Speciaal

TELEVISIE ACTUALITEITEN Goedemorgen Nederland Het is precies tien jaar geleden dat een vliegtuig neerstortte op de flats in de Bijlmer. Een gesprek met Theo Meijer, voorzitter van de parlementaire commissie die de ramp onderzocht.

In een reportage over de ramp ook een gesprek met Trouw-journalist Vincent Dekker. Hij vertelt over de bevoorrechte positie van de Israëlische vliegmaatschappij El Al op Schiphol. In verband met Werelddierendag komt presentatrice Anniko van Santen vertellen over haar televisieprogramma 'Natuur/Avontuur'. Gast is ook Viva-hoofdredacteur Marije de Jong. Haar blad bestaat dertig jaar (07.00 uur, Nederland 1).

2Vandaag Een reconstructie van het onderzoek naar de paskamermoord in Zaandam in 1984. En aandacht voor de oorlog tussen noord en zuid in Soedan (17.30 uur, Nederland 2).

DOCUMENTAIRE

Zoovenirs Speciale uitzending wegens Werelddierendag met de vertoning van de special 'Free Dancing Bears'. Hierin worden aangrijpende fragmenten getoond van circusberen en dierentuinen waarin de beren in veel te kleine hokken zitten. Ook is te zien hoe de dieren opbloeien bij hun verblijf in Het Berenbos bij Rhenen, dat speciaal is gesticht voor de opvang van deze dieren (12.05 uur, Nederland 2).

PRAATPROGRAMMA'S

B & W Inge Diepman ontvangt Theo Maassen, Martin van Waardenberg en Jacob Derwig. Zij zijn genomineerd voor het Gouden Kalf voor de beste acteur, voor respectievelijk Minoes, Loenatik en Zus & zo. De prijs zal later die avond aan een van drieën worden uitgereikt (19.25 uur, Ned. 3).

Levy & Sadeghi Het vorige week gepresenteerde Rotterdamse collegeprogramma staat garant voor een ambitieuze, harde veiligheidspolitiek. Levy & Sadeghi maken een tour door de stad en praten met verschillende burgers: wat betekent dit nieuwe beleid voor het leven van de Rotterdammer? (21.05 uur, Nederland 3).

Barend & Van Dorp Ferry Hoogendijk geeft opheldering over de crisis in zijn partij. Ook te gast is Igone de Jongh, ballerina bij het Nationaal Ballet. Volgende week speelt zij voor het eerst in het stuk 'Romeo & Julia'. Toots Thielemans zorgt voor de muziek (10.30 uur, RTL 4).

AMUSEMENT

Wir haben es gewusst Wekelijkse quizshow gepresenteerd door Rik Zaal waarin verdrongen feiten in de westerse geschiedenis centraal staan. De moraal van onze samenleving nader beschouwd aan de hand van vragen over nationale en internationale misstanden. In de vijfde aflevering strijden vakbondsmensen Bauke Snoep en Ton Heerts tegen columnisten Pamela Hemelrijk en Hans Hillen (20.02 uur, Nederland 3).

RADIO

De Ochtenden Om 09.00 uur (Radio 1) een gesprek met HMG-topman Dick van der Graaf die de publieke omroepen verwijt dat ze in strijd handelen met de Mediawet. Ook een debat met een aantal burgemeesters over de vraag in hoeverre de autonomie van gemeenten nog overeind staat. Tevens is er aandacht voor het gedoogbeleid van gemeenten. Volgens het RIVM (Rijksinstituut voor Milieu) lappen veel gemeenten veel regels aan hun laars, vooral met betrekking tot lpg-stations. Na 10.00 uur een reportage over een afgelegen politiepost tegen de Pakistaanse grens, waar politiecommissaris Kamal Saini in samenwerking met het Indiase leger een harde strijd voert tegen moslim-militanten. Na 11.00 uur verdedigt Frits Rosendaal, hoofd afdeling klinische epidemiologie aan het Leids Universitair Medisch Centrum, de stelling: elk onderzoek samen met de farmaceutische industrie betekent een conflict of interest. Dit naar aanleiding van het symposium 'Artsen, farmaceutische industrie en onderzoekers: een gespannen driehoeksrelatie' in Den Haag. Rosendaal debatteert met onderzoeker Adam Cohen, directeur van het Centre for Human Drugs Research in Leiden, Agnes Kant, SP-Tweede-Kamerlid, en een vertegenwoordiger van Nefarma, de Nederlandse Vereniging van research-georiënteerde farmaceutische industrie (09.00, Radio 1).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden