Speciaal

TELEVISIE ACTUALITEITEN

Verder een reportage over een cursus van het Nibud over omgaan met geld. En aandacht voor het nieuwe programma 'Chasing Time' van de televisiezender National Geographic. Ook een gesprek met de auteur van het Kinderboekenweekgeschenk Rindert Kromhout (7.00 uur, Nederland 1).

DOCUMENTAIRE

Het algemeen belang Programmamaker Frans Bromet gaat op zoek naar de beweegredenen van belanghebbenden bij veranderingen in een straat, wijk of dorp. In deze aflevering speelt de strijd zich af rondom de voorgenomen vestiging van een rugzakcamping op Fort Klop in Utrecht (21.30 uur, Nederland 3).

Werelden: Tsjetsjenië, slaap zacht Franse documentaire over vijf oorlogsjournalisten in Tsjetsjenië. Ooggetuigenverslag van twee oorlogen in de periode 1994 tot 2000, geïllustreerd met exclusief beeldmateriaal uit de Russische archieven (22.45 uur, Ned. 1).

Endgame in Ireland Vierdelige documentaireserie over de geschiedenis van het vredesproces in Noord-Ierland. In deze derde aflevering 'Ceasefire' ('Staakt het vuren'), over de jaren 1994-1996, onder meer een exclusief interview met Bill Clinton. Hij legt uit waarom hij in 1994 besloot Gerry Adams een Amerikaans visum te geven (0.10 uur, Nederland 3).

PRAATPROGRAMMA' S

Beau Rivage Beau van Erven Dorens praat met Max Westerman, RTL-nieuws correspondent in New York, schrijfster Ilse Nackaerts en acteur en presentator Victor Reinier. Westerman schreef het boek 'Max & The City' en op 6 oktober begint zijn gelijknamige programma op RTL 4. Ook praat Van Erven Dorens met Ilse Nackaerts over haar boek 'Spannende Sex'. (22.00 uur, Yorin).

SPORT

Champions League Direct verslag van Rosenborg-Ajax (20.40 uur, Nederland 2). Samenvattingen van de andere wedstrijden, onder meer PSV-Borussia Dortmund, om 22.40 uur.

CULTUUR

Eigen weg Filmportret van beeldend kunstenaar Leon Adriaans door Pieter Verhoeff. Leon Adriaans (58) werkt overdag op het land. Hij houdt paarden, geiten en kippen op zijn boerderij in St. Michielsgestel. Verhoeff portretteert de schilder die zich sterk verbonden voelt met de natuur en wars is van artistieke modes en nieuwlichterij (20.30 uur, Nederland 3).

RADIO

Plein Publiek bestaat vandaag 30 jaar. In deze jubileumuitzending praat Rik Felderhof, een van de eerste presentatoren, met presentator Klaas Drupsteen over het maken van mooie en bijzondere radio en televisie. Wat is dat eigenlijk en kan dat tegenwoordig nog? Programmamaker Yko van der Goot is terug waar hij ooit begonnen is. Dit keer verzorgt hij een column over het verschil tussen heden en verleden. De verslaggever van Plein Publiek, Nathan Plas, is live op de plek waar een gedeelte van de toekomstige generatie radiomakers wordt opgeleid, het HICO in Zwolle. Verder praten media-adviseur Henk ten Oever en columnist en radiomaker Marie Claire van den Berg over de toekomst van de radio. Gaat radio helemaal op internet? Wat willen mensen eigenlijk horen op de radio? Wat staat de publieke omroep de komende jaren te wachten? In de Ommekeer het verhaal Jeroen Kumeling die na een vage periode van het bestuderen van het heelal tegenwoordig zijn leven totaal aan radio wijdt (10.00 uur, 747 AM).

Waar zijn de geuren gebleven?

Documentaire. Als je vroeger naar de markt ging, werd je omringd door een mengeling van geuren; de geuren van verschillende appelsoorten, van tomaten, aardbeien, rozen en violieren, vlees en vis. Nu ruik je er, behalve de viskraam, niets meer. Waar is de Hollandse geur gebleven, en waar is de Hollandse stank gebleven? Want ook de stank is aan het verdwijnen. Inge Kortlang en Heleen van Herk trekken ruikend en snuffelend door Nederland en doen verslag in 'De geur van mest en violieren'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden