Speciaal

TELEVISIE ACTUALITEITEN

2Vandaag neemt een kijkje in Vlaardingen, waar naast de gemeenteraad ook een nieuwe burgemeester wordt gekozen. Ook een reportage uit Tilburg, waar bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen het laagste opkomstpercentage was. Eén van de middelen die de gemeente nu inzet is de stem-taxi (17.30 uur, Ned. 2).

NOS Actueel Uitzending in samenwerking met de actualiteitenrubrieken van de publieke omroepen. Maartje van Weegen en Rob Trip presenteren de uitslagen per gemeente. Om 21.30 uur presenteert de NOS bovendien de zetelverdeling voor de Tweede kamer op basis van een opiniepeiling door het Bureau Interview/NSS. Rond middernacht is het slotdebat met de lijsttrekkers van PvdA, VVD, D66, CDA, GroenLinks en Lijst Fortuyn. Tijdens de uitzending komen drie thema's speciaal aan de orde: de opkomst van de 'Leefbaar'-partijen, de kwaliteit van wethouders en hun invloed op het openbaar bestuur in Nederland en de deelname van allochtonen aan de politiek. Gasten zijn oud-minister van binnenlandse zaken Bram Peper en Ank Bijleveld, oud-Tweede-Kamerlid voor het CDA en burgemeester van de gemeente Hof van Twente. Gedurende de uitzending wordt geschakeld tussen diverse gemeentes. De hele uitzending van NOS Actueel duurt van 20.25 uur tot 00.55 uur (Nederland 2).

De Ochtenden Elk uur een kort verslag van de verkiezingen uit diverse gemeentes in samenwerking met het Radio 1 Journaal en Avro-Radio. De reportagewagen stopt onder meer in Den Bosch, Heerewaarden en Tiel. In 'Het Interview' praat Kees Driehuis met drie burgemeesters: Margreeth de Boer (Leeuwarden), Hans Reeringh (Doorn) en Annie van Vliet (Amersfoort). Onderwerp: democratisering van het gemeentebestuur. Ook gesprekken met politieke vluchtelingen: gaan zij stemmen vandaag, op wie en waarom? In 'Het Onderzoek' een reportage over allochtonen in de gemeentepolitiek (9.00 uur, Radio 1).

RKK Rond Kerk en Kroeg Welke rol speelt de kerk nog in de locale samenleving en politiek? Gesprekken met Pieter van Geel van het CDA en Anneke Smit-Boerma van de Verenigde Senioren Partij (16.30 uur, Nederland 1).

Radio 1 Journaal volgt de hele avond de uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen. Gast is professor A. Korsten, hoogleraar in de bestuurskunde van de lagere overheden. Het tv-debat tussen de lijsttrekkers rond middernacht is ook via deze radiozender te volgen (20.04 uur tot 00.58 uur, Radio 1).

NOS Teletekst en NOS Internet De uitslagen zijn ook te vinden op teletekstpagina's 830 tot en met 879. Via NOS internet (www.nos.nl) kan worden gesurfd naar www.nederlandkiest.nl, de verkiezingssite van NOS Internet, NOS Den Haag Vandaag en Nova. Daar zijn alle uitslagen te vinden per gemeente.

PRAATPROGRAMMA'S

Barend & Van Dorp Gast is Naima Azough die als debutante op de tiende plaats van GroenLinks is gekozen. De gemeenteraadsverkiezingen komen uitgebreid aan bod. Ook Boudewijn Büch, vaste woensdaggast, schuift aan. De muziek is van de Haagse rockband Di-rect met het liedje 'Inside my Head' (22.30 uur, RTL 4).

AMUSEMENT

TV7-Kijk op het leven!

Tweede aflevering ('Ik zoek een mammie') van een humoristische dramaserie over een televisiezender. Om het dalende marktaandeel weer omhoog te brengen is de bevlogen programmadirecteur Koenraad Wessels weggekocht bij de VPRO om van TV7 een kwaliteitszender te maken. Hij schrapt de gloednieuwe adoptieshow 'Ik zoek een mammie' van Hans van der Togt. Hans is niet de enige die ontslagen wordt (21.30 uur, Nederland 3).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden