Speciaal

TELEVISIE

Zembla De Nederlandse politie treedt nauwelijks op tegen kunstdiefstal. Particuliere kunstbezitters, musea, kunsthandelaren en buitenlandse recherchediensten klagen over een totaal gebrek aan kunstexpertise bij de recherche sinds het opheffen van het CRI-bureau 'Kunst en Antiek'. Gestolen kunst verdwijnt hierdoor in een crimineel circuit waar niemand zicht op heeft. 'Zembla' gaat op zoek naar dit schimmige circuit en toont hoe de kunsthandel omgaat met gestolen waar. In de afgelopen maanden verdwenen uit het Frans Hals Museum, het Museon en het Van Gogh Museum internationaal bekende kunstwerken met een waarde van vele miljoenen euro's. In al deze gevallen heeft politieonderzoek niets opgeleverd (21.15 uur, Nederland 3).

AMUSEMENT

Twarres Het Friese duo Twarres bezocht onlangs de Schotse stad Glasgow voor opnamen van videoclips voor de singles 'Tell Me' en 'I'll See You'. Twarres koos voor de stad vanwege de Keltische invalshoeken, die ook in hun muziek is terug te vinden. De Tros reisde met het duo mee en maakte opnamen. Te zien is hoe de clips zijn opgenomen, maar ook hoe de huidige theatertour van het duo wordt voorbereid (21.55 uur, Nederland 2).

RADIO

Plein Publiek Klaas Drupsteen praat met oud-schaatser Arie Loef, meervoudig nationaal sprintkampioen. Hij stak per schaats het oudste, diepste en grootste zoetwaterreservoir van de wereld over, het Baikalmeer in het oosten van Siberië. Loef legde in 19 dagen een afstand van 637 kilometer af, bij temperaturen tot 30 graden onder nul (10.00 uur, 747 AM).

Een leven lang Fotografe Eva Besnyö (92 jaar en van Hongaars/Joodse afkomst) wordt voor de radio geportretteerd. Eva Besnyö werd in 1910 geboren in Boedapest. Op 18-jarige leeftijd vertrok ze met haar camera naar Berlijn. Ze was 'als doornroosje, die sliep, tot ik een camera in handen kreeg'. Aanvankelijk koos ze voor architectuurfotografie, later maakte ze reportages en portretten. Berlijn was na 1933 geen stad om in te blijven wonen en ze vertrok met John Fernhout, haar eerste grote liefde, naar Nederland waar ze sindsdien woont. Schoonmoeder Charley Toorop hield haar hele leven contact met Eva. Burgemeester Roest van het Noord-Hollandse Laren waar Besnyö woont, is historicus. Hij vertelt in de uitzending over de 'voorhoedevrouw en avant-garde persoon' die ze was. ,,Een vrouw, die alles heeft meegemaakt van de Weimar-republiek tot Dolle Mina. Een fotografe van wereldformaat.'' Haar tweede man was de grafisch ontwerper Wim Brusse, met wie ze een zoon en een dochter kreeg. Na haar scheiding en toen de kinderen eenmaal het huis uit waren, zette ze zich doelbewust in voor de Dolle Mina-beweging. Haar foto's van Dolle Mina zijn overbekend (16.00 uur, 747 AM).

A4 Lex Bohlmeijer ontvangt Wim Vos, die onlangs werd benoemd tot coördinator bij het Residentie Orkest. Hij was eerder als slagwerker aan het orkest verbonden (16.30 uur, Radio 4).

Kunststof Na zijn Doe Maar-tijd groeide Henny Vrienten uit tot een van de meest gevraagde filmcomponisten van Nederland. Zijn laatste project was het toevoegen van geluid aan de stomme film 'Zeemansvrouwen' (1930), die de eerste geluidsfilm uit de Nederlandse geschiedenis had moeten worden. Door technische problemen werd het toentertijd toch een stomme film. Presentatie is van Petra Possel (19.00 uur, Radio 1).

De Avonden Wat is leuk volgens Nico Haasbroek? De voormalig hoofdredacteur van het 'NOS Journaal' werkt dezer dagen hard aan de oprichting van Humor FM. Haasbroek wil met zijn zender onder meer de publieke omroep belachelijk maken die naar zijn smaak veel te weinig variatie brengt (22.02 uur, 747 AM).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden