Speciaal

TELEVISIE

DOCUMENTAIRE

GEWEST toont hoogtepunten uit het afgelopen seizoen. Vanavond: Groep Acht-syndroom (deel 1 en 2). Groep Acht is de hoogste klas van de basisschool en de moeilijkste om les aan te geven: vroeg puberende leerlingen, Cito-stress, cultuurverschillen, gebroken gezinnen. De vrees van onderwijzers om voor deze groep te staan wordt het Groep Acht-Syndroom genoemd. Portretten van een aantal leerlingen van basisschool De Bloemberg in Nijmegen (19.00 uur, Nederland 3).

CULTUUR

KORT!2 (slot): 'Bad Luck'. Een inbreker is nog maar net een herenhuis binnengeslopen om een kraak te zetten, of zijn maag begint hem parten te spelen. In hoge nood zoekt hij een toilet op, maar door zijn gestuntel wekt hij verschillende bewoners. Zij gaan onafhankelijk van elkaar op onderzoek uit. Door de grote verwarring die ontstaat in het donker, weet niemand meer wie nu wie is, en vallen er diverse onbedoelde slachtoffers (22.51 uur, Nederland 3).

RADIO

MadiwodoVPRO Over lijken. Soms gebeurt het dat lijken onverwacht en onbedoeld geconserveerd worden. Klaas Vos en Teun van de Keuken spreken in deze uitzending met de veenlijkenexpert van Nederland, dr. Wijnand van der Sanden. Verder een reportage van Teun van Keuken over de mummies van Wiewerd. In de grafkelder van de kerk in het Friese Wiewerd liggen lijken, daterend uit de 17de eeuw, die op een onbekende maar natuurlijke manier zijn gemummificeerd. Hoe dateer je trouwens een veenlijk? Klaas Vos bezocht daarvoor het bestbewaarde veenlijk ter wereld, De Tollundman in Jutland (11.00 uur, 747 AM).

Kunststof Nederland heeft er een nieuwe thrillerschrijfster bij. Jolien Harmsen debuteert met 'Rum, roti en onrecht', dat helemaal gesitueerd is in het Caribisch gebied. Harmsen woont en werkt al jaren op St. Lucia (19.00 uur, Radio 1).

De Ochtenden 09.00 uur: Het Interview. Derde en laatste deel van een interviewserie met advocaten. Vandaag Geert-Jan Knoops, die vooral bekend werd door de Puttense moordzaak. Een gesprek over zijn bijzondere levensloop (hij was eerder onderwijzer en marinier), zijn gedrevenheid, zijn bekering tot het jodendom en zijn beroepsethiek. Om 10.00 uur: Het Buitenland. Reportage over het leven van Iraanse jongeren in Iran. Om 11.00 uur: Het Onderzoek. In Katwijk aan Zee was het zwemwater vorig jaar smeriger dan ooit. Katwijk kreeg daarom geen blauwe vlag. Een gesprek over de huidige situatie. In de serie 'Ouderen van nu' vandaag aandacht voor de sportieve oudere. Het percentage sportende ouderen steeg de laatste jaren van 8 naar 35 procent (09.00 uur, Radio 1).

Een leven lang In deze serie radioportretten van oudere kunstenaars en wetenschappers vandaag een portret van Edgar Vos (1932), een van de grote modeontwerpers van Nederland. ,,Ik houd van een aaieffect, ik houd van zachte stoffen. Als je een vrouw aanraakt, dat je niet denkt: bah...'' In Parijs ontwierp hij de hoofddeksels voor onder anderen de legendarische Josephine Baker (16.00 uur, 747 AM).

De Avonden Na tienen Het Gesproken Uitzicht van Jan van den Hemel, schilder en pianofortebouwer in Antwerpen. Daarna Het Weekbericht, met daarin een gesprek met de vertaler Peter Verstegen over zijn boek 'Een droom vreemd en indringend', een tweetalige bloemlezing van honderd gedichten van de dichter Paul Verlaine (1844-1896). Rond elf uur De Wijde Blik van radiokunstenaar Mat Wijn. Daarna een portret met sessie-opnamen van The Mountain Goats, het project van de zanger-schrijver-gitarist John Darnielle. En tegen twaalf uur: Het Geluid van Nederland, over historisch geluid (22.00 uur, 747AM).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden