Speciaal

TELEVISIE

DOCUMENTAIRE

Urbania Portretten van Piet de Visser, 'paspoorten-Piet' die ongeveer tien jaar geleden zijn kamerlidmaatschap opgaf vanwege het WAO-standpunt van zijn partij, de PvdA; van Cees Vos, de Utrechtse lorrenboer die rijk is geworden van deze handel, maar het ware geluk niet heeft gevonden; en van Yuk Lin Tang, een fotografe die opgroeide in een Chinees restaurant in Limburg, maar haar ouderlijk huis moest verlaten vanwege een verkering met een Nederlander (19.58 uur, Nederland 3).

VPRO's Import: Paragraaf 175 Documentaire-makers Rob Epstein en Jeffrey Friedman halen een tot nu toe onderbelichte periode uit de homogeschiedenis in herinnering: de vervolging van homoseksuelen in het nazi-tijdperk. Na de relatief vrije jaren twintig maakten de nazi's in de jaren dertig voor het eerst werk van het in 1871 ingestelde verbod op homoseksualiteit. Historicus dr. Klaus Müller wordt gevolgd op zijn tocht langs inmiddels stokoude homoseksuele overlevenden, zowel ex-nazi's als vervolgden (00.20 uur, Nederland 3).

PRAATPROGRAMMA'S

Andere Tijden kijkt terug naar de verkiezingen in 1977. Ook toen togen de kiezers in een onwezenlijke sfeer naar de stembus net als nu. Destijds verkeerde het land in grote spanning over de afloop van de treinkaping bij De Punt en van de gijzeling van een schoolklas in Bovensmilde. Naast beelden van verschillende plekken in het land op die bewuste verkiezingsdag, 25 mei 1977, ook gesprekken met Ed van Tijn en Hans Wiegel (20.30 uur, Nederland 3).

Het Elfde Uur Andries Knevel praat met oud-politici en nieuwe politici over de erfenis van Pim Fortuyn en de gevolgen voor de verkiezingsuitslag. Maurice de Hond doet een laatste voorspelling over de mogelijke uitslag (21.40 uur, Nederland 1).

Het andere gezicht Hoe ziet de toekomst zonder Pim Fortuyn eruit? Gesprekken met de Belgische politicoloog De Schouwer en de Nederlandse dominee Coen Wessel over het vacuüm tussen de politieke praktijk en de aspiraties van de emotionele Fortuyn-aanhang, en over het democratische tekort in Europa. Het woord is ook aan Edith Mastenbroek, lid van de voormalige rebelse jongerenbeweging Niet Nix binnen de PvdA. Zij gaat in op de angst bij links Nederland om de crisis in de politiek het hoofd te bieden (22.20 uur, Nederland 1).

AMUSEMENT

RTL Boulevard Coverstory over Woody Allen; zijn film opent het festival in Cannes. Ook aandacht voor de nieuwe Nederlandse meidenband GTO en voor Aziatische mode. Ten slotte een reportage over het Yorin-programma 'The Bar' (18.30 uur, RTL 4).

Man bijt hond Tweemaal per jaar organiseert de Koninklijke Maatschappij Tuin- en Plantkunde de voortuinkeuring. Juryleden Clotilde van Pol en Karin van de Bos van de regionale afdeling Heemstede gingen op pad om tuinen in hun wijk te beoordelen. De 'uitlaatklep' stond afgelopen zaterdag in Valkenswaard. De bewoners laten zien en horen waar over zij zich druk maken. Op de lijn Oude Strumpt-Nieuweschans een stop in het Groningse Oude Schans (19.00 uur, Nederland 1).

RADIO

De Ochtenden In de rubriek 'Het Buitenland' (10.00 uur, Radio 1) aandacht voor de onderhandelingen over de teruggave van Gibraltar door Groot-Brittannië aan Spanje. De inwoners verzetten zich hevig. Ook een gesprek met Afrika-deskundigen Bram Posthumus en Linda Polman over de verkiezingen in Sierra Leone die vandaag onder toezicht van de VN worden gehouden. In 'Het Onderzoek-Noorderlicht Radio' (11.00 uur, Radio 1) staan de 'misstanden' op de Nederlandse universiteiten door slecht management en gebrekkige inspraak van studenten en docenten centraal. Verder een reportage over participerend onderzoek naar psycho-analytische chemococktails en xtc in kunstenaarskolonie 'Het Buitenland' (vanaf 0.900 uur, Radio 1).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden