Speciaal

TELEVISIE ACTUALITEITEN

2Vandaag besteedt aandacht aan randgroepjongeren die een volwaardige werkplek op de arbeidsmarkt willen en daarvoor herstelwerkzaamheden verrichtten in voormalig concentratiekamp Neugamme. Verder het pleidooi alle moskeeën onder te brengen in één koepel (17.30 uur, Ned. 2).

PRAATPROGRAMMA'S

De wandeling Vandaag het verhaal van Kris Gelaude, die zich zozeer richt op de verzorging van haar zieke dochter dat haar huwelijk zwaar onder druk komt te staan. Gelaude zorgde als achttienjarige ook al voor haar stervende moeder. Het verdriet uit die tijd komt terug (16.30 uur, Ned. 1).

Barend & Van Dorp ontvangen Job Cohen, burgemeester van Amsterdam. Ook Frits Wester, politiek redacteur van 'RTL Nieuws', is te gast. Heather Nova zingt 'I'm No Angel'.

SPORT

Sportjournaal besteedt aandacht aan de loting van de returnwedstrijden van de eerste ronde van de Uefa Cup en de achttiende etappe van de Ronde van Spanje (Wielrennen) (18.41 uur, Ned. 2).

Studio Sport, eredivisie op vrijdag De wedstrijd De Graafschap-NAC. Gasten zijn Jurrie Koolhof (trainer van De Graafschap) en Fritz Korbach (oud-trainer van De Graafschap). Verder is er een reportage over Marcus Allbück, de Zweedse spits van Heerenveen (22.45 uur, Ned. 2).

CULTUUR

Care, de film die de NPS vanavond uitzendt, winnaar van de Prix Italia, is een aangrijpende film over seksueel misbruik van jongens in internaten. Hoofdpersoon Davey Younger, slachtoffer van misbruik, gaat als volwassene terug naar de plek waar hij is misbruikt. En weer gelooft niemand hem (23.50 uur, Ned. 3).

AMUSEMENT

De eetfabriek laat het ach en wee zien van het varken, de vleesfabriek bij uitstek. Ruim dertien miljoen varkens zijn er in Nederland. Aan de lopende band worden zij geïnsemineerd, gefokt, geslacht, bereid en geëxporteerd. Het zaad van één beer zorgt voor een miljoen kilo vlees per jaar. Hoewel varkensvlees veruit het meest gegeten wordt, blijft het een omstreden dier. Na de varkenspest daalde het imago van het varken. Maar nu zetten sterrestaurants de oortjes, het hart en de wangen weer als culinaire specialiteit op de kaart (20.00 uur Ned. 3).

RADIO

De ochtenden In 'Het buitenland' aandacht voor de nieuwe 'vrienden' van het Westen. Een gesprek met onder meer historicus Turaj Atabaki, kenner van met name Centraal-Azië en de Perzische wereld, en Moustapha Oukbih, die een reportage maakte in Jordanië over de standpunten van de democratische oppositie in dat land. In 'Het onderzoek, Argos' een evaluatie van de wet op de orgaandonaties (WOD). Sinds de WOD is het aantal donornieren afgenomen. Een patiënt in Maastricht had meer kans op een nieuwe nier dan een patiënt in bijvoorbeeld Groningen. Die regionale verschillen zouden volgens de nieuwe wet moeten verdwijnen, maar blijken in 2000 zelfs te zijn toegenomen. Hoe kan dat? (09.00 uur, Radio 1).

Haagse veteranen laat oud-politici praten over de politieke actualiteit. Dit keer Louise Groenman (D66), Relus ter Beek (PvdA) en Ed Nijpels (VVD). Ze discussiëren over de vraag of de strijd tegen het terrorisme onder leiding van de VS of de VN moet gebeuren. En wat moeten we denken van 'foute' bondgenoten als Pakistan en Iran? En moet er een beroepsverbod komen voor radicale moslims in Nederland? (13.30 uur, 747 AM).

Ophef en vertier besteedt aandacht aan het tweede boek van Tim Krabbé dat is verfilmd, 'De Grot'. Wat maakt de boeken van Krabbé zo geschikt voor verfilming? (14.00 uur, 747 AM).

De avonden 'Het gesproken uitzicht' komt van Bas Roodnat, fotograaf en journalist. In 'Droomhandel' bespreken Dirk van Weelden, Maartje Somers en Hans Goedkoop 'The Hollywood Sign', de verfilming van de roman 'De hemel van Hollywood' van Leon de Winter. En aandacht voor het voor de Booker Prize genomineerde boek 'The Dark Room', van Rachel Seiffert. Voor 'Atelierbezoek' praat Gijsbert van der Wal met schilder Peter de Haan. De 'Weeksluiting' is van Heere Heeresma (22.02 uur, 747 AM).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden