Speciaal

TELEVISIE

DOCUMENTAIRE

Noorderlicht: Gouden Rijst - Genetisch goud Professor dr. Ingo Potrykus, tot voor kort hoogleraar aan de Eidgenössische Hochschule in Zürich en dr. Peter Beyer van de Universiteit van Freiburg zijn de uitvinders van 'gouden rijst', een transgene rijstsoort met een verhoogd gehalte aan pro-vitamine A. Het plantenbiologisch concern Syngenta heeft met de uitvinders de deal gesloten dat het de rijst alleen in westerse landen commercieel verhandelt; aan arme boeren in ontwikkelingslanden wordt het gratis uitgedeeld (20.00 uur, Ned. 3).

SPORT

Sportjournaal Aandacht voor de EK atletiek in München (18.40 uur, Nederland 2). In de late-avonduitzending (22.15 uur, Nederland 3) daarnaast ook aandacht voor wielrennen: de Tour Féminin, en de voorbereidingen van het Nederlands volleybalteam (heren) op de finale van het World League Volleybal-toernooi in Brazilië.

Studio Sport brengt onder meer de finale 400 meter voor mannen en vrouwen en de finale 800 meter voor vrouwen op het EK atletiek in München (22.40 uur, Nederland 2).

CULTUUR

Stardust Interview met regisseur Brian De Palma over onder meer zijn verhuizing van de Verenigde Staten naar Frankrijk. Ook een gesprek met acteur en sekssymbool Antonio Banderas over zijn rol als homoseksuele detective in De Palma's nieuwe film 'Femme Fatale'. Regisseur Sven Taddicken praat over de Duitse film 'Mein Bruder der Vampir', waarin de 14-jarige Nic de seksualiteit ontdekt en samen met haar gehandicapte broer het liefdesleven van hun broer in de war stuurt (23.55 uur, Ned. 3).

RADIO

Dolce Vita In de Week van het Genot praat Ad Visser vandaag over intens genieten van seks. Zijn stelling is: ,,Genieten van seks kan alleen als je het brein erkent als je belangrijkste seksorgaan'' (8.30 uur, 747 AM).

De Ochtenden In 'Het Interview' (09.00 uur, Radio 1) een gesprek met Henk Hofland die vorige maand 75 jaar werd. In 'Het Buitenland' (10.00 uur) een reportage over Belgische huisartsen die heel wat Nederlandse patiënten over de vloer krijgen, een gesprek over ontwikkelingswerk in Afghanistan en aandacht voor de situatie in Burundi. In dit laatstgenoemde land proberen de regering en Hutu-rebellen een vredesakkoord te bereiken. Vanaf 11.00 uur aandacht voor het vandalisme.

Plein Publiek praat over het leven tussen twee culturen met Cynthia van Ardennen, directeur van de Allochtone Vrouwen Telefoon in het oosten van het land. Zij vertelt over de noodzaak van deze hulplijn en hoe een gesprek met een taalgenoot een hoop kan doen (10.00 uur, 747 AM).

Rechtenkwesties Zomergast van deze week is professor Thijs Willem van Veen, auteur van de serie handboeken 'Ons Strafrecht', generaties lang verplichte kost voor rechtenstudenten. Maar hij is ook schrijver van talloze commentaren op belangrijke arresten. Met Van Veen (82 jaar), voormalig hoogleraar strafrecht in Groningen, een gesprek over zijn carrière. Ook een debat over de voors en tegens van dierenkunstjes. Activisten van het Dierenbevrijdingsfront bekladden deze week posters van het Russische Staatscircus. Willem Smit, die in de Benelux en Duitsland de belangen behartigt van dit circus, en Mark, woordvoerder van het Dierenbevrijdingsfront, treden tegenover elkaar in het krijt (13.30 uur, 747 AM).

Knetterende Letteren herhaalt deze zomer een aantal interviews en 'specials' uit eerdere uitzendingen. Deze keer een herhaling van het gesprek met vertalers Pieta de Voogd en Willem van Toorn over de Italiaanse schrijver Cesare Pavese. Na 15.00 uur is Willem Kuipers te gast die ruim twintig jaar als literair criticus verbonden was aan de Volkskrant (14.30 uur, 747 AM).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden