Speciaal

TELEVISIE

Nederland Komt Thuis Morgen verschijnt deel vier van de serie Oranjebitter in HP/De Tijd. Staatsrechtdeskundige Peter Rehwinkel is al op de hoogte van de inhoud van het gesprek met prinses Margarita en haar man Edwin. Ook de aftrap van de actie 'NKT for Afrika'. 'Nederland Komt Thuis' probeert met Nederlandse sterren een cd uit te brengen waarvan de opbrengst naar giro 555 gaat. Ten slotte een interview met Theo Wieringa. Hij had als chauffeur Bill Gates, Janet Jackson en Lionel Richie in zijn auto. Hoe gaat de vip-chauffeur om met de geheimen die hij hoort? (18.30 uur, Nederland 1)

Netwerk zendt een reportage uit over het verdwijnen van de veer tussen Vlissingen-Breskens door de komst van de Westerscheldetunnel. (20.30 uur, Nederland 1)

Het elfde uur besteedt aandacht aan de vogelpest in Nederland. Gert van Putten is kippenboer en zijn kippenfarm staat midden in het getroffen gebied van Barneveld. Daarnaast boert Van Putten ook in Ethiopië, een land dat zwaar is getroffen door een hongersnood. (21.50 uur, Nederland 2)

DOCUMENTAIRE

Ziekenhuisspecial: Aids Vele miljoenen mensen zijn wereldwijd geïnfecteerd met het aidsvirus. In Nederland zijn duizenden hiv-seropositieven. Opvallend is dat de groep vrouwen explosief groeit. In deze aflevering een portret van Lucia (40) uit Zeeland en

Masha (29) uit Amsterdam. Zij leven respectievelijk al achttien en negen jaar met hiv. (19.30 uur, Nederland 2)

Andere Tijden Exact vijftig jaar na de fatale beroerte die Josef Stalin trof, aandacht voor de rouw waarin de Sovjet-Unie werd gedompeld toen het nieuws van het overlijden van de dictator bekend werd. Het geschiedenisprogramma interviewt drie mensen die in de Stalintijd zijn opgegroeid, onder wie Engelsina Markizova. Deze vrouw was een van de beroemdste meisjes van haar generatie, omdat zij in de Stalinperiode op een foto stond die symbool werd van de gelukkige jeugd in haar land. Zij had het voorrecht Stalin bloemen te mogen aanbieden en de foto werd daarna op ongekende schaal als propagandamiddel ingezet. Samen schetsen de geïnterviewden een beeld van de manier waarop Stalin hun leven heeft beïnvloed, destijds en nu nog steeds. (20.30 uur, Nederland 3)

Factor zoekt achter het nieuws. Eind oktober vorig jaar kwamen honderden mensen om het leven als gevolg van het gas waarmee een eind werd gemaakt aan de bezetting van de schouwburg in Moskou. Natasja Zjirov uit Bilthoven is een van de slachtoffers. Haar veertienjarige zoon Dimitri overleefde het drama. Behalve met het verdriet blijven Dimitri en zijn vader met een groot aantal onbeantwoorde vragen achter. Waarom mocht het stoffelijk overschot van Natasja niet naar Nederland komen? Welk gas hebben de Russen gebruikt en waarom weten de artsen niet met welke medicijnen de overlevenden behandeld kunnen worden? Alex Zjirov, de vader van Dimitri, heeft inmiddels een document van de Russische regering ontvangen waarin de doodsoorzaak van zijn vrouw staat vermeld: 'omgekomen door terrorisme' staat op het papier. Maar Zjirov wil met deze doodsoorzaak geen genoegen nemen. Om eventuele klachten die zijn zoon en andere overlevenden in de toekomst kunnen krijgen adequaat te behandelen, wil Zjirov weten welk gas er is gebruikt. Aan het woord komt onder anderen de Duitse wetenschapper Zilker, die in een zeer vroeg stadium betrokken is geweest bij het onderzoek. (23.25 uur, Nederland 1)

SPORT

SBS Sport Live de kwartfinale om de Amstel Cup tussen Excelsior en FC Utrecht. Mario Been, die in het verleden bij beide clubs gevoetbald heeft, is te gast en geeft zijn visie. (20.25 uur, SBS 6)

CULTUUR

R.A.M Te gast in Villa VPRO is romancier, essayist en toneelschrijver Bas Heijne. Hij komt praten over zijn toneelstuk 'Van Gogh'. Op 6 maart gaat zijn stuk in première. Het gaat over Van Gogh, beter gezegd, over de nabestaanden van de meester. Over de ontreddering van mensen die met iets groots in hun leven in aanraking zijn gekomen, aldus Heijne. (23.15 uur, Nederland 3)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden