Speciaal

TELEVISIE

ACTUALITEITEN

NOS Actueel brengt iedere ochtend en middag in het kader van de 'gezamenlijkheid' van de publieke omroepen nieuws en achtergronden over de aanval op Irak. Het programma 'Goedemorgen Nederland' vervalt daarom. Ook verzorgt de NOS de gehele dag door journaals. (7.00 uur en 12.00 uur, Nederland 2)

DOCUMENTAIRE

Andere Tijden besteedt aandacht aan de zaak 'Aronson', 'opgehangen door de beul van Saddam Hoessein'. Al in 1975 werd een Nederlander het slachtoffer van het Iraakse regime van Saddam Hoessein: het was de uit Friesland afkomstige hulpverlener Lex Aronson, die, verdacht van spionage, in Bagdad is opgehangen. Een reconstructie van zijn noodlottige expeditie naar Irak. Onder andere gesprekken met mensen die Aronson gekend hebben en die op de een of andere manier getuige zijn geweest van deze merkwaardige affaire. Onder hen de voormalige D66-politicus Beekmans, die in 1976 naar Bagdad reisde in een poging de executie van Aronson te voorkomen. Hij is nog altijd woedend over het feit dat de Irakezen hem volledig misleid hebben: op het moment dat hij door Bagdad was uitgenodigd, bleek Aronson, achteraf, al dood te zijn. Ook nog een bijdrage over oorlogspropaganda, met de Engelse historicus Philip Taylor, professor aan de universiteit van Leeds. Hij bestudeerde de mediaberichtgeving over voorgaande oorlogen intensief en schreef daar verschillende boeken over. (20.30 uur, Nederland 3)

Factor behandelt 'Het Oorlogsdilemma'. Wereldwijd wordt gedemonstreerd tegen de oorlog, maar de meeste tegenstanders willen wél dat Saddam Hoessein van het toneel verdwijnt. Onder anderen de Zweed Rolf Ekeus, hoge commissaris nationale minderheden bij de Organisatie voor veiligheid en samenwerking in Europa, wordt gevraagd naar mogelijk alternatieven voor deze oorlog. Van 1991 tot 1997 was hij hoofd van het VN-wapeninspectieteam in Irak. Ekeus is tegen de oorlog, want hij is ervan overtuigd dat inspecties op lange termijn tot de gewenste resultaten hadden geleid. Eveneens wordt de mening gevraagd van dichter Naji Rahim. De Iraakse maatschappelijk werker is na de eerste Golfoorlog naar Nederland gevlucht. (23.17 uur, Nederland 1)

PRAATPROGRAMMA'S

Het Elfde Uur staat geheel in het teken van de actuele situatie in Irak. Andries Knevel spreekt met Dick Leurdijk over de stand van zaken. Daarnaast aandacht voor het dilemma rond het gebed en de oorlog. De bereidheid om voor de situatie te bidden is groot. Maar wat moet je bidden? (21.50 uur, Nederland 1)

SPORT

Oranje Journaal In de aanloop naar de cruciale kwalificatiewedstrijd van het Nederlands voetbalelftal, zaterdag tegen Tsjechië, iedere avond een voorbeschouwing. Met onder meer aandacht voor aanvoerder Frank de Boer, die dit weekeinde zijn honderdste interland speelt. (SBS 6, 23.00 uur)

AMUSEMENT

Werken aan werk De naam Hester van Eeghen is in de tassenwereld geen onbekende. Amsterdam, Londen, Milaan, ze kennen haar overal. Haar leren tassen worden inmiddels in twaalf landen verkocht. Zelfs in de catalogus van het Moma (Museum of Modern Art) in New York wordt ze genoemd. Regisseur Peter Swart volgde haar voor de RVU-serie in Milaan, waar ze haar leer inkoopt en haar tassen laat maken, in Londen, waar ze woont en werkt, en in Amsterdam, waar ze twee winkels heeft. (19.00 uur, Nederland 3)

RADIO

KRO's Dolce Vita ,,Wie in het jaar 2100 geboren wordt kan de respectabele leeftijd van 5000 jaar bereiken.'' Een opmerkelijke uitspraak van wetenschapper Aubrey de Grey. Misschien is dat wat overdreven, maar 120 jaar kan in 2100. Wat doe je als je 83 bent en je hoort dat je nog vijftig jaar moet? Bijvoorbeeld Herman Kuiphof, wat zou hij doen? 'KRO's Dolce Vita' neemt samen met wetenschap, politiek en filosofie de toenemende levensverwachting onder de loep. (747AM, 8.30 uur)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden