Speciaal

TELEVISIE ACTUALITEITEN

TweeVandaag heeft een reportage over de verongelukte bommenwerper in de gemeente de Ronde Venen in Noord-Holland. In die gemeente woedt al jaren een felle dicussie over berging van het wrak, waarin zich nog steeds twee omgekomen bemanningsleden bevinden. De gemeenteraad is tegen berging, omdat een 'zeemansgraf' met rust moet worden gelaten. Het VVD-kamerlid Van den Doel pleit voor berging (17.59 uur, Nederland 2).

Netwerk brengt een portret van de 76-jarige Amsterdammer Gerard Dreese. Hij overleefde drie concentratiekampen, maar kreeg jaren na de oorlog een psychische klap. Zijn artsen adviseerden hem radicaal te gaan sporten (20.30 uur, Nederland 1).

DOCUMENTAIRE

Moszkowicz en Auschwitz is een documentaire over de gruwelijke ervaringen van de advocatenfamilie Moszkowicz in Auschwitz (19.25 uur, RTL5).

PRAATPROGRAMMA'S

Theo van Gogh discussieert met deskundigen over de herdenking van de Tweede Wereldoorlog en hoe de herinnering hieraan levend te houden in Vrijheid van Spreken (20.25 uur, Yorin).

Katja Schuurman en Boudewijn Büch zijn te gast bij Barend & Van Dorp. Daarnaast Truus Menger, beeldhouwster, verzetsstrijdster en vriendin van de gefusilleerde Hannie Schaft (22.55 uur, RTL 4).

SPORT

In Studio Spaan een reportage over Coen Moulijn en zijn honderdjarige moeder die haar zoon nooit in levenden lijve heeft zien voetballen en onlangs voor het eerst de Kuip bezocht. Ook een interview met Stefan Sanders, de 28-jarige spits van Top Oss. In de kennisquiz 'Wie gaf de voorzet' beantwoordt Ajax-keeper Fred Grim (20.25 uur, Nederland 3) vragen over zijn eigen carrière.

CULTUUR

In Eerste druk met Midas bezoekt Midas Dekkers de koepel van de Santa Maria del Fiore in Florence, een kerk uit de vijftiende eeuw. Dekkers praat daar met Ross King, auteur van het boek 'De Koepel van Brunnelschi'. Brunnelschi was de bouwmeester van de koepel, nog steeds de grootste ter wereld (21.30 uur, Nederland 3).

AMUSEMENT

De NCRV brengt vanaf vandaag een nieuwe reeks afleveringen van de Amerikaanse politieserie NYPD Blue. In de harde wereld van New York proberen de agenten van het 'Police Department' orde te handhaven zonder hun eigen menselijkheid te verliezen (22.20 uur, Nederland 1).

RADIO

In Route747 vertelt de schrijfster Marijke Höweler, die onlangs is gestopt met schrijven na een ruzie met haar uitgever, over haar grote passie: geld. ,,Wat anderen met seks hebben, heb ik met geld.'' In de rubriek 'Andersdenkenden' Heinz Polzner, alias Drs. P. Onlangs verscheen diens dubbel-cd 'Drs. P.-Tante Constance en Tante Mathilde' (8.35 uur, 747 AM).

Gasten in Ophef & Vertier: Marieke Heebink over haar rol als Lady Macbeth in het gelijknamige toneelstuk dat wordt gespeeld door Toneelgroep Amsterdam; de tachtigjarige tenor John van Kesteren vanwege zijn jubileum-cd 'The art of John van Kesteren in Opera'; grafisch vormgever Anthon Beeke over zijn werk; Jaap Bremer en Kitty Zijlmans, samenstellers van de tentoonstelling 'Ikiro-be alive' in het Kröller-Müller Museum (14.00 uur, 747 AM).

Rechtstreeks verslag van de Nationale Herdenking 2001 in de Nieuwe Kerk en op de Dam (vanaf 19.00 uur, Radio 1). De plechtigheid op de Dam is tevens vanaf 19.50 uur tevens te volgen via Radio 2, 3, 4 en 5.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden