Speciaal

TELEVISIE

2Vandaag brengt een portret van oorlogsverslaggever Peter Arnett. Hij begon zijn carrière tijdens de oorlog in Vietnam, maar brak pas echt door tijdens de Golfoorlog, toen hij als enige Amerikaanse verslaggever in Bagdad zat. Hij volgt de nieuwe oorlog tegen de terreur in Afghanistan op de voet, maar vanaf de zijlijn. Ook een verslag van het bezoek van kroonprins Willem-Alexander en Máxima aan Flevoland (17.30 uur, Nederland 2).

Netwerk rapporteert over de positie van Afghaanse vrouwen. Een gesprek met een Afghaanse onderwijzeres die met de komst van het Taliban-regime vluchtte naar Nederland. En een reportage over de Friese spionne Margaretha Zelle alias Mata Hari. Volgens de Franse schrijver Leon Schirmann is zij in 1917 ten onrechte ter dood veroordeeld. Hij deed een verzoek tot heropening van de zaak (20.30 uur, Nederland 1).

PRAATPROGRAMMA'S

Het Jongeren Lagerhuis debatteert over over het verbieden van de happy hours in de horeca en over relaties tussen leraren en leerlingen (19.00 uur, Nederland 3).

Barend & Van Dorp Gasten zijn Boudewijn Büch, André Hazes en Tineke Schouten. Laatstgenoemde komt praten over haar nieuwe show (22.30 uur, RTL 4).

SPORT

Sportjournaal Aandacht voor de KPN Eredivisiewedstrijd NAC-Willem II en voor de voorbereiding van FC Utrecht op de Uefa Cup-wedstrijd tegen AC Parma (18.42 uur, Nederland 2). In de avonduitzending (22.12 uur Nederland 3) ook aandacht voor Vitesse-Groningen.

Studio Sport Rechtstreeks verslag van Feyenoord-Sparta Praag (20.40 uur). Voorbeschouwing begint om 20.00 uur (Nederland 2). In het vervolg om 00.05 uur, ook Nederland 2, aandacht voor Bayern München-Spartak Moskou en samenvattingen van de overige wedstrijden in de Champions League

AMUSEMENT

Man bijt hond neemt onder meer een kijkje in de wereld van modelbouwers van oorlogsvliegtuigen. Zo iemand is Jack Delis (67 jaar), oud-journalist van Vrij Nederland. Hij bouwde in de loop der jaren 550 modellen na, waaronder ook de toestellen die nu bommen afgooien boven Afghanistan. In het Aviodome bij Schiphol komt een kleine tentoonstelling over de oorlog in Afghanisan, waar ook exemplaren van Delis zijn te zien. Ook aandacht voor de 93-jarige meneer Walraven, wiens bromauto is gestolen (19.00 uur, Nederland 1).

RADIO

De Ochtenden In 'Het Interview' een gesprek met Stefan Verwey, politiek tekenaar van De Gelderlander en De Standaard. Onderwerp: voor welke dilemma's worden politieke tekenaars op dit ogenblik geplaatst? In 'Het Buitenland' debatteren prof. Paul de Waart, volkenrechtdekundige, en Maxime Verhagen, CDA-kamerlid, over de vraag of de Amerikanen hadden moeten ingaan op het aanbod van de Taliban om Bin Laden uit te leveren aan een neutraal land. De eerste vindt van wel, de tweede niet (9.00 uur, Radio 1).

Plein Publiek Heidi Iepema praat met onderwaterfotograaf Willem Kolvoort. Hij kreeg vorig jaar een eervolle vermelding bij de fotowedstrijd 'The Wildlife Photographer of the Year' (10.00 uur, 747 AM).

De Avonden Het Gesproken Uitzicht is van Lilly van Malsen, medewerkster van de Melkweg, te Amsterdam. Daarna aandacht voor 'Het Utrecht van C.C.S. Crone', geschreven door zijn zoon Frans Crone. Bij uitgeverij De Prom verscheen tevens een nieuwe editie van het verzameld proza van C.C.S. Crone (1914-1951), die ook wel de Utrechtse Nescio wordt genoemd. Om halfelf een gesprek met de Chinese schrijfster Wei Hui. Zij schreef het boek 'Shanghai Baby' over een Chinese vrouw in Shanghai die balanceert tussen de regels van de communistische maatschappij en het verlangen om zo modern en hip mogelijk te leven. Ook een gesprek met de schrijver Jac Hoes over zijn thriller 'Coup Zero', die zich afspeelt in de wereld van de casino's. Tegen halftwaalf sessie-opnames van en een gesprek met de uit Texas afkomstige Nourallah Brothers, makers van korte rocksongs (22.02 uur, 747 AM).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden