Speciaal

TELEVISIE DOCUMENTAIRE

In 'Kaap de Goede Hoop' deze week inspirerende voorbeelden van mensen die laten zien waarom samenleven je leven verrijkt. Te zien zijn asielzoekers op Vlieland en hun band met de Vlielanders, een dansproject van zwaar lichamelijk gehandicapten en niet-gehandicapten, en een boerin die het volgende principe koestert: als je dieren maar de ruimte geeft, kunnen ze zonder hokken in harmonie met elkaar leven (19.30 uur, Nederland 3).

PRAATPROGRAMMA'S

Tros TV Show Zomer herhaalt het gesprek dat Ivo Niehe begin mei had met koningin Noor van Jordanië. In de studio vertelde Noor destijds over haar jeugd, haar kennismaking met koning Hoessein, diens rol in het vredesproces in het Midden-Oosten en de kanker die hem uiteindelijk fataal werd, waardoor ze achterbleef met de zorg voor twaalf kinderen (21.30 uur, Nederland 2).

Wintertijd Harry de Winter praat met Dolf Jansen over diens passie voor hardlopen en marathons, de samenwerking met Lebbis, de verbazingwekkende plotselinge doorbraak van het duo en over het maken van oudejaarsconferences, inclusief een stukje uit de conference van 2001. Muziekkeuze van Jansen: Mud, Supertramp, The Ramones, Blondie, Bruce Springsteen, Counting Crows en Cousteau (22.30 uur, RTL 4).

SPORT

KRO De Wandeling Special over de Nijmeegse Vierdaagse, waarin drie deelnemers geportretteerd worden. Wil de Zeeuw kreeg anderhalf jaar geleden borstkanker, heeft diverse behandelingen ondergaan en is sinds kort genezen verklaard. Dit jaar doet ze voor de eerste keer mee aan de Vierdaagse. Rob Cohen is met 77 jaar de oudste deelnemer van de vijftig kilometer. Maar waarom kiest hij niet voor de reglementaire afstand voor 65-plussers, de dertig kilometer? En Just Vervaart waagt deze week een sprong in het diepe: hij doet voor de eerste keer mee, zonder enige voorbereiding. Of dat verstandig is geweest, zal moeten blijken (16.30 uur, Nederland 1).

CULTUUR

Andermans Veren op bezoek bij... Danny de Munk. Hoewel velen denken dat het succes hem sinds Ciske de Rat aan is komen waaien, claimt Danny dat hij er altijd hard voor heeft moeten werken. ,,Je bent zo goed als je laatste productie'', aldus De Munk. Het fragment waarin Rob de Nijs het nummer 'Kapotte Engel' ten gehore brengt, zorgt voor een erg emotionele reactie. Het lied beschrijft de liefde van een vader voor zijn zwaargehandicapte kind en De Munk kan zich er erg goed in verplaatsen omdat hij net een zware periode in zijn leven achter de rug heeft. Hij vertelt dat zijn zoontje recentelijk in het ziekenhuis werd opgenomen en dat de situatie een tijdje erg kritiek leek (21.32 uur, Nederland 1).

De Vloer Op Actuele dilemma's, actuele thema's: in 'De vloer op' gaat een groep acteurs ze in steeds wisselende samenstelling improviserend te lijf, soms komisch, soms tragisch. De acteurs werken de scenes uit, onvoorbereid, in het bijzijn van publiek, op het podium van het Amsterdamse Bimhuis. Tijdens de improvisaties kan De Baan ingrijpen, de improvisaties stilleggen en eventueel nieuwe acteurs, onder anderen Gijs Scholten van Aschat, inbrengen.

KINDERPROGRAMMA'S

Praatjesmakers Jesse en Ilja vertellen Jochem van Gelder hoe ze naar de studio zijn gekomen en wat ze allemaal meenamen voor onderweg. Met Stijn, Jafar en David volgt een gesprek over hun vaders. In de korte filmpjes antwoord op de vraag: hoeveel kinderen kan een moeder eigenlijk precies krijgen? (21.00 uur, Nederland 1)

RADIO

Tijd voor Twee komt live vanaf de laatste stempelpost van de Vierdaagse. De stempelpost is in Malden, vlak voor het begin van de Via Gladiola (12.14 uur, Radio 2).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden