Speciaal

TELEVISIE PRAATPROGRAMMA'S

CULTUUR

Uitmarkt 2003 Live-registratie van het openingsconcert van De Uitmarkt 2003 in Amsterdam. Het programma staat volledig in het teken van hiphop, r & b en nu-soul. Jörgen Raymann presenteert doorgewinterde hiphoppers als E-Life en Postmen naast jonge rappers als Raymzter en Opgezwolle. Verder treden op: Lilian Vieira, zangeres van Zuco 103, Tasha's World, de Nederlandse zangeres die momenteel in Engeland veel succes heeft, de Amerikaanse souldiva Sandra St. Victor die nu in Nederland woont en Hind (haar eerste tv-optreden sinds 'Idols'). Muzikale begeleiding: het Dox Orchestra onder leiding van Bart Suer. De uitzending wordt afgesloten met een optreden van Michael Franti & Spearhead (22.51 uur, Nederland 3).

Cinema 3 Debt (Dlug). Aangrijpende film over hoe gewone mensen door omstandigheden gedwongen worden tot het plegen van gruwelijke daden. Regisseur Krzystof Krauze baseerde zijn film op een waar gebeurd verhaal (00.00 uur, Nederland 3).

AMUSEMENT

Brok in de keel Vijfde en laatste aflevering, vanuit een spiegeltent in de bosrijke omgeving van De Bilt. Presentator Joris Linssen laat, geflankeerd door pianiste Oksana, zien hoe muziek de tere plekken van onze ziel blootlegt. Er komen mensen aan het woord met een speciale herinnering aan een bepaald lied (21.35 uur, Nederland 1).

RADIO

De Ochtenden De wereld in drie uur, met interviews en reportages uit binnen- en buitenland (09.00 uur, Radio 1).

De Avonden Na tienen het 'Gesproken Uitzicht' met Jaap Nieuwenhuis, tekenaar en schilder in Welsum. Daarna 'Lights Out'. Het laatste deel van een vijfdelige serie over de popmuzikale neerslag van de Vietnam-oorlog. Vandaag: Vietvets. Tegen elf uur 'De muziek van Louis Lehmann' over het album 'The Executioner's Last Songs' van de Pine Valley Cosmonauts. Daarna een atelierbezoek. Gijsbert van der Wal praat met Carol Blotkamp, hoogleraar kunstgeschiedenis van de nieuwste tijd aan de VU Amsterdam en zelf beeldend kunstenaar. Tegen twaalf uur 'De Weeksluiting' van Heere Heeresma (22.02 uur, 747 AM).

Ophef & Vertier Chris van Abkoude, de schrijver van Pietje Bell, was net zo'n grote avonturier als het straatschoffie zelf. Jan Maliepaard en René Zwaap deden intensief onderzoek naar de tot nu toe onbekende achtergrond van de schrijver en schreven hierover het boek 'De vader van Pietje Bell, leven en werk van Chris van Abkoude'. Daarna: anno 1930 moest het de eerste Nederlandse geluidsfilm worden. Maar door technische en financiële problemen werd 'Zeemansvrouwen' toch als stille film uitgebracht. Filmcomponist Henny Vrienten heeft daar nu verandering in gebracht. Samen met regisseur Lodewijk de Boer zette hij muziek en dialogen onder de zeventig jaar oude film. In het tweede uur van 'Ophef & Vertier' een lang gesprek met politiek activiste en schrijfster Conny Braam. Braam was tot 1994 hét boegbeeld van de anti-apartheidsbeweging in Nederland (14.00 uur, 747 AM).

Haagse Veteranen Drie oud-politici discussiëren over de politieke actualiteit. Vandaag zijn dat Jan Dirk Blaauw, oud Tweede-Kamerlid voor de VVD, Jeltien Kraaijeveld-Wouters, oud-staatssecretaris van emancipatiezaken voor het CDA en Elske ter Veld, oud-staatssecretaris van sociale zaken voor de PvdA. Onderwerpen van gesprek zijn onder meer de besluitvorming van de Nederlandse regering over de steun aan de oorlog tegen Irak, de invoering van de nieuwe Bijstandswet en het bezoek van de parlementaire delegatie aan de Antillen (13.30 uur, 747 AM).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden