SPECIAAL

Nederland kiest Vanavond een debat over veiligheid met Johan Remkes (VVD), Femke Halsema (GroenLinks), Thom de Graaf (D66), Frank de Grave (VVD) en Mat Herben (LPF). In de rubriek 'de Straat' een bezoek aan de langste straat van Nederland, de Laan van Meerdervoort in Den Haag. Uiteraard ook de vaste rubriek 'Ondertussen bij de buren', een reportage over de optredens van lijsttrekkers in het land en in andere televisie-uitzendingen. Het programma wordt live vanuit café Dudok in Den Haag gepresenteerd door Ferry Mingelen en Paul Witteman (22.20 uur, Nederland 3).

Goedemorgen Nederland ontvangt jonge politici. Daphne Bunskoek spreekt met Diederik Samsom (PvdA, afkomstig van Greenpeace) en Nicolien van Vroonhoven (CDA). Ze vraagt hun onder meer waarom deze twee jonge mensen een politieke functie willen bekleden, of zij vooral de jonge kiezers hopen te vertegenwoordigen en wat hun ambities zijn. Verder ging het programma de straat op om jongeren te vragen of zij gaan stemmen en zo ja, op wie. Vinden zij het belangrijk dat er meer jonge mensen in de Tweede Kamer komen? (7.00 uur, Nederland 1)

Stand.nl SGP-lijsttrekker Bas van der Vlies is te gast. Hij verdedigt in de uitzending de stelling dat zijn partij in de regering moet komen. Luisteraars krijgen de kans om via de telefoon met Van der Vlies in discussie te gaan tijdens de uitzending. Van der Vlies zal ook zijn mening geven over het nieuws van de dag (13.30 uur, Radio 1).

ACTUALITEITEN

Zembla sprak met de stille getuigen van Venlo. Kort na de dood van de 22-jarige student werden die getuigen onverschilligheid verweten. Diny Peulen (72) is weken na de dood van René Steegmans uit Venlo nog steeds niet de oude. ,,Ik droom nog vaak van die dode jongen op straat. René is mijn held, hij kwam voor mij op en nu is hij er niet meer.'' Annie Peters, de supermarktmanager die René z'n pols voelde, bezoekt regelmatig een psycholoog die haar leert inzien dat 'ze heeft gedaan wat ze kon' toen René zwaargewond op straat lag (21.10 uur, Nederland 3).

Gewest Garib Younis is wereldkampioen bodybuilden. Hij is een gevluchte Irakees en woont in Heerlen. Op zijn vlucht uit Irak is hij verongelukt en liep hij een dwarslaesie op. Door hard te trainen en met veel wilskracht is hij wereldkampioen geworden in zijn klasse. Maar daar wil hij het niet bij laten. Zijn doel: Mr. Universe worden in Amerika! Verder een reportage over de twee patatbakkers die sinds mensenheugenis friet serveerden voor de hongerige vrachtwagenchauffeurs die op het veer Kruiningen-Perkpolder wachtten. Zij kunnen hun zaak wel opdoeken nu binnenkort de nieuwe Westerscheldetunnel wordt geopend (19.00 uur, Nederland 3).

PRAATPROGRAMMA'S

Rondom Tien gaat in debat over de aanpak van winkeldiefstal. Morgen begint het proces tegen de twee AH-medewerkers die een winkeldief met te veel geweld te pakken namen. In 'Rondom Tien' ondernemers die gek worden van brutale winkeldieven en meedogenloze overvallers. Het aantal winkeldiefstallen en overvallen stijgt nog steeds. Politie en justitie zijn niet in staat winkeliers daar voldoende tegen te beschermen. Voor sommige wanhopige ondernemers is dat reden hun zaak te sluiten. De roep om het recht in eigen hand te nemen, wordt luider. Terecht of niet? Een live-debat met overvallen winkeliers, een draaideurcrimineel, staatssecretaris Wijn van economische zaken, politiecommissaris Beuving, advocaat-generaal Wesselink en hoogleraar Buruma, die vindt dat politie en justitie de burger op dit moment weinig andere keuze laten dan voor eigen rechter te spelen. (21.50 uur, Nederland 1)

AMUSEMENT

Raymann is Laat! Tante Esselien van Doornegat ontvangt PvdA-lijsttrekker Wouter Bos. 'De single of the week' is van Enna van Duinen. De stand-up comedy wordt verzorgd door de Amerikaan Peter Berman. Het kruisverhoor gaat deze week over gekloonde baby's. Muziek wordt verzorgd door de Nederlandse punkrockband 'The Riplets' (23.15 uur, Nederland 3).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden