrainer Rinus Michels. Rinus Michels, generaal buiten dienst schetst een beeld van de onbekende Michels. Hij spreekt onder andere over zijn ouders, zijn opvoeding, zijn jeugd en de oorlogsjaren. Dit zijn zaken waar 'De Generaal' normaal gesproken niet over spreekt in het openbaar. Ook zijn er unieke beelden te zien van de voetballer Rinus Michels (21.17 uur, Nederland 2).

RADIO

1 op de middag volgt vanaf deze week in samenwerking met Avro's Netwerk wekelijks de handel en wandel van het kabinet Balkenende-II in de serie 100 dagen Balkenende. Daarnaast een uitgebreid gesprek met de Amstelveense CDA-fractievoorzitter Ton Johanisse, die jarenlang met Balkenende heeft samengewerkt (14.00 uur, Radio 1).

De Avonden Na tienen het Gesproken Uitzicht van Misha de Ridder, fotograaf in Amsterdam. Daarna De confrontatie, waarin Sarah Verroen praat met de schrijver/publicist Mohammed Benzakour over de rol van de islam in Nederland. Tegen elf uur een kort verhaal van Arnon Grunberg vanuit New York (22.02 uur, 747 AM).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden