Speciaal

TELEVISIE

SPORT

Studio Sport besteedt deze hele week tot en met zondag veel aandacht aan de Ordina Open, oftewel het tennistoernooi in Rosmalen. Met elke dag samenvattingen om 19.30 uur en in de avond-Sportjournaals (18.45 en 22.45 uur). Elke dag tot en met 25 juni eveneens aandacht voor de Ronde van Zwitserland, zowel in Studio Sport als de journaals (Nederland 2).

AMUSEMENT

RTL Boulevard In het panel zit Bram Moszkowicz. Aandacht voor de 'EO-Jongerendag', voor gevangenissen als toeristische trekpleisters, en voor metropool New York als de meest gefilmde stad ter wereld (18.30 uur, RTL 4).

RADIO

De Ochtenden Om 09.00 uur (Radio 1) een interview met Abdelkader Benali, die dit jaar tot ieders verrassing de Libris Literatuurprijs won. Een gesprek over zijn wortels en zijn geloof. Verder een gesprek met de kandidaat-voorzitter van de Eerste Kamer, de jurist en PvdA'er Erik Jurgens. Hij is inmiddels 8 jaar lid van de Eerste Kamer. Om 10.00 uur een dubbelportret van de oude en een nieuwe generatie Nederlandse immigranten in Zuid-Afrika. De oude lichting verlangt met heimwee terug naar het Nederland-van-vroeger en het Apartheidsregime. De nieuwe generatie Nederlandse immigranten vindt daarentegen dat het steeds beter gaat met hun nieuwe vaderland.

Punch Medeoprichter van 'Hitweek', Willem de Ridder, presenteert zijn muziekkeus. Hij koos 'Altervox' van Girotondo. In de rubriek '3D' komen drie oud-Eerste Kamerleden aan het woord: Leendert Ginjaar (VVD), Fre le Poole (PvdA) en Driek van Vught (SP). Met welk idee gingen zij ooit de Eerste Kamer in en wat zou er allemaal nog veranderd moeten worden? En wie moet de nieuwe voorzitter worden? In 1978 werd de nieuwe Friese bijbelvertaling gepresenteerd. De eerste Friese Bijbel dateerde uit 1943, maar het taalgebruik was zo ouderwets, dat de roep om een hedendaagse vertaling klonk. Dominee Bernard Smilde was één van de vertalers en tevens redactie-secretaris van het vertaalproject. Wetenschappelijk directeur Jansma van de Fryske Akademy heeft onderzoek gedaan naar de huidige rol van het Fries in de kerk. Beiden vertellen over 25 jaar Friese Bijbel. Presentatie: Menno Bentveld. (13.30 uur, 747 AM)

Spiegels portretteert Tjerk Westerterp (72), oud-CDA-minister van Verkeer en Waterstaat, die zijn politieke carrière verlengde door zich vorig jaar bij Leefbaar Nederland aan te sluiten. Maar het ging mis: Leefbaar Nederland werd gemarginaliseerd en Westerterp kwam niet in de Tweede Kamer. Na zijn ministerschap in het kabinet-Den Uyl bouwt hij vanaf het niets de Europese Optiebeurs op. Westerterp blijkt geen vrienden te hebben, maar daar zit hij totaal niet mee. Hij komt er rond voor uit dat hij nu eenmaal alleen met zichzelf bezig is. ,,Ik ben een opportunist, maar daar is niks mis mee.'' (15.00 uur, 747AM).

Kunststof Gast is Frits Lambrechts. Hij speelt Frits Lambrechts in 'Monument voor mijn vader' de rol van vrijbuiter met een sterk rechtvaardigheidsgevoel (19.00 uur Radio 1).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden