Speciaal

TELEVISIE ACTUALITEITEN

DOCUMENTAIRE

In Van gewest tot gewest de plannen van het ministerie van Vrom en projectontwikkelaars voor de bollenstreek. De kassen moeten daar verdwijnen, ten gunste van woningbouw (19.00 uur, Ned. 3).

In Andere tijden een waarschuwing voor 10 juni, de datum waarop de NS-directie het 'rondje rond de kerk' invoert. In 1961 leidde de invoering van de zomerdienstregeling tot zo'n chaos dat de wijzigingen ijlings ongedaan zijn gemaakt. Het personeel saboteerde de regeling, voerde stiptheidsacties omdat stakingen verboden worden. In die dagen klonk er onder het personeel ook kritiek op de bonden, die te meegaand zouden zijn. (20.45 uur, Ned. 3).

In Zembla de positie van veeartsen. Zij willen financieel onafhankelijker worden van veehouders. Nu komen ze nog te veel in botsing met de belangen van de boeren en staan ze soms voor onmogelijke keuzes. Hun standsorganisatie, de Koninklijke Maatschappij voor Diergeneeskunde, vindt dan ook dat niet de boeren, maar de overheid moet betalen voor bepaalde wettelijke taken zoals het ruimen van vee bij veeziektes (21.15 uur, Ned. 3).

In de derde aflevering van Ritueel 2001 het ritueel van de initiatie, dit keer om toe te treden tot het Leger des Heils, de zeevaart, een jeugdbende en de Ghanese gemeenschap (22.55 uur, Ned. 1).

PRAATPROGRAMMA'S

Bij Barend & Van Dorp de kunstenares Ans Markus en de nachtclubzangeres Eddy Doorenbos, die ook optreedt (22.45 uur, RTL4).

SPORT

In Sportjournaal aandacht voor de kwartfinale van het WK IJshockey: Tjechië-Slowakije (19.05 uur, Ned. 2).

In het late Sportjournaal onder andere de handbal play-offs bij de dames tussen Hellas en SEW (22.14 uur, Ned. 3).

CULTUUR

In Lola da musica een portret van de Vlaamse zanger Arno Hintjens, die onlangs een nieuwe cd maakte. Hintjens, inmiddels ook al vijftig, was in de jaren zeventig/tachtig de drijvende kracht achter de groepen T.C. Matic en Tjens-Couter (20.00 uur, Ned. 3).

AMUSEMENT

In Man bijt hond de folkgroep Tilia uit Tilburg die zo woedend is over de afschaffing van de gratis voicemail dat het een protestlied schreef. Verder de volkswijsheid 'Als je je beenhaar scheert, komt het sneller terug'. Maar klopt dat wel? (19.00 uur, Ned. 1).

In de tweede aflevering van de Da Ali G Show, een show die in Groot-Brittannië zeer populair is, snelt Ali G. de steenrijke Egyptenaar Mohammed Al Fayed te hulp. Deze eigenaar van Harrods en vader van Dodi, de laatste liefde van Lady Di, wil graag een Brits paspoort (23.30 uur, Ned. 3).

RADIO

In Een leven lang een portret van graficus/schilder Jan Montijn (1924), zoon van een huisschilder uit Oudewater, die aan het verstikkende ouderlijk milieu ontsnapt door zich in de oorlogsjaren te melden voor de Duitse Kriegsmarine. Vanaf dat moment komt hij in een maalstroom van oorlogen terecht: Vreemdelingenlegioen, Korea, Vietnam. Uiteindelijk verlaat hij de militaire dienst met S5, wegens een niet verwerkt oorlogsverleden. Sindsdien zet hij zich in voor oorlogsslachtoffers en dan met name weeskinderen, die hij onderbrengt in pleeggezinnen. Montijn woont in Thailand (16.00 uur, 747 AM).

In Rechtenkwesties een gesprek met Telegraaf-journalist Hans Knoop, die in de jaren zeventig een sleutelrol speelde in de zaak van de oorlogsmisdadiger Menten. Verder de vergrijzing van Europa, die ertoe leidt dat we het zonder nieuwe arbeidsimmigranten niet zullen redden. Een gesprek over de situatie in de vier grootste EU-lidstaten (13.30 uur, 747 AM).

In Knetterende Letteren de nominaties voor de Libris Literatuurprijs, besproken door critici. Verder de debuutroman van journaliste Joyce Roodnat. (14.30 uur, 747 AM).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden