Speciaal

TELEVISIE ACTUALITEITEN

2Vandaag presenteert de uitkomsten van een enquête over de toekomst van de monarchie, naar aanleiding van het voorstel van D66 de macht van de koningin te beperken (17.35 uur, Ned. 2).

In Heilig Vuur onder meer aandacht voor armoedebestrijding in Nederland en de familie van Maxima (22.28 uur, Ned. 1).

DOCUMENTAIRE

In Noorderlicht vertellen psychiater Don Condie en neuroloog Guochuan Tsai, beiden verbonden aan Harvard, en de Nederlandse psychiater Ellart, over hun eerste stappen op weg naar wetenschappelijke rehabilitatie van mensen met een meervoudige persoonlijkheidsstoornis (MPS). Patiënten komen zelf ook aan het woord (20.25 uur, Ned. 3).

Zembla gaat over de botsing tussen zakelijke belangen en de emoties van de Ajax-supporters. Een groep F-siders en het bestuur van de geplaagde Amsterdamse club luchten hun hart (21.15 uur, Ned. 3).

PRAATPROGRAMMA'S

In Lunch TV ontvangt Tineke Verburg de voormalige 'koning van de lach', John Lanting (12.00 uur, Ned. 2).

Bij Geel komen schrijver David Grossman en juriste Heikelien Verrijn Stuart op bezoek. Het gesprek gaat over de grens tussen liefde en macht/machtsmisbruik en de ontaarding van menselijke verhoudingen in wrede en onmenselijke (21.55 uur, Ned. 1).

SPORT

Rechtstreeks verslag van de halve finale in de strijd om de nationale voetbalbeker: AZ-NEC (20.30 uur, SBS 6).

Studio NOS staat vrijwel geheel in het teken van de komende Olympische Spelen in Sydney (23.00 uur, Ned. 2).

RADIO

Zanger Alex Roeka, die onlangs de Annie M.G. Schmidt-prijs won, is te gast in Tijd voor Twee (12.02 uur, Radio 2).

De Radio 5-documentaire gaat over de rijke Jiddische literatuur. Jiddische auteurs zijn in het Nederlandse taalgebied vrijwel onbekend gebleven. In 1997 bracht uitgeverij Vassallucci daar verandering in met de uitgavenreeks van de Jiddische bibliotheek waarin inmiddels vijf werken zijn verschenen. De vertalingen staan onder de bezielende redactie van mevrouw Willy Brill. Elke dinsdagavond komt zij in Amsterdam samen met een groep mensen die het Jiddisch ook beheersen (13.00 uur).

In Ongehoord fietst en wandelt Ronald van den Boogaard door de Voerstreek, een klein gebied in België even ten zuiden van Maastricht. De taalstrijd tussen Nederlands- en Franstaligen leidde er jarenlang tot demonstraties, rellen, vechtpartijen en zelfs schietpartijen. Anno 2000 is het geweld geluwd, maar de tegenstellingen blijven erg groot. De Franstaligen, hebben nog steeds een kleine meerderheid in de gemeenteraad, maar dat gaat vrijwel zeker veranderen in oktober van dit jaar als er opnieuw verkiezingen zijn (15.00 uur, Radio 5).

Edison-winnaar Frank Groothof is te gast in A4. Hij kreeg de onderscheiding voor 'De thuiskomst van Odysseus', een bewerking voor kinderen van de opera van Monteverdi (16.30 uur, Radio 4).

In Radiocafé zijn Redmar Kooistra en Stephan Koole te gast. Zij presenteren morgen hun boek 'Beatrix, een onthullend portret van een eigenzinnige vorstin' (21.02 uur, Radio 1).

Kort na elven in De Avonden een gesprek met de cultuursocioloog Carl Rohde, die in opdracht van Marie-Claire een onderzoek deed. Wat vinden vrouwen van mannen? Heeft het feminisme invloed op mannelijke gedragingen of is er helemaal niets veranderd? Wat trekt hen aan in mannen en wat stoot hen onherroepelijk af? (23.02 uur, Radio 5).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden