Speciaal

TELEVISIE ACTUALITEITEN

Doris Baaten is eveneens te gast. Zij speelt in de nieuwe Joop van den Ende-musical 'Mamma Mia!'. En de Amerikaan Steven Stupp. Hij schreef het boek 'Beneden de zeespiegel', over de cultuurschok van een Amerikaan die in Nederland woont (7.00 uur, Nederland 1).

Netwerk Reportage over een nieuw type DNA-onderzoek, waardoor geslacht, ras en in de toekomst zelfs oog- en haarkleur van een dader kan worden vastgesteld. En een reconstructie van de Tour de France van 1948, die werd gewonnen door de Italiaanse wielrenner Bartali. Hij voorkwam daarmee een Italiaanse revolutie (20.30 uur, Nederland 1).

Levy & Sadeghi Voelen moslims zich superieur aan niet-gelovigen en, zo ja, is dat terecht? Over deze en andere multiculturele vraagstukken spraken Levy en Sadeghi met Mohammed Cheppi, leider van AEL Nederland, en voorstander van lijfstraffen en de sjaria (20.44 uur, Nederland 3).

PRAATPROGRAMMA'S

Barend & Van Dorp Gasten: Derk Buwalda en Aris van Velden. Zij runnen een ideeënbureau in Emmen en hebben een alternatief voor de JSF. Ook aanwezig is parlementair verslaggever Frits Wester. Optreden van Paul Carrack (22.30 uur, RTL 4).

SPORT

Sportpaleis de Jong Centraal staat Foekje Dillema uit het Friese Burum. Zij was een zeer getalenteerde hardloopster op de 100 en 200 meter. Eind jaren veertig en begin jaren vijftig was ze troonopvolgster van Nederlands beste atlete van dat moment: Fanny Blankers-Koen. In 1950 werd ze om onopgehelderde reden uit de Nederlandse ploeg gezet. Het betekende het trieste einde van een weergaloze sprintcarrière. Sportpaleis de Jong zocht naar sporen van de verdwenen atlete en sprak met oud-ploeggenoten, vrienden, bekenden en Foekje zelf (20.25 uur, Ned. 3).

AMUSEMENT

Shownieuws nu voor het eerst ook op vrijdag. Met als gast Anneke Grönloh. Zij vertelt over haar leven en de problemen die ze vorig jaar had met Paul de Leeuw. Nog steeds wordt ze daarop aangesproken en dat heeft diepe sporen achtergelaten in haar privé-leven. Verder aandacht voor jonge moeders in de showbizz. Dit naar aanleiding van het onderzoek dat Nederlandse vrouwen steeds ouder hun eerste kind krijgen. Ten slotte aandacht voor Nederlandse glamour in de PC Hooftstraat (19.25 uur, SBS 6).

Praatjesmakers Deze zesde aflevering staat in het teken van moederdag. Jochem vraagt Solange, Jop en Leene honderduit over hun moeders, en krijgt misschien wel meer te horen dan hij dacht. Solange legt namelijk uit wat een moeder moet doen als ze geen kinderen meer wil. Daarna test Jochem de kennis van Max en Evelien: hoe goed kennen deze broer en zus elkaar? De uitslag is onverwacht. Froukje de Both wordt bijna letterlijk d'r hemd van het lijf gevraagd door Fabian. Terwijl de camera's draaien legt hij uit waarom hij samen met haar in 'Costa' wil spelen (21.00 uur, Ned. 1).

RADIO

De Ochtenden In 'Het Gesprek' (09.00 uur, Radio 1) een interview met prof. Jos Frenken. Onlangs nam hij afscheid als hoogleraar seksuologie in Leiden. Ook een gesprek met Marina Jonkers. Zij promoveert vandaag op 'Een miskende revolutie-Het moederschap van Marokkaanse vrouwen'. In de rubriek 'Het Buitenland' (10.00 uur) het tweede deel van een tweeluik over Texas: de erfenis van Lyndon Johnson. In Het Onderzoek met Argos (11.00 uur) aandacht voor het jaarverslag van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD). Daaruit blijkt dat in 2002 bijna 65000 onderzoeken naar personen zijn ingesteld. Meer dan 1800 mensen kregen op grond van een veiligheidsonderzoek van de AIVD geen baan of vertrouwensfunctie bij een bedrijf van vitaal belang. Dat is een explosieve toename van het aantal beroepsverboden. Argos onderzoekt de oorzaak van de groei en praat hierover met 'slachtoffers' en met een geheim agent.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden