Speciaal

TELEVISIE ACTUALITEITEN

Netwerk Reconstructie van het 'failliet van Unscom'. Na een aanvankelijk succesvolle periode ondervonden de wapeninspectieteams felle tegenwerking van Irak. Daarop zette Unscom spionagemiddelen in om achter de opslagplaatsen van nucleaire wapens te komen. Maar de buitenlandse diensten die zich met Unscom bemoeiden, hadden hun eigen agenda's wat leidde tot het einde van de inspecties. Aan het woord komen onder anderen Rolf Ekeus, voormalig hoofd van Unscom en Khidir Hamza, tot 1995 de directeur van het nucleaire programma van Irak (20.30 uur, Nederland 1).

DOCUMENTAIRE

Nieuw Economisch Peil: Water als mensenrecht Een van de belangrijkste thema's van de Wereldconferentie voor duurzame ontwikkeling die in september in Johannesburg werd gehouden, was water. Het Zuid-Afrikaanse ANC liet al eerder water in de grondwet opnemen als een grondrecht. Dat had alles te maken met het feit dat onder de apartheid water een exclusief goed was van de blanke boeren. Wie land had, had water en alleen de blanke boeren hadden land. Maar maakt de huidige ANC-regering in de praktijk waar dat water de status van een grondrecht heeft? De watervoorziening is in verschillende delen van het land geprivatiseerd en daarmee in handen gekomen van grote watermultinationals van Franse origine: Suez de Lyonnaise en Vivendi. In de townships, waar velen die de prijs van het water niet kunnen betalen al zijn afgesloten, worden de gevolgen van de privatisering aan den lijve gevoeld (20.02 uur, Nederland 3).

AMUSEMENT

De Rijdende Rechter In de oneindige uitgestrektheid van Zeeuws-Vlaanderen komen twee kunstenaars per ongeluk naast elkaar te wonen. Heel vervelend: ze zijn elkaars tegenpolen. De een is grafisch ontwerper en modernist, de ander liefhebber van klassieke landschappen. Wanneer de mathematisch ontworpen tuin van de modernist resulteert in een aarden wal langs het huis van zijn buurman raken de gemoederen verhit: en niet alleen op het artistieke vlak. De rijdende rechter als mediator in een prangend conflict (22.25 uur, Nederland 1).

RADIO

De Ochtenden Een gesprek met Bas Eenhoorn, VVD-voorzitter over de val van het kabinet. En wat moet de VVD nu? In het buitenlanduur (na 11.00 uur) onder meer een gesprek met correspondent Conny Mus en rabbijn Evers over het proces tegen de Palestijn Marwan Barghouti. Hij wordt verdacht van terreurdaden tegen de staat Israël en verdedigd door de orthodox-joodse advocaat Shamai Leibowitz. Hoe wordt daar door joden in Israël zelf en elders in de wereld tegenaan gekeken? Verder een debat tussen Marleen de Pater van het CDA en Femke Halsema van GroenLinks over het Nederlandse bordeelbeleid. De Pater vindt dat gemeenten het recht moeten hebben bordelen te weigeren, Halsema is daar fel op tegen (9.00 uur, Radio 1).

A4 Te gast is organist Kees van Houten. Hij praat over het boek dat hij schreef over de Hohe Messe van Johann Sebastian Bach (16.30 uur, Radio 4).

De avonden Na tienen het Gesproken Uitzicht van Wim Hermans, gepensioneerd economieleraar te Den Bosch. Daarna een verslag van Chris Bajema over een zoektocht van Jan Maliepaard naar Chris van Abcoude, de schrijver van legendarische jongensboeken als 'Pietje Bell' en 'Kruimeltje'. Tegen elf uur stuurt Jan Rot een radiobriefkaart. Na elven De Werkplek. Een gesprek met mensen over hun werk, op de plek waar ze hun werk doen. Vandaag op bezoek bij de schrijver Jan Stavinoha. En tegen middernacht Philips Holland Indië Archief. Wat bewaard bleef van de radio-omroep PHOHI, die tussen 1927 en 1940 uitzond naar Nederlands-Indië (22.02 uur, 747 AM).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden