Speciaal

A C T U A L I T E I T E N

2 Vandaag heeft een reportage over het tekort aan leerkrachten. Daardoor worden scholen gedwongen onbevoegd personeel in dienst te nemen. Zo werkt een gymnasium in Nijmegen met een leraar uit Duitsland, die nauwelijks Nederlands spreekt, en met iemand die nog niet is afgestudeerd. Verder een bijdrage over de risico's van het werken met beton. Het kwarts dat daar in zit kan stoflongen en allergie veroorzaken (17.35 uur, Ned. 2).

In Netwerk een portret van Henk Koning, scheidend president van de Algemene Rekenkamer, en het slot van een drieluik over het komende proces tegen Desi Bouterse (20.30 uur, Ned. 1).

D O C U M E N T A I R E

Antenne portretteert een veeteeltbedrijf in Limburg waar verstandelijk gehandicapten meedraaien. Veel boeren die in financiële nood verkeren beginnen een 'zorgboerderij' om zo extra inkomsten te krijgen. Daarbij stuiten ze wel op de nodige problemen (21.35 uur, Ned. 2).

P R A A T P R O G R A M M A ' S

Schrijfster Lulu Wang vertelt in Koffietijd over haar nieuwste boek 'Het witte feest'. Verder een optreden van De Kast met hun nieuwe hit 'Blindelings' (10.00 uur, RTL 4).

Tineke Verburg, presentatrice van Tros-programma's als 'Triviant' en 'Aktua Medisch', beantwoordt vragen van kijkers in Spreekuur (15.00 uur, Ned. 2).

In RTL Live ondermeer een gesprek met Rikki Holtmaat, die onderzoek doet naar de frequentie waarmee seksuele intimidatie op het werk voorkomt en er voor pleit de aanpak ervan beter te regelen in cao's. Ook wordt een kijkje genomen bij de opnamen van de verfilming van het bekende kinderboek 'Kruimeltje' van Chris van Abcoude (17.05 uur, RTL 4).

In Man/Vrouw zijn de christelijke schrijvers Jos van Manen-Pieters, Ronald Westerbeek, Joke Verweerd en Mans Velvis te gast, in het kader van de Boekenweek (21.00 uur, Ned. 2).

Barend & Van Dorp ontvangen schrijver en literatuurkenner Tomas Ross en zanger/toetsenist Robert Jan Stips (23.15 uur, RTL 4).

S P O R T

In het late Sportjournaal (22.16 uur, Ned. 3) en Studio NOS (23.00 uur, Ned. 2) beelden van de voetbalwedstrijd MVV-Ajax.

RADIO

PvdA-kamerlid Rob van Gijzel blikt in Dingen die gebeuren terug op de parlementaire enquête naar de Bijlmerramp. Na elven een document over een omstreden fenomeen: het rekening rijden (09.00 uur, Radio 2).

In Café De Wetenschap wordt gesproken over de vraag waar de belemmeringen liggen voor vrouwen in leidinggevende posities. Gaat het om evolutionaire of psychologische processen? Te gast zijn psycholoog en schilder Oscar de Wit, psychiater en dichter Frank Koenegracht en sterrenkundige en kunstenares Erica Ott (11.00 uur, Radio 5).

Het debat op 5 gaat over de vraag of geestelijke mishandeling strafbaar is. Deelnemers aan de discussie zijn hoogleraar rechtspsychologie Hans Crombag, gespecialiseerd in bewijskwesties, psychiater Frank Koerselman en Ton Veldkamp, zelfstandig adviseur op het gebied van de jeugdbescherming (12.00 uur, Radio 5).

In Kleur bekennen praat Martin Simek met Joke Zijlstra, die twaalf jaar de ster van het Nederlands Dans Theater was. Toen de mentale druk te groot werd stopte ze. Joke Zijlstra geeft nog wel les. Het gesprek gaat over haar carrière, haar lichaam, haar verbondenheid met de danswereld, haar afkeer van materialisme en over alleen kinderen opvoeden (16.00 uur, Radio 5).

In De Avonden voert Sarah Verroen een gesprek met Marten Minkema over 'De donkere materie' (23.00 uur, Radio 5).

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden