Speciaal

TELEVISIE

Luitenant-kolonel Peter Schoonenwolf was in 1995 waarnemer voor de EU in Bosnië. Zijn team werd daar door Bosnische Serviërs gegijzeld. Terug in Nederland stortte Schoonenwolf volledig in. In Netwerk praat hij voor het eerst over zijn ervaringen (20.30 uur, Ned. 1).

D O C U M E N T A I R E

In Buren registreert Frans Bromet het conflict rond de 'hangjongeren' in de gemeente Glanerbrug. De jongeren veroorzaken veel overlast bij de sporthal, hun favoriete hangplek. Een geërgerde buur probeert in samenwerking met de wijkpolitie de jongeren naar een 'hangcontainer' te verplaatsen. Niet iedereen in de buurt kan dit initiatief waarderen (20.23 uur, Ned. 3).

Reporter gaat over de genocide in Rwanda in 1994. Centraal staat de vraag waarom de Verenigde Naties niets tegen deze volkerenmoord ondernamen (23.11 uur, Ned. 1).

P R A A T P R O G R A M M A ' S

In Man/Vrouw vertellen enkele gasten over hun ervaringen met contactadvertenties (21.00 uur, Ned. 2).

Rondom Tien heeft uitsluitend Marokkanen te gast. Aanleiding hiervoor is het recente Trouw-onderzoek, waaruit bleek dat 54 procent van de Nederlanders meent dat etnische minderheden vaker misdrijven begaan dan Nederlanders (22.28 uur, Ned. 1).

S P O R T

Het Sportjournaal besteedt aandacht aan de Super G mannen tijdens de WK skiën. Verder een item over het IOC-dopingcongres in Lausanne (22.16 uur, Ned. 3).

In Studio NOS eveneens de WK skiën en het dopingcongres. Ook zijn er beelden van de basketbalwedstrijd Donar-Amsterdam (23.00 uur, Ned. 2).

J E U G D

Niek (15) en Marja (24) vertellen in Jong over hun ziekte Gilles de la Tourette. Zij lijden aan tics als ongecontroleerde bewegingen en dwangmatig kuchen, wat hun leven ernstig bemoeilijkt. Ook vertellen twee meisjes over de psychische nasleep van een abortus (18.55 uur, Ned. 2).

RADIO

In De Plek een verslag van een conflict over de laatste in het wild levende hamsters van Nederland. Hun territorium, ten oosten van Heerlen, wordt bedreigd door de komst van een bedrijventerrein. De stichting Das en Boom en de Hamsterwerkgroep Limburg nemen het voor de dieren op (10.00 uur, Radio 5).

De geschiedenis van de poëzie wordt besproken in Café de Wetenschap. Herbert Blankesteijn praat hierover met de dichtende psychiater Frank Koenegracht, fysicus en schrijver Kees Andriesse en Wiljan van den Akker, cultuurhistoricus en flamenco-gitarist (11.00 uur, Radio 5).

In Debat op 5 een discussie over de vraag of organisaties als Novib en Artsen zonder Grenzen zich neutraler moeten opstellen in gewapende conflicten. Emanuel de Kadt, voorzitter van de Adviesraad Internationale Vraagstukken, vindt van wel (12.00 uur, Radio 5).

Een reportage over de Koraal Specht, de gevangenis op Curaçao waar al jarenlang de mensenrechten worden geschonden, in De Radio 5-Documentaire, (13.00 uur, Radio 5).

In het tweede uur van Vreemde verhalen volgt Marnix Koolhaas de cultuurshock die twee mensen beleven als ze voor het eerst het stille eilandje Tristan da Cunha verlaten en in Kaapstad in aanraking komen met de 'echte wereld' (14.00 uur, Radio 5).

Martin Simek ontvangt schrijver en 'ouwe hippie' Simon Vinkenoog in Kleur bekennen. Aan bod komen onder andere diens levensfilosofie en zijn oorlogservaringen (16.00 uur, Radio 5).

De Avonden brengt literair variété. Na elven vertelt hoogleraar en ontwerper Bram Nauta over de schoonheid van de chip (22.00 uur, Radio 5).

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden