Speciaal

TELEVISIE

Netwerk brengt, daags na de verkiezingen in Iran, het persoonlijke verhaal van Mehrangiz Kar, advocate en mensenrechtenactiviste in Iran. Zij is veroordeeld door het regime tot vier jaar gevangenisstraf en is op dit moment op borg vrij in afwachting van haar hoger beroep. Verder aandacht voor jeugdcriminaliteit en de gebrekkige jeugdhulpverlening (20.30 uur, Nederland 1).

DOCUMENTAIRE

Noorderlicht Simon Rozendaal praat met prof. dr. Gert-Jan van Ommen, hoogleraar humane genetica aan de Universiteit Leiden, en dr. Hanne Meijers-Heijboer, klinisch geneticus aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Inzet is een discussie over de invloed die het ontcijferen van de menselijke genen zal hebben op de geneeskunde. Nu al dienen veranderingen zich aan in de vorm van 'voorspellende geneeskunde'. Hoe gaan patiënten daarmee om? (20.30 uur, Nederland 3).

SPORT

Studio Sport besteedt aandacht aan het gras-tennistoernooi van Halle 19.05 uur, Nederlands 2).

CULTUUR

In Urbania vertelt Maik de Boer, imago-consultant en stylist, over zijn leven. Maik is 'een marginaal bekende Nederlander' en heeft een unieke collectie Barbiepoppen en wil het liefst een gezinnetje stichten. ,,Maar ik vrees dat er nooit een mevrouw De Boer zal komen, eerder een meneer De Boer.'' Verder sieraadverkoper Sad Karrakchou en heks Joke Lankester, die al twaalf jaar hogepriesteres is. Als je nog een goeie bezem zoekt, kun je die bij haar postorderbedrijf bestellen (19.58 uur, Ned. 3).

De wereld van Boudewijn Büch Bijna niemand weet dat de Verenigde Staten een keizer hebben gehad, maar toch ligt er wel degelijk één begraven in de dodenstad Colma in Californië. Boudewijn loopt rond in deze gevangenis en gevangenissen in San Quentin en Folsom Prison. Deze gevangenissen waren een inspiratiebron en podium voor bijvoorbeeld Johnny Cash (21.00 uur, Nederland 3).

AMUSEMENT

Man bijt hond Afgelopen zaterdag is in Barcelona de nieuwe wereldtournee van popster Madonna begonnen. 'Drowned World Tour 2001' heet de show. Helaas treedt ze dit keer niet op in Nederland. Wij moeten het doen met een optreden van de 'Dutch Madonna', de 55-jarige José Schepers. Ook aandacht voor de eerste en enige Nederlandse landdag voor roodharigen. De roodharige organisatrice Djoeke Veeninga blikt terug op de unieke dag (19.00 uur, Nederland 1).

RADIO

Plein Publiek In het jarenlang afgesloten atelier van Gerti Bierenbroodspot in Zuid-Frankrijk vond Harm Botje in de zomer van 2000 een pak halfvergane en beschimmelde brieven die ze dertig jaar geleden schreef aan haar geliefde Edittha. Het bleek een uniek maar ook tragisch verslag van een liefde die steeds minder beantwoord werd. Gerti Bierenbroodspot is te gast in 'Plein Publiek' (10.00 uur, 747 AM).

Schiffers.fm Aandacht voor Liverpool. Wie in Liverpool, kan niet aan de fab four ontkomen: er is een Beatles-museum, een Beatles-shop, een Beatles-galerie en een Beatles-rondleiding. Die rondleiding heet de Magical Mystery Tour. Verslaggever Johan van Slooten kocht z'n ticket to ride en stapte op de Magical Mystery Tour (14.00 uur, Radio 2).

747 documentaire Al minstens vierhonderd jaar spelen mensen bingo. Een kansspel met een onschuldig imago, want jong en oud spelen het immers voor de gezelligheid. Maar of de prijs nou een taart, een haardroger of tienduizend gulden is, iedereen die een bingokaart met cijfertjes voor zijn neus heeft, wordt behoorlijk fanatiek en de bingobazen spelen daar handig op in. Steeds meer mensen raken verslaafd aan bingo. Pien Rosmalen schetst een beeld van een op het eerste gezicht zo onschuldige spel (16.02 uur, 747 AM).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden