Speciaal

Goedemorgen Nederland staat vandaag in het thema van Irak. VN-deskundige Dick Leurdijk spreekt met Daphne Bunskoek over de dreigende oorlog, de VN en de onderlinge verhoudingen in Europa. Verslaggeefster Hetty Lubberding van Radio 1 verbleef tijdens de inval van Irak in Koeweit als een van de weinige oorlogsjournalisten in dit land. Zij praat over oorlogsverslaggeving, de vraag hoe journalisten censuur kunnen omzeilen en de propaganda van machthebbers. Is het wel mogelijk om een oorlog objectief te verslaan? (7.00 uur, Nederland 1).

DOCUMENTAIRE

Het Uur van de Wolf: Gore Vidal Een documentaire over Gore Vidal (77 jaar), met onder andere Tim Robbins, Susan Sarandon en Paul Newman. Vidal is een van Amerika's meest vooraanstaande schrijvers en politiek commentatoren (20.30 uur, Nederland 3).

Import: Interesting Times In 1998 brachten Mark Frith en Jacqueline Elfick, Britse documentairemakers van Decemeron Films, een bezoek aan China. Daar kwamen ze in contact met een kleine groep jonge, onafhankelijke Chinese documentairemakers: regisseurs vol ideeën maar vanwege de strenge censuur in hun land niet in staat om de films te maken die zij willen. Decemeron Films besloot deze getalenteerde makers een kans te geven. Met hulp van het Nederlandse Jan Vrijman Fonds organiseerden ze een workshop waar de Chinese regisseurs van gedachten wisselden met vakgenoten over documentaires en de mogelijkheid kregen westerse visies op het genre tot zich te nemen via gastsprekers van onder meer de BBC en Arte. Ze wisten de aandacht van een aantal Europese televisiezenders te winnen en de workshop leidde uiteindelijk tot 'Interesting Times', vier documentaires over China.

De eerste documentaire ('The secret of my success') gaat over de praktijk van geboortebeperking in Fanshen, een boerendorp in het noordoosten van China (23.50 uur, Nederland 3).

PRAATPROGRAMMA'S

Pioniers Nieuw programma van de Ikon over betrokken mensen met creatieve ideeën, die het vastgelopen maatschappelijk debat vlot trekken en ons land sociaal en maatschappelijk naar een hoger plan tillen. Pioniers, kortom. In deze eerste uitzending psychiater Lowijs Perquin. Hij heeft een test ontwikkeld waarmee in een kwartier kan worden aangetoond of een psychiatrisch patiënt in dagbehandeling kan, in plaats van in de kostbare, permanente opvang. Perquin gaat in discussie met psychiatrische patiënten, familieleden en psychiaters (23.50 uur, Nederland 1).

SPORT

Studio Sport Rechtstreeks verslag van AS Roma-Ajax. Presentatie Jack van Gelder. Analyse Ruud Gullit (20.45 uur, Nederland 2). Voorbeschouwing vanaf 20.26 uur. Nabeschouwing vanaf 22.36 uur. Samenvatting van de overige gespeelde wedstrijden vanaf 22.53 uur.

Na middernacht, om 00.18 uur, aandacht voor het WK badminton voor landenteams in Eindhoven. Vandaag de wedstrijd Nederland-Hongkong.

AMUSEMENT

Studio RKK onderwerpt Antoine Bodar aan de kloostertest. Is er aan hem een kloosterling verloren gegaan? Bodar doet deze test vanwege de open kloosterdag op 23 maart (16.33 uur, Nederland 1).

RADIO

Madiwodo Een serie programma's van Stan van Houcke over olie: bron van de Amerikaanse terreur. Tijdens de Golfoorlog van 1991 verklaarde de toenmalige Amerikaanse minister van buitenlandse zaken James Baker dat het conflict draaide om banen, banen en nog eens banen. Tien jaar later adviseerde dezelfde Baker, in een rapport voor de Amerikaanse regering, om Irak militair aan te pakken. Dat land blijft een destabiliserende invloed uitoefenen op de olietoevoer vanuit het Midden-Oosten, aldus Baker wiens nauwe banden met de olie-industrie algemeen bekend zijn. In april 2001, vijf maanden voor de aanslagen van 11 september, nam de regering-Bush de conclusies over.

In dit derde deel van de serie het verslag van een aantal gesprekken met olie-experts in Washington (11.00 uur, 747AM).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden