Speciaal

DOCUMENTAIRE

Zembla laat zien hoe Nederland zich de afgelopen maanden voorbereidde op een vlekkeloze introductie van de euro. Hoe witwassers werden opgespoord en aangepakt, potentiële overvallers preventief zijn 'gevolgd' en hoe het voorlichtingsapparaat werkte (21.10 uur, Nederland 3).

PRAATPROGRAMMA'S

Oog in oog Hij is dichter des vaderlands, maar woont al jarenlang in Portugal. Hoe kijkt Gerrit Komrij naar Nederland met die 'lesbische wandelpaden, katholieke geitenfokverenigingen en Máxima?' (20.30 uur, Nederland 3).

Nieuws aan tafel Correspondent Conny Mus, journalist Frénk van der Linden en LN-lijsttrekker Pim Fortuyn bespreken het nieuws van de afgelopen week (22.35 uur, RTL5).

SPORT

Studio sport Rechtstreeks verslag van het EK Allround schaatsen in Erfurt, met de 500 meter voor mannen en vrouwen en de vijf kilometer mannen (14.55 uur, Nederland 2).

NOS Sportjournaal Het EK Allround schaatsen in Erfurt en het marathonschaatsen op natuurijs in Noord-Laren (22.13 uur, Nederland 3).

AMUSEMENT

Sesamstraat blikt terug Het afgelopen jaar bestond Sesamstraat vijfentwintig jaar. Vandaag kijkt Sesamstraat met een extra lange uitzending terug op dat feestjaar. Met een herhaling van de bezoeken van bijzondere gasten, onder wie Wim Kok, Mary Dresselhuis, André van Duin, Kees van Kooten, Ilse de Lange, Henny Vrienten, Anton Geesink, Ruud Gullit, en Jet Boeke. Verder test Lot de kennis van Tommie, Ieniemienie en Pino over het Sesamstraat-verjaardagsfeest en wordt er veel gezongen (13.40 uur, Nederland 3).

ER. De veelbekroonde, Amerikaanse ziekenhuisserie E.R. wordt gereanimeerd: de zevende serie start vanavond. Ook deze serie was een topper in Amerika -best bekeken tv-serie afgelopen jaar. Vanavond in E.R.: de terugkeer van Dr. Carter (Noah Wyle), hij is afgekickt; de man die zijn vrouw aflevert op de Eerste Hulp; en hoe Dr. Kovac (een rol van de inmiddels in Amerika zeer populaire Goran Visnjic) deze doodzieke vrouw toch opereert (21.30 uur, Nederland 1).

Déjà vu In dit nieuwe, experimentele programma worden oude foto's gereconstrueerd en opnieuw gemaakt. De mensen van toen worden herenigd en oude herinneringen herleven (23.45 uur, Nederland 1).

RADIO

De ochtenden Arend Jan Heerma van Voss spreekt voor het drie uur durende 'marathoninterview' met psycholoog/filosoof/auteur Douwe Draaisma (1953), die 'grondslagen en geschiedenis van de psychologie' doceert aan de universiteit van Groningen en gelauwerd is met de 'Heymansprijs' van het Nederlands Instituut van Psychologen voor zijn historisch onderzoek (09.00 uur, 747 AM).

Haagse veteranen De voormalige Haagse politici Anne-Lieze van der Stoel (VVD), Bram Stemerdink (PvdA) en Michel van Hulten (D66) praten over actuele politieke thema's van Het Binnenhof (13.30 uur, 747 AM).

Historische Hoogtepunten Holland Festival zijn de komende acht weken te horen op vrijdagmiddag, Radio 4. Door de vaak opzienbarende programmering werd het festival uit 1947, vermaard. Drie uur gesprekken en unieke opnamen van bijvoorbeeld Gré Brouwenstein, Elisabeth Schwarzkopf en Maria Callas (13.30 uur, Radio 4).

Ophef en vertier Een gesprek van een uur met actrice Gerda Havertong en dichteres Hanny Michaelis (14.00 uur, 747 AM).

Kwartet: Bureau van woon en leef De RVU blaast de komende maand het hoorspel nieuw leven in, met iedere week een aflevering van 'Bureau woon en Leef', een lifestyle-magazine op de radio, vol tips en handigheidjes, voor jong en oud. Met de stemmen van onder anderen Isabelle Chapel, Cynthia de Graaf en Marcel Jonker (16.00 uur, 747 AM).

De avonden In 'Wat hoorde ik' de herinnering van schrijfster Ethel Portnoy: wat bleef er over aan muziekjes en geluiden uit haar jeugd? Verder: het tweede deel van de drieluik over 'The Pirats of Penzance,' van Gilbert en Sullivan (22.02 uur, 747 AM).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden