Speciaal

TELEVISIE

In Het elfde uur spreekt Andries Knevel met Dick Benschop, staatssecretaris van Europese zaken, over de toekomst van de Europese Unie, de kansen en gevaren en de lauwte waarmee de Nederlander 'Brussel' aanschouwt. Verder komt Pieter Buijs langs. Deze arts, schrijver, doctor en bovenal vader, schreef een boek over de wijze waarop hij werk en vaderschap combineert. De 'christelijke gast' van Knevel is dit keer Rob de Boer, een ex-verslaafde die tegenwoordig zelf een opvang- en afkickcentrum leidt (21.00 uur, Nederland 1).

Voor Het algemeen belang, waarin Frans Bromet de gevolgen van het ruimtegebrek in Nederland in kaart brengt, dit keer de strijd rondom de mogelijke sloop van restaurant Bosbaan in het Amsterdamse bos (21.00 uur, Nederland 3).

In Vinger aan de pols aandacht voor kinderrevalidatie. Kinderen die zware medische ingrepen ondergaan, ondervinden hier vaak niet alleen lichamelijke maar ook geestelijke hinder van. Voor, tijdens, maar ook na de ingreep krijgen zij het vaak zwaar te verduren. De nu vijfjarige Marit Janssen is hier een voorbeeld van. Toen Marit tweeënhalf jaar was, werd spierweefselkanker geconstateerd, waarna ze zware chemokuren moest ondergaan. Na de kuren begon de revalidatie. In de studio praat Pia Dijkstra met de ouders van Marit, haar orthopedagoog en haar speltherapeut (22.25, Nederland 1).

Bij Barend & Van Dorp is Renée Soutendijk te gast. Verder een optreden van de Zuid-Afrikaanse groep Big Black Falttoot Stam and Dance Company en een gesprek met regisseur Marijke Jongbloed, die een serie maakte over vrijgezelle vrouwen in grote steden, overal in de wereld (22.50 uur, RTL4).

SPORT

De voetbalwedstrijd Valencia-Leeds United, een wedstrijd in de halve finale van de Champions League (Nederland 2, 20.40 uur).

In Sportjournaal de tweede wedstrijd in de finale van de handbalplay-offs tussen Sittardia en Aalsmeer (22.14 uur, Nederland 3).

AMUSEMENT

In Man bijt hond geeft dakloze Theo een rondleiding aan toeristen in Amsterdam. Hij vertelt en laat zien hoe daklozen in de hoofdstad leven. Theo noemt zijn alternatieve toer de 'tulpentoer' omdat, zegt hij, hij zijn maag soms moet vullen met tulpen. Verder Dennis Rijnbeek, die acht maanden geleden meedeed aan de estafette 4x100 meter vrije slag op de Olympische Spelen in Sydney. Zijn team werd echter gediskwalicifeerd wegens een te snelle wissel. Rijnbeek kijkt terug op de blunder (19.00 uur, Nederland 1).

RADIO

De Ochtenden praat met Alfred Pijpers van Instituut Clingendaal over de grenzen van Europese integratie (9.00 uur, Radio 1).

In Liefde en muziek de vraag: welke muziek doet hevig denken aan of verlangen naar liefde? Midas Dekkers, Boudewijn de Groot, Freek de Jonge en anderen praten over muziek en liefde (11.00 uur, 747 AM).

In Dinsdag Desmet gaan programmamakers op zoek naar veranderingen in Nederland, met interviews, reportages en dagboeknotities over maatschappelijke vernieuwing. Met een interview met modeontwerpster Sheila de Vries en een reportage over het oude KNSM-eiland, vroeger een haven en nu een luxe woongebied (14.02 uur, 747 AM).

In Spektakel de reis van Jeanette Werkhoven door Rajasthan, een gebied in het westen van India. Ze bezocht onder meer Jaisealmer, de meest westelijk gelegen stad, middenin de Thar-woestijn. Daar wonen families in grote groepen bij elkaar en maken ook dieren deel uit van het huishouden. En de omslag van boeken: geborduurd, goudbeslag, fluweel of 'gewoon', zoals een pocket. Hoe gaat een ontwerper heden ten dage te werk? En heeft de schrijver ook nog wat te zeggen over 'de jas' van zijn boek? (15.02 uur, 747 AM).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden