Speciaal

TELEVISIE

2Vandaag sprak in Chili met deskundigen, advocaten en slachtoffers over de kans dat ex-dictator Pinochet in zijn vaderland berecht wordt. Onderzoeksrechter Guzman denkt dat dat kan. Het zal dan gaan om een actie uit oktober 1973, waarbij 72 politieke gevangenen werden geëxecuteerd. Verder een reportage over hoofdafwijkingen bij baby's. Sinds het begin van de jaren negentig wordt voor pasgeborenen de rugligging geadviseerd. Die verkleint de kans op wiegendood. Maar er blijkt ook een keerzijde aan te zitten: door de constante ligging op de rug kan er het een en ander misgaan met het hoofdje. Dr. Van Adrichem van het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam trekt aan de bel (17.35 uur, Ned. 2).

Netwerk besteedt aandacht aan de lotgevallen van zigeuners. Ook zij werden na de Tweede Wereldoorlog door de Nederlandse overheid aan hun lot overgelaten. Nu de Joden excuses en financiële genoegdoening hebben gekregen, willen dat zigeuners dat ook. Verder een reportage over de situatie in Tsjetsjenië. Minister van buitenlandse zaken Achmadov reageert op de val van Grozny (20.29 uur, Ned. 1).

DOCUMENTAIRE

Mijn zoon is een moordenaar vertelt het verhaal van Alexander Biryukov, die de officier doodschoot die hem seksueel had misbruikt. Hij kreeg hiervoor de doodstraf, die echter door Jeltsin werd omgezet in levenslang. In juni 1997 mocht zijn moeder Alexander voor het eerst in acht jaar een paar dagen bezoeken. Diezelfde zomer nog werd het recht op familiebezoek afgeschaft. De film toont de onmenselijkheid waartoe een politiek systeem in staat is (22.55 uur, Ned. 1).

PRAATPROGRAMMA'S

Carry Tefsen komt in Koffietijd iets vertellen over haar rol in de nieuwe Veronica-comedy 'De garage'. Ook is er een reportage over de Love & Marriage-beurs (10.00 uur, RTL 4).

In de eerste aflevering van een nieuwe reeks van Het elfde uur ontvangt Andries Knevel Nieuwe Omroep-voorman Aad van den Heuvel, scheidend NCRV-programmamaker Jan Fillekers en Corry van Tol, directrice van de stichting Kunia, die terminale patiënten opvangt die niet thuis kunnen sterven (22.15 uur, Ned. 2).

SPORT

In Studio NOS beelden van de Engelse, Spaanse en Italiaanse voetbalcompetitie en een interview met Juventus-doelman Edwin van der Sar (23.00 uur, Ned. 2).

AMUSEMENT

In Triviant worden vier voormalige bewoners van het Big Brother-huis herenigd: Ruud en Bart nemen het op tegen Sabine en Bianca (20.00 uur, Ned. 2).

RADIO

In het eerste uur van De NCRV op Radio 1 is Sylvain Ephimenco te gast. Zijn nieuwe boek met gebundelde Trouw-columns uit 1999 heet 'De leugen regeert' (09.00 uur, Radio 1).

Het economenpanel van Punch, bestaande uit Marcella Bredeveld van NRC/Handelsblad, CDA-kamerlid Hans van den Akker en professor Arjo Klamer, discussieert onder meer over de boterzachte euro, de wao en de huurverhoging (10.15 uur, Radio 5),

Al Jarreau zit bij Frits Spits aan tafel in Tijd voor Twee. De Amerikaanse zanger komt over twee weken met een nieuwe cd en staat bekend als een 'stemgymnast' (12.02 uur, Radio 2).

In Ophef & Vertier praat regisseur en schrijver Lodewijk de Boer over de spraakmakende voorstelling 'De herinnering', waarin vijf mensen uit de Tweede Wereldoorlog elkaar in het hiernamaals treffen. Onder hen Anne Frank, Zarah Leander en een SS-officier (14.02 uur, Radio 5).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden