Speciaal

TELEVISIE ACTUALITEITEN

PRAATPROGRAMMA'S

Villa Felderhof Gasten: schrijver Ronald Giphart en schaatser Erik Hulzebosch (21.00 uur, Ned. 1).

CULTUUR

Lowlands Warm Up luidt de noemer waaronder de VPRO op Nederland 3 warm draait voor het aankomende Lowlands-festival met een terugblik op de (live) hoogtepunten van Lowlands 2002. Vandaag: Raymzter en Underworld (00.25 uur, Nederland 3).

AMUSEMENT

Jules Unlimited Nieuwe uitdagingen voor Menno Bentveld, Paul Luycx en Lottie Hellingman. Zo ervaart Lottie Hellingman hoe moeilijk en gevaarlijk het werken op grote hoogte is. Samen met een expert van het Noorse energiebedrijf BKK vervangt ze een trillingsdemper in een elektriciteitsmast op de rand van een fjord. Paul Luycx duikt op Curaçao naar een scheepswrak dat op een diepte van 30 meter ligt (19.00 uur en van 1 tot en met 12 september elke werkdag om 19.30, Nederland 3).

Maandag Prinsjesdag Laatste aflevering. Eregast is Herman Pleij. De Amsterdamse hoogleraar middeleeuwse letterkunde houdt zich eveneens intensief bezig met de Nederlandse volksaard door de eeuwen heen. Hij publiceerde een groot aantal boeken, ook voor een groter publiek en wordt regelmatig gevraagd om op de radio en televisie een toelichting te geven op actuele zaken. Hij zal op verzoek van Joost Prinsen allerlei dingen waaraan hij een hekel heeft in het zwarte gat laten verdwijnen. Andere gasten: Remco Vrijdag, die de laatste jaren furore maakt als een van de Vliegende Panters; en Anil Ramdas, drie jaar lang correspondent van NRC Handelsblad in India en onlangs benoemd tot directeur van De Balie in Amsterdam. Tot slot de finale van het eerste nationaal quizkampioenschap. De twee kandidaten die zich voor de finale geplaatst hebben, strijden om een splinternieuw rijwiel van Nederlands fabrikaat. In de clip van te vroeg overleden popsterren: Lisa Lopes van het trio TLC (20.22 uur, Nederland 3).

RADIO

De Ochtenden Om 09.00 ur (Radio 1) leest pianist Jan Vayne een brief aan God voor, die hij schreef op verzoek van de redactie. Elsbeth Gruteke interviewt hem. Om 10.00 uur in 'Het Buitenland' een nieuwe aflevering van de zomerserie: 'Conflict van Binnen'. Daarin doen journalisten verslag van conflicten waarbij ze zelf betrokken zijn. Vandaag het conflict van Habtom Yohannes. Hij komt uit Eritrea, heeft verslag gedaan van de oorlog tussen Ethiopië en Eritrea, en volgt de ontwikkelingen in de Hoorn van Afrika op de voet. Kan hij daarover objectief berichten? Om 11.00 uur in 'Het Onderzoek' Embert Messelink over zijn waarneming dat het Nederlandse landschap steeds voller wordt. En verschillende economen reageren op de verrassend goede winstcijfers van diverse bedrijven. Is dat het begin van herstel van de economie?

Halte 747 bivakkeert de hele week in het Eliashuis in Amsterdam. Het Eliashuis is een onderdeel van de vrouwenopvang in de hoofdstad. Mishandelde vrouwen vinden hier onderdak en hulp als ze thuis geslagen worden. In het Eliashuis krijgen de vrouwen onder meer weerbaarheidstraining en psychische hulp (13.05 uur, 747 AM).

RVU Radioprijs Elf genomineerden strijden om deze aanmoedigingsprijs voor studenten aan de radio-opleidingen in Nederland en Vlaanderen. De inzendingen staan dit jaar vooral in het teken van maatschappelijke thema's als de aanslag op Pim Fortuyn en de MKZ crisis -na jaren waarin jonge makers veelal de eigen angsten, twijfels en tekortkomingen in radioklanken verbeeldden. Uitzending deze week elke werkdag vanaf 16.02 uur op Radio 747 AM. Finale op 3 september vanaf 14.00 uur.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden