Speciaal

TELEVISIE

Verschillende (sub)culturen van jongeren staan centraal. De Fatima's (moslimmeisjes), Balia Sanka (Surinaamse/Antilliaanse jongeren), Raï (Marokkaanse jongens) en Dutch G (alias Reinout) zijn de types in de wereld van young urban people. Hoewel de makers een aantal portretten wilden maken, blijven de verhalen wat aan de oppervlakte. Jonge Marokkanen hebben het over -hoe kan het ook anders- het stigma waar ze onder gebukt gaan. En een Turks meisje ziet zich genoodzaakt te antwoorden op de vraag waarom ze geen hoofddoek draagt. (20.00 uur, Nederland 3)

Vinger aan de Pols 'Uit liefde voor mijn kind'. Wat doe je als de roze wolk van geboorte, niet zo roze blijkt ze zijn als je had gehoopt; je kind blijkt bij de geboorte zeer ernstig meervoudig gehandicapt te zijn. Over de levensduur is weinig te zeggen, over de kwaliteit van leven nog minder. Vertwijfeling slaat toe, koste wat kost behandelen of je kind laten gaan? Aan tafel bij Pia Dijkstra vertellen deze ouders over de moeilijke keuze waar ze voor kwamen te staan en alle gevolgen die dat met zich meebracht. (21.45 uur, Nederland 2)

PRAATPROGRAMMA'S

Tussen Hemel en Aarde In deze nieuwe reeks praat presentator Wilfred Kemp vanuit een 'hemelse locatie' met gasten die het culturele, artistieke of politieke klimaat in ons land bepalen. Vanavond bijt schrijver Adriaan van Dis de spits af. Van Dis ziet godsdienst als een interessant verschijnsel waar hij met afstand naar kijkt. Tegelijk loopt hij bijgelovig met een kaars om het huis om boze geesten te verdrijven. 'Je weet maar nooit', zegt hij. (22.45 uur, Nederland 1)

AMUSEMENT

Man bijt hond Vandaag in Man bijt hond: reportage over de genezende bron in de achtertuin van Lenie van der Horst en Kas Kaspers in Goor. Het paranormaal begaafde echtpaar ontdekte dat er bijzondere energiebanen lopen door het rijtjeshuis. Na het slaan van een bron komen mensen hier het helende water halen. In het Man bijt hond-journaal aandacht voor de laffe schending van een kindergraf in Markelo. (19.00 uur Nederland 1)

RADIO

De Ochtenden Om 9.00 uur: 'Het Interview'. Eddy Terstall, regisseur van onder meer 'Rent a Friend', en Alain de Levita, producent van de kassuccessen 'Volle Maan' en 'Costa' en caster Janusch Gosschalk, praten met Felix Meurders over het succes van de Nederlandse film. Verder een reportage over de wijk Kanaleneiland in Utrecht. De gemeente zit met de probleemwijk in haar maag en wil een groot deel van de wijk slopen om er duurdere huizen voor in de plaats te bouwen. De huidige bewoners zijn woedend. Om 10.00 uur: 'Het Buitenland' Minister Van Ardenne van Ontwikkelingssamenwerking vertrekt aanstaande donderdag naar Colombia. Verslaggever Joost Wilgenhof ging de minister voor en maakte een reportage in de hoofdstad Bogota. Verder een gesprek met LPF-fractievoorzitter Mat Herben. Hij kwam als eerste terug van het werkbezoek dat een Kamerdelegatie Antillen bracht. Hij vertelt over de problemen op de Antillen en over zijn ervaringen met Anthony Godett, de omstreden adviseur van de nieuwe premier Mirna Godett. (V.a 09.00 uur, Radio 1)

De Avonden Na tienen het Gesproken Uitzicht van Martin Fondse, pianist/componist in Arnhem. Daarna een gesprek met de regisseur René Roelofs over de driedelige documentaire 'De Tweede Kamer'. Tegen elf uur een kort verhaal van Arnon Grunberg. Daarna een gesprek met oud-diplomaat Richard Osinga over zijn roman 'Boer in Afrika'. Osinga was ooit de jongste Nederlandse diplomaat in buitenlandse dienst. Maar hij nam ontslag. Een gesprek over de zinloosheid van diplomatieke dienst. Om half twaalf de rubriek 'Audio Archeologie'. Daarna een optreden van de zanger-gitarist Michael Gira. (22.02 uur, 747 AM)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden