Speciaal

TELEVISIE

D O C U M E N T A I R E

In Waskracht! gaat Bahram Sadeghi op zoek naar het antwoord op de vraag: Wat is een allochtoon? Hij geeft onder anderen het woord aan prof. dr. David Pinto, radio- en tv-presentator Rocky Tuhuteru en NOS-voorzitter Gerrit Jan Wolffensperger (19.55 uur, Ned. 3).

Noorderlicht gaat over genetisch veranderd voedsel. In de Verenigde Staten staat binnenkort al meer dan de helft van de soja- en maïsakkers vol met genetisch gemanipuleerde gewassen. Wat door de industrie als een grote vooruitgang wordt gezien, is voor milieu-organisaties als Greenpeace reden voor een campagne tegen de 'genetische vervuiling' (20.20 uur, Ned. 3).

Zembla belicht het werven van jeugdig en goedkoop voetbaltalent in Afrika. Veel Nederlandse clubs proberen zich op deze manier te versterken, maar nemen het niet zo nauw met de wetgeving (21.20 uur, Ned. 3).

Reporter onderzocht de werkwijze van de commissie-Donner, die van de regering-Den Uyl opdracht kreeg de Lockheed-affaire te onderzoeken. Prins Bernhard werd daarbij beschuldigd van het aannemen van steekpenningen van de Amerikaanse vliegtuigfabrikant (23.02 uur, Ned. 1).

P R A A T P R O G R A M M A ' S

In De Ochtenden wordt met Wijnand Duyvendak van Milieudefensie gesproken over de mogelijke uitbreiding van Schiphol (09.05 uur, Ned. 1).

Willem Nijholt, die de rol van Fagin speelt in de musical 'Oliver', is te gast in Koffietijd. En Julia Lo'ko komt haar nieuwe single zingen (10.00 uur, RTL 4).

In zijn TV Show krijgt Ivo Niehe bezoek van Tom Jones en de Italiaanse tenor Andrea Bocelli. Zelf is hij voor de tweede keer te gast bij de bijna 98-jarige Barbara Cartland, stiefgrootmoeder van Lady Di en schrijfster van superromantische boeken (21.39 uur, Ned. 2).

Barend & Van Dorp ontvangen PvdA-kamerlid Marjet van Zuijlen, documentairemaakster Hedy Honigmann en oorlogsveteraan Peter Veeke, die in ex-Joegoslavië heeft gediend (23.05 uur, RTL 4).

S P O R T

In beide edities van het Sportjournaal beelden van het tennistoernooi in Warmond (18.40 uur, Ned. 2 en 22.16 uur, Ned. 3). In Studio NOS aandacht voor marathonschaatsen in Heerenveen (23.00 uur, Ned. 2).

RADIO

In 1 op 1 een gesprek met de kersverse hoogleraar vrijetijdswetenschappen Wim Knulst over werk, rust en sociaal leven op zondagen (09.00 uur, Radio 1).

Het Debat op 5 gaat over Cyprus, dat sinds 1974 verdeeld is in een zuidelijk Grieks en noordelijk Turks deel. Hoe ziet de toekomst - na de topconferentie van Helsinki - eruit, nu zowel Cyprus als Turkije wil toetreden tot de Europese Unie? Deelnemers zijn Thanasis Apostolou, kamerlid voor de PvdA, mr. Ali Durmus, gespecialiseerd in vreemdelingenrecht en Europees recht, en journalist Ab Courant, die 35 jaar in Griekenland werkte en zeer regelmatig Cyprus bezocht (12.02 uur, Radio 5).

De Radio-5-documentaire gaat over de karateschool van Sydney Leijenhorst in Wageningen. Naast de gebruikelijke lessen in de gevechtsport verzorgt hij trainingen voor personeel van enkele inrichtingen voor geestelijk gehandicapten. Op de speciale groepen van geestelijk gehandicapten met gedragsproblemen is de omgang met agressie en geweld een dagelijks terugkerend probleem. Onvoldoende geschoold personeel is vaak onmachtig om de uitingen van agressie doelmatig te controleren, zonder angst en met zo min mogelijk gevaar voor blessures van zowel het personeel als de bewoners (13.02 uur).

Ongehoord gaat over de fluittaal op het Canarische eiland La Gomera, die gebruikt wordt rond de diepe kloven en gebieden waar grote afstanden moeten worden overbrugd. Door de komst van de telefoon dreigt de fluittaal echter in onbruik te raken, en dat is de reden dat het Silbo nu als verplicht vak op de lagere en middelbare scholen is ingevoerd (15.02 uur, Radio 5).

In Kleur bekennen praat Martin Simek met historica Reinildis van Ditzhuyzen. Zij heeft onlangs de etiquette-bijbel 'Hoe hoort het eigenlijk?' van Amy Groskamp-ten Have herzien. Leugentjes om bestwil mogen, vindt Van Ditzhuyzen (16.00 uur, Radio 5).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden