Speciaal

TELEVISIE

DOCUMENTAIRE

Waskracht! Een documentaire over Joost Nauta, een zwaar lichamelijk gehandicapte jongen, die inzage geeft in zijn door zijn handicap gecompliceerde leven. Joost heeft een stichting opgericht: de Bordercross Foundation. De stichting organiseert individuele vakanties voor zwaar gehandicapten om zo de kwaliteit van hun leven te verbeteren (20.00 uur, Nederland 3).

Barts boot Bart de Graaf gaat samen met acht 'patiënten' zeilen op het IJsselmeer en praat met ze over hun ziekte. De documentaire werd vorig jaar ook al uitgezonden (20.25 uur, Nederland 2).

Een praalgraf voor een prins In de Nieuwe Kerk in Delft staat het praalgraf van Willem van Oranje, de Vader des Vaderlands. Het metershoge monument was er slecht aan toe: er vielen aldoor stukjes marmer af. Over een periode van vier jaar is het hele monument in ruim achthonderd stukken gedemonteerd, hersteld en weer in elkaar gezet. De documentaire reconstrueert de restauratie (20.30 uur, Nederland 3).

Dokument Het tweede deel van 'Adieu, Mr. Philips', een tweeluik over de topman Cor Boonstra. In de slotaflevering aandacht voor de zakelijke en persoonlijke dieptepunten uit het leven van de ex-Philips-topman (22.56 uur, Nederland 1).

SPORT

Studio Sport Een rechtstreeks verslag van de eerste speeldag van het tennistoernooi op Roland Garros. Nederland wordt vertegenwoordigd door de tennissers Sjeng Schalken, Jan Siemerink en Raemon Sluiter. Bij de dames spelen Kristie Boogerd, Amanda Hopmans en Miriam Oremans het toernooi. Verder is de hele internationale tennistop aanwezig om een balletje te slaan. Commentaar bij de wedstrijden is van Marcella Mesker en Ted van der Meer (12.08 uur, Nederland 2).

Sportjournaal Aandacht voor het tennistoernooi van Roland Garros en voor het dopingproces tegen Cees Priem, voormalig ploegleider van TVM, dat vandaag in Reims begint (22.14 uur, Nederland 3).

RADIO

Madiwodo VPRO Deze week vijf programma's met het thema 'angst'. Teun van der Keuken maakte een reportage over bühne-angst en de angst om talenten in het openbaar te etaleren (11.00 uur, 747 AM).

Punch Onder meer een paneldiscussie met Cisca Dresselhuys (hoofdredacteur van Opzij), Naima Azug (publiciste en projectleider Rotterdam Culturele Hoofdstad) en Henri Beunders (hoogleraar moderne geschiedenis). Het panel discussieert over de manier waarop de media zijn omgegaan met de omstreden uitspraken van de Rotterdamse imam over homoseksuelen (13.30 uur, 747 AM).

Schiffers.fm Zangeres Birgit Schuurman is bij Hans Schiffers te gast. Verder aandacht voor 'Honderd Hollandse Hoezen', een prijsvraag voor de uitverkiezing van de mooiste Nederlandse platenhoes ooit gemaakt (14.00 uur, Radio 2).

De Avonden Een verslag van de wandeling die huisbioloog Arjen Kikkert maakte over het PEN-eiland, een van de weinige echte stukjes natuur die Nederland nog rijk is. Het eiland gaat binnenkort op de schop om als recreatiegebied te dienen voor de toekomstige Amsterdamse woonwijk IJburg (22.02 uur, 747 AM).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden