Speciaal

TELEVISIE

DOCUMENTAIRE

,,Hebben ze de kwaliteiten in huis die nodig zijn om samen met een agent een misdaad te bestrijden in hartje Londen?'' Dit is de vraag die wordt gesteld na een intensieve training van vijf honden die worden klaargestoomd voor de taak van hun leven: rechercheurs bijstaan in hun dagelijkse werk. Gedurende vier weken toont de Britse documentairereeks Police dog academy de selectie en de training die nodig zijn om een doodgewone hond om te toveren tot een intelligente speurneus. Ook wordt een aantal van deze dieren gevolgd terwijl ze aan het werk zijn (21.30 uur, RTL 4).

PRAATPROGRAMMA'S

Rick Nieman ontvangt in Nieuws aan tafel Piet Doedens, Frénk van der Linden en Pim Fortuyn. Ze geven hun mening over de meest recente gebeurtenissen in het nieuws (21.00 uur, RTL 5).

Eén op de drie werknemers is wel eens verliefd geworden op een collega. Welke gevolgen heeft dit voor een mens? Daarover gaat het in Man/vrouw. Zo vertelt Chantal hoe ze verliefd werd op haar baas, terwijl ze op dat moment gelukkig getrouwd was. Willeke Bezemer geeft trainingen in bedrijven op dit gebied en geeft aan hoe je om kunt gaan met relaties op het werk (20.55 uur, Nederland 2).

In Bijker is Imca Marina te gast. De geboren Groningse praat over de moeilijke periodes die ze in haar leven heeft gekend. De opvoeding en relatie met haar moeder en over haar twee ex-mannen die ze beide heeft verloren aan jongere vrouwen. Ze blikt ook vooruit naar de toekomst met haar Engelse, twaalf jaar jongere partner. In 1996 verscheen haar boek 'Talent voor het leven', waarin ze zeer persoonlijke ervaringen beschrijft over menszijn en bezieling. ,,Ik blijf mijn eigen emotie geven aan mensen om ze blij te maken. Als dank krijg ik emotie, vrolijkheid en blijheid terug, dat is een geweldige ervaring'' (24.00 uur, Nederland 2).

SPORT

In het NOS Sportjournaal aandacht voor de Davis Cup-finale Spanje-Australië (tennis) en het Nederlandse kampioenschap korte baan zwemmen (18.54 uur, Nederland 2).

CULTUUR

De voorstelling van Herman van Veen in Carré werd door kenners en bezoekers bejubeld. Een selectie van de beste stukken uit deze show wordt door de KRO op de buis gebracht. De opnamen werden gemaakt in Carré, waar Van Veen dit jaar 32 keer te gast was. Maar liefst 50000 bezoekers zagen de voorstelling (21.00 uur, Nederland 1).

RADIO

Jaarlijks worden meer dan twintigduizend mensen ziek door hun werk. De meeste meldingen van beroepsziekten komen uit de gezondheidszorg, de bouw en de industrie. In NCRV's Plein Publiek een gesprek onder leiding van Rob Oudkerk met mensen die ziek thuis zitten en met de directeur van het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (09.00 uur, Radio 5).

Jan Mulder zit bij Frits Spits aan tafel in Tijd voor Twee. Mulder praat onder meer over zijn nieuwe boek 'Spelers & Speelsters', het tweede deel van de Verzamelde Sportwerken van Mulder. Hierin staan stukken die de schrijver tussen 1980 en 2000 publiceerde in De Volkskrant en Playboy (12.02 uur, Radio 2).

'Honderd jaar wonen in Nederland' is het hoofdthema in Schuim en as. De twintigste eeuw heeft een grote variëteit aan woonstijlen gekend, die vrijwel allemaal te maken hadden met sociaal-maatschappelijke ontwikkelingen. Een gesprek hierover met architect Marion Bergman en socioloog Irene Cieraad (14.00 uur, Radio 5).

Martin Simek ontvangt in Kleur bekennen Annemarie Postma. Postma, columniste bij het Algemeen Dagblad, baarde zes jaar geleden opzien door tegen alle conventies in als gehandicapte naakt voor de Playboy te posereren. In 1998 verscheen haar boek 'Ik hou van mij' waarin zij haar innerlijke strijd beschrijft. Aan Simek legt zij uit wat het betekent om in een rolstoel te zitten (18.00 uur, Radio 1).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden