Speciaal

TELEVISIE ACTUALITEITEN

Nieuws aan Tafel is geheel gewijd aan de oorlog in Irak. Rick Nieman interviewt de Amerikaanse ambassadeur in Nederland, Clifford M. Sobel. Naar aanleiding van dit gesprek dicussiëren drie gasten over de ontwikkelingen in Irak: Wim van Eekelen (VVD-senator, oud-minister van defensie en oud-secretaris-generaal van de West-Europese Unie), Leon de Winter (auteur) en Fuad Hussein, een lid van de Iraakse oppositie (21.30 uur, RTL 5).

Studio 2 nieuws & voetbal Gast is Colin Budd, de Britse ambassadeur in Nederland. Onderwerp: de oorlog tegen Irak. Het panel bestaat uit Annemarie Jorritsma, Bram Peper en Maarten van Rossem. Bert van Marwijk, trainer van Feyenoord, zit een half uur lang op de bank bij Jack van Gelder. Verder een portret van FC Twente-verdediger Jan Verlinden (22.45 uur, Nederland 2).

DOCUMENTAIRE

Nieuw economisch peil: De Terugkeer van TBC Nog geen halve eeuw geleden joeg het woord tuberculose mensen de stuipen op het lijf. Rond 1945 stierven nog zo'n 7500 mensen per jaar aan deze ziekte. Daarna ging het snel beter door de komst van effectieve medicijnen en nu beschouwen we de ziekte als iets van lang geleden of ver weg. Maar tbc is wereldwijd aan een nieuwe opmars bezig, vooral in landen in de Derde Wereld (20.00 uur, Nederland 3).

Dokument: Daf: opkomst, neergang en herrijzenis van een Brabants familiebedrijf Driedelige serie over de geschiedenis van Daf. Vanavond de tweede aflevering: 'De opvolgers: Martien en Martin'. Het bedrijf worstelt met het imago van het nieuwe 'Dafje', de automaat slaat vooral aan bij vrouwen en bejaarden. Als de oprichters met pensioen gaan, komt Van Doorne's Automobiel Fabriek in handen van de oudste zonen van de broers. De tijd zit niet mee en de markt stelt zijn eisen: er zit niets anders op dan samen te werken met vreemden. Het bedrijf wordt gesplitst, in Daf Trucks (met International Harvester) en Daf Car (met Volvo). Om te kunnen overleven, wordt het Dafje aan de Zweden verkocht. Het familiebedrijf houdt niet langer stand (23.00 uur, Nederland 1).

PRAATPROGRAMMA'S

Op weg naar het Lagerhuis komt in plaats van 'Het Jongeren Lagerhuis'. Tweede halve finale van de landelijke scholencompetitie. In deze aflevering het Etty Hillesum Lyceum uit Deventer tegen de Christelijke Scholengemeenschap Bogerman uit Sneek (19.00 uur, Nederland 3).

SPORT

Sportjournaal Aandacht voor tennis (de Masters in Miami) en voor de bekendmaking van de selectie van het Nederlands Elftal voor het EK-kwalificatieduel tegen Tsjechië (18.46 uur, Ned. 2).

RADIO

Spiegels Portret van orthopedagoog en emeritus hoogleraar Luc Stevens. Volgens hem is er op de scholen een groot probleem in de relatie tussen leraar en leerling. Leraren nemen leerlingen niet voldoende serieus en onderschatten hun mogelijkheid tot zelfstandig werken en zelf verantwoordelijkheid nemen. Volgens Stevens heeft ons huidige schoolsysteem zijn langste tijd gehad (15.00 uur, 747 AM).

Halte 747AM Wat is er na de jaren van bezuinigingen nog over van het buurt- en clubhuiswerk en welke rol speelt het in de oude wijken? Om dat uit te zoeken bivakkeert een ploeg van vier verslaggevers een week lang in buurthuis De Exter in Zaandam-Zuid, een naoorlogse wijk met veel allochtonen en ouderen (13.05 uur, 747 AM).

Punch Met een muziekkeus van Hans van Maanen, sinds kort hoogleraar kunst en maatschappij aan de Rijksuniversiteit Groningen. Van Maanen koos 'Ik ben de kleine zigeunerprinses', een gedicht van Hendrik de Vries, gezongen door Jenny Arean. Verder zijn drie generaties Irakezen te gast. Hoe kijken zij aan tegen de oorlog? Ook een bezoek aan Joost Wilgenhof, de Nederlandse John Travolta look-alike. Wat heeft hij nog met 'Grease'?

Biograaf Bart Middelburg kruipt in de huid van Klaas Bruinsma. Wat zou de 'koning van de onderwereld' vinden van alle afrekeningen in het criminele circuit? (13.30 uur, 747 AM).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden