Speciaal

TELEVISIE ACTUALITEITEN

Het elfde uur Een gesprek over de kabinetsformatie met een vertegenwoordiger van de partij die door CDA/VVD is uitverkoren mee te regeren. De presentatoren van Mir@kel Herman Boon en Rebecca Bijker over de eeste kinderkoninginnedag op tv. En Richard Roest van het Rijnwaarde Project over evangeliseren in een nieuwbouwwijk waar geen kerk staat (21.50 uur, Nederland 1).

DOCUMENTAIRE

Andere Tijden In het Witte Huis is een denktank al maanden bezig na te denken over de toekomst van Irak. Hoe maak je van een dictatuur een democratie? Amerika heeft ervaring met dit probleem: Japan na de Tweede Wereldoorlog. Opperbevelhebber Douglas MacArthur werd de 'nieuwe keizer', al mochten Japanse cabaretiers dat van de censuur niet zeggen. MacArthur was diep gelovig en ultraconservatief. Toch zou onder zijn gezag Japan de liberaalste grondwet ter wereld krijgen, een grondwet die in grote lijnen tot op heden ongewijzigd is (20.30 uur, Ned. 3).

Pioniers In deze laatste aflevering komen alle pioniers van de afgelopen zes afleveringen bij elkaar. Het zijn allemaal professionals die zien dat er dingen fout gaan en weten hoe het beter zou kunnen en moeten. Maar ze staan vaak machteloos tegenover de uniforme regels en starre structuren van de bureaucratie. Met bestuurskundige Paul Frissen praten ze over hun soms eenzame en moeizame strijd tegen de gevestigde orde en discussiëren ze over de vraag, hoe ver de overheid de teugels moet laten vieren om hun de nodige ruimte te geven (22.36 uur, Nederland 1).

Factor: Familiezaken Factor gaat over de drama's en discussies die zich afspelen rond de opvolging in het familiebedrijf. Bij honderdduizend familiebedrijven komt voor 2010 de vraag aan de orde wie het bedrijf gaat overnemen. Dan zwaaien de babyboomers af. Bij tien procent van deze overdrachten gaat het mis. Hierdoor dreigen duizenden familiebedrijven failliet te gaan. Om ernstige economische problemen te voorkomen moet de overheid dit probleem helpen aanpakken (23.06 uur, Nederland 1).

PRAATPROGRAMMA'S

Hoop voor geloof Naar aanleiding van het overlijden van de Duitse theologe Dorothee Sölle herhaalt de Ikon het gesprek dat Sölle had met de Zuid-Afrikaanse kerkleider en anti-apartheidsstrijder van het eerste uur ds. C.F. Beyers Naudé (23.44 uur, Nederland 1).

SPORT

Studio Sport, Vak M Gasten: volleyballer Bas van de Goor en de gig-roeiers Angela Bol en Esther Meisel (22.55 uur, Nederland 2).

RADIO

Halte 747AM zendt de hele week (op werkdagen) uit vanuit het Veteranencentrum in Doorn, officieel het centrum van de BNMO, Bond van Nederlandse Militaire Oorlogs- en Dienstslachtoffers. Het centrum is bedoeld voor alle Nederlandse militairen die ooit voor Nederland hebben gevochten of op vredesmissie zijn gestuurd en daaraan geestelijke of lichamelijke trauma's hebben overgehouden. Bij elke oorlog, zoals nu de Golfoorlog, komen de pijnlijke herinneringen weer boven. Daarom was er tijdens de Golfoorlog een wekelijkse inloopmiddag. Ook is er een woonoord waar ex-militairen met een handicap een appartement kunnen krijgen (13.05 uur, 747AM).

Blackbox Nieuw NPS-programma, tien weken lang op de late dinsdagavond. 'BlackBox' neemt muzikanten, dj's, programmeurs, radiomakers en beleidsmakers onder de loep. Er gaapt een groot gat tussen de nieuwe muziekwereld en de media, de 'oude industrie'. Soms is dit bewust gekozen, soms wordt er simpelweg langs elkaar heen gewerkt en soms past het materiaal niet in de verouderde Hilversumse formats. 'BlackBox' wil het gat verkleinen door op de publieke zender Radio 4 het bestaansrecht en de toekomst van de nieuwe muziekindustrie in Nederland te belichten. Presentatie: Arno Peeters. (23.00 uur, Radio 4).

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden