Speciaal

TELEVISIE

DOCUMENTAIRE

Na de film 'De Poolse Bruid' heeft het Groninger landschap welhaast een cultstatus gekregen. In Van Gewest tot Gewest: Hoe beinvloedt het landschap drie totaal verschillende dichters die wonen en werken op het Groningse platteland? (19.00 uur, Ned. 3).

Andere Tijden gaat terug naar 27 maart 1954, toen er een heus poëzie-incident ontstond in Amsterdam. De dichter Lucebert zou de Poëzie-prijs van de stad Amsterdam in ontvangst mogen nemen, en meldde zich voor de plechtigheid als Keizer der Vijftigers, omgeven door paladijnen en herauten. Het was een ludieke actie waar de autoriteiten niet van gediend waren: de politie belette het gezelschap de toegang (20.45 uur, Ned. 3).

PRAATPROGRAMMA'S

Joke de Kruijff is te gast in Lunch TV. De Kruijff is dit jaar te zien in 'Little Shop of Horrors' en in het nieuwe theaterseizoen als Grace Kelly in de musical over het leven van Grace Kelly (12.09 uur, Ned. 2).

Job de Haan spreekt in De Jacobsladdder met John Leerdam. Leerdam (39) is geboren op de Antillen. In 1982 studeert hij aan de toneelschool in Maastricht, maar wordt daar weggestuurd omdat zijn Nederlands niet goed zou zijn, zijn gezicht te asymmetrisch en zijn huidskleur te donker. Hij vertrekt naar Amsterdam waar hij in 1987 als eerste zwarte regisseur afstudeert (22.50 uur, Ned. 1).

SPORT

NOS Studio Sport zendt beelden uit van de vandaag gespeelde partijen tijdens de Australian Open (13.38 uur, Ned. 2).

In het NOS Sportjournaal een vooruitblik op de bekerwedstrijd Ajax-Vitesse van morgen. Verder aandacht voor het EK kunstrijden (heren) en de Australian Open (22.14 uur, Ned. 3).

JEUGD

In Sesamstraat aandacht voor de Landelijke Gedichtendag. Tommie en Pino moeten van Paula een boodschap doen, maar door het rijmen vergeten ze wat ze moeten kopen. Bert en Ernie spelen een rijmspel. Grover zingt een rijmliedje over zijn schaduw (18.00 uur, Ned. 3).

Ook Het Klokhuis staat stil bij 'gedichten'. Wat is een gedicht? Met een drumstel en pen doet Theo Olthuis een poging dat uit te leggen. Een ding is zeker: rijm, ritme en maat zijn onmisbare ingrediënten. Maar hoe doe je ideeen op? (18.30 uur, Ned. 3).

RADIO

Op 1 januari 2002 rollen de eerste euromunten over de toonbank en komen er eurobiljetten uit de geldautomaten. De euro wordt de Europese munteenheid. Radar op 5 besteedt aandacht aan ons nieuwe geld. Er blijkt nog heel wat 'euro-verwarring' te bestaan. Een op de vier Nederlanders denkt dat in heel 2002 nog met de gulden betaald kan worden. In de uitzending komen daarom vragen aan de orde als: wat heb ik straks in mijn portemonnee? In welke landen is de euro geldig? Gaan met de komst van de euro de prijzen omhoog? (10.03 uur, Radio 5).

Op Nationale Gedichtendag zijn in Knetterende Letteren te gast Gerrit Komrij, Ilja Leonard Pfeijffer, Erik Menkveld en Rob Schouten. Zij nemen de stand van de poëzie in Nederland door. Zijn er nog stromingen binnen de poëzie? Welke dichters behoren nu tot de avant-garde of is dat een achterhaald begrip? Bestaat het ideale gedicht? (14.00 uur, Radio 5).

Het wetenschappelijke TeleScoop stort zich op de nieuwe frequentieverdeling voor radiostations. Vanaf september gaan veel stations van frequentie veranderen. Dat is het gevolg van 'Zerobase', een onderzoek door de zenderexploitanten Nozema en Broadcast Partners. Bij het opnieuw indelen van de FM-band is gebruikgemaakt van nieuwe technieken, waardoor de zenders op afstemschaal veel dichter bij elkaar kunnen kruipen of zelfs op dezelfde frequentie kunnen uitzenden (21.02 uur, Radio 5).

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden