Speciaal

TELEVISIE

PRAATPROGRAMMA'S

In Eer en geweten voert Arjen Visser elke week met een bekende Nederlander een stevig gesprek over de tien geboden. Deze keer is zijn aandacht gericht op acteur en televisieregisseur Huub Stapel (45). Stapel brak door op het toneel met 'Harol en Maud', maar werd vooral bekend door zijn rollen in de films 'De Lift' en 'Flodder'. Naast zijn gezin spelen muziek en auto's een belangrijke rol in zijn leven (21.25 uur, Nederland 3).

Koos Postema presenteert het nieuwe programma Het Referendum. Centraal staat de stelling: 'Alle verdachten van een misdrijf worden verplicht celmateriaal af te staan voor een DNA-onderzoek; bij veroordeling wordt dit DNA-profiel opgeslagen in een databank'. De kijkers worden opgeroepen om via internet hun stem uit te brengen. Volgende week onthult Postema de uitslag en gaat hij daarover 'live' in debat met onder meer Wim van de Camp (CDA), Femke Halsema (Groen Links) en minister Korthals van justitie (20.55 uur, Nederland 3).

SPORT

Het Nederlands elftal won afgelopen zaterdag met 3-0 van Cyprus. Vanavond is het opnieuw de beurt aan de 'elf van Van Gaal' om zich te bewijzen. De WK-kwalificatiewedstrijd Nederland-Portugal wordt rechtstreeks uitgezonden (20.00 uur, RTL 5).

In Studio Sport, Na Elven een samenvatting van het duel Nederland-Portugal. Verder in de rubriek 'Eens maar nooit weer' over eenmalige voetbalinternationals een gesprek met voetballer Frank Berghuis (22.50 uur, Nederland 2).

AMUSEMENT

Voor de reportageserie Reisleiders werd deze zomer een grote groep Nederlandse reisleiders gevolgd, die verspreid over verschillende Europese oorden vakantiegangers moesten vermaken. Niet alleen de zon-, zee- en strandpret is in beeld gebracht. Ook de overlast die Nederlandse jongeren op hun vakanties veroorzaakten, komt uitgebreid aan de orde (21.25 uur, Net 5).

RADIO

Bert Bakker zit bij Frits Spits aan tafel in Tijd voor twee. Het D66-fractielid is voorzitter van de parlementaire onderzoekscommissie die uitzocht wat er in het verleden fout ging bij het uitzenden van Nederlandse militairen. Hij vindt het onbegrijpelijk dat de regering niet heeft geprobeerd het draagvlak voor de VN-missie naar Eritrea te verbreden naar de hele Tweede Kamer (12.02 uur, Radio 2).

Precies 35 jaar geleden zond popzender 'Hilversum 3' voor het eerst uit. In Thuis op twee praat Hans Schiffers hierover met Cees van Zijtveld, de eerste Avro-disjockey die op 'Hilversum 3' te horen was. Daarnaast een gesprek met KRO-presentator Mark Stakenburg; hij werkt al sinds de jaren tachtig voor de zender (16.00 uur, Radio 2).

De president van De Nederlandsche Bank roept op tot loonmatiging, terwijl de Hout- en Bouwbond een loonsverhoging van acht procent eist. 'Is het inflatiespook op komst?' is de stelling van het debat dat Felix Rottenberg leidt in Weldenkende mensen. Wat gaat het worden: consumentisme of solidariteit? (16.00 uur, Radio 1).

In Andersdenkenden ontmoet presentator Gerard Klaasen in Jeruzalem de pedagoge Lea Dasberg. Dasberg -vanwege een ernstige spierziekte al sinds haar jeugd aan een rolstoel gekluisterd- overleefde als orthodox-joodse de Holocaust maar verloor veel familie. Ze startte een wetenschappelijke loopbaan als pedagoge en werd hoogleraar pedagogiek aan de Universiteit van Amsterdam. In de jaren zeventig emigreerde ze naar Israël. Haar pedagogische inzichten combineert Lea Dasberg sindsdien in haar woonplaats Jeruzalem met een 'vredesinstelling', gericht op joden en Palestijnen (21.00 uur, Radio 5).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden