Speciaal

A C T U A L I T E I T E N

In Netwerk aandacht voor geheim agent Alfred Maske, die in Duitsland wordt verdacht van sigarettensmokkel ter waarde van 170 miljoen gulden. Volgens Maske gebeurde dat in opdracht van de Fiod en het IRT. De Duitse rechtbank wil nu de hoogste verantwoordelijken, onder anderen de hier in opspraak geraakte officier van justitie Fred Teeven, laten getuigen. Verder praten de Nederlandse ambassadeurs in India en Pakistan over het oplopende grensconflict in Kashmir (20.29 uur, Ned. 1).

D O C U M E N T A I R E

In Urbania portretten van een Amsterdamse poezenliefhebster, een hoofdstedelijke brugwachter en een Haags/Antilliaanse vrouw die zich het lot van haar eilandgenoten in de Schilderswijk heeft aangetrokken (19.27 uur, Ned. 3).

Regisseur Leon Giesen en cameraman Marcel Prins volgden de afgelopen maanden de totstandkoming van de uitzonderlijke tentoonstelling Panorama 2000. In de stad Utrecht zijn, vaak op enorme schaal, zo'n twintig werken zodanig opgesteld dat ze alleen vanaf de Domtoren goed te zien zijn (23.24 uur, Ned. 3).

P R A A T P R O G R A M M A ' S

Charles Spencer, de broer van Lady Diana, vertelt in de Oprah Winfrey Show uitgebreid over de dood van zijn zus, de fascinerende geschiedenis van zijn familie en zijn nieuwe boek over Althorp, het landgoed waar broer en zus zijn opgegroeid (16.10 uur, RTL 4).

S P O R T

In Studio Sport (19.00 uur, Ned. 2) en het late Sportjournaal (22.16 uur, Ned. 3) beelden van de honkbalwedstrijd Sullivans-Cuba.

C U L T U U R

In Jazzportretten gaat fluitist Ronald Snijders in Suriname op zoek naar de wortels die hem muzikaal hebben gevormd. Zo bezoekt hij een creools dorp, waar hij met plaatselijke musici praat over afro-Surinaamse muziek (21.23 uur, Ned. 3).

A M U S E M E N T

In het kennisspel Triviant binden de oud-hordenloopsters Mieke Sterk en Marjan Olyslager de strijd aan met de voormalige middenafstandslopers Rob Druppers en Han Kulker (19.54 uur, Ned. 2).

RADIO

Johan Stekelenburg, burgemeester van Tilburg en 'kroonprins' van de Partij van de Arbeid, is het eerste uur te gast in NCRV op 1. Later in het programma wordt er gesproken over de toenemende jeugdcriminaliteit en is er een reportage over de twee laatste vissers op ansjovis in Nederland (09.00 uur, Radio 1).

In Punch een gesprek met de schrijvers van twee uitzonderlijke reisboeken: Frans Timmerhuis, die een survival-handboek voor globetrotters samenstelde, en Evert Jan Groeskamp, die het anti-reisboek 'India verlaten' vervaardigde.

Na tienen een discussie tussen bijzonder hoogleraar rechtsfilosofie Paul Cliteur, historicus Anton van Hooff en emeritus hoogleraar sociale geneeskunde en gezondheidsrecht Henk Leenen over het gebrek aan controle op de onderkant van de voedselketen en over het nieuwe onderzoeksbeleid van minister Hermans. Ten slotte komt ook nog de vraag aan bod of dementie reden mag zijn voor euthanasie. Bij dat onderdeel schuift CDA-kamerlid Ross aan tafel (09.07 uur, Radio 5).

Ophef & Vertier begint met een serie zomeruitzendingen over mensen die zijdelings bij het theater betrokken zijn. De eerste gasten zijn de recensenten Pieter Kottman, Peter Liefhebber, Marijn van der Jagt en Hana Bobkova, die tevens docent theaterwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam is (14.02 uur, Radio 5).

Opium ontvangt architect en stedebouwkundige Carel Weeber, Carmiggelt-biograaf Henk van Gelder, dramaturg Paul Feld ('Peer Gynt') en conservator Jan Fonteyn. Laatstgenoemde naar aanleiding van de tentoonstelling 'De dansende demonen van Mongolië' in de Amsterdamse Nieuwe Kerk (20.00 uur, Radio 1).

In De Avonden onder meer een gesprek over 'swing' met muziekkenner Louis Lehmann, Radio 3-programmamaker Jaap Boots en slagwerker Han Bennink. Ook te gast is dichteres Judith Herzberg. Ze praat over haar nieuwe bundel 'Bijvangst' (22.02 uur, Radio 5).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden