Speciaal

TELEVISIE

Andere Tijden Het Englandspiel is een van de meest omstreden affaires uit de Tweede Wereldoorlog. Het geschiedenisprogramma van NPS en VPRO besteedt aandacht aan de studie van dr.

J. Wolters die nieuwe feiten over de kwestie heeft ontdekt. Wolters heeft in het kader van zijn promotie Engelse archiefstukken onder ogen gehad, die hem tot het inzicht brengen dat de gangbare opvattingen over het Englandspiel aan herziening toe zijn. Zowel de parlementaire enquêtecommissie, die de kwestie uitzocht, als dr. L. de Jong zijn in het verleden tot de conclusie gekomen dat er destijds tientallen Nederlandse geheim agenten in Duitse handen zijn gevallen door stommiteiten aan Engelse kant. Wolters gelooft echter dat de Engelsen op het allerhoogste niveau zelf aan de touwtjes trokken, en de Nederlandse agenten hebben opgeofferd om op die manier de Duitse inlichtingendiensten op het verkeerde been te zetten. Over de mogelijkheid van een Engels dubbelspel laat 'Andere Tijden' ook Niod-directeur professor Hans Blom aan het woord. Voorts vertelt de enige nog levende Nederlandse geheim agent uit die dagen, de hoogbejaarde heer Lauwers, over zijn ervaringen. (20.30 uur, Nederland 3)

Factor Hoe krijg je aidsmedicijnen op een verantwoorde manier in onbereikbare gebieden in landen van de Derde Wereld? In het Westen is aids tegenwoordig een chronische ziekte waar je redelijk mee kunt leven. In de Derde Wereld sterven er nog dagelijks honderden mensen aan. Joep Lange, hoogleraar interne geneeskunde bij het AMC en hoofd van PharmAccess International, vindt dat dat niet langer kan. In 'Factor' aandacht voor de strijd van een man met een bijna onmogelijke missie. (23.21 uur, Nederland 1)

PRAATPROGRAMMA'S

Barend & Van Dorp Het afscheid van Hilbrand Nawijn. Muziek van Dana Glover ('Thinking Over'). (22.30 uur, RTL 4)

CULTUUR

Pitch: Body of Water is een dansfilm. Maar niet zomaar één. Dit exemplaar duurt ruim een uur, is gemaakt door negen verschillende regisseurs, choreografen en componisten en gaat over water. Body of Water is een reis, een fantasie. Ploeterend door het betoverende IJslandse landschap jaagt een visser met koffer zijn dromen na. Telkens weer verrast én verlaten door dansende mensen in regen, ijs en sneeuw, op locaties van Finland tot Marokko. (23.12 uur, Nederland 3)

AMUSEMENT

De Nationale Inkomenstest In dit interactieve live programma, krijgt de Nederlander, na het beantwoorden van vijftig vragen, antwoord op de vraag of hij/zij op een juiste manier met het inkomen en geld in het algemeen omgaat. Presentatie: Edward van Cuilenborg en Milika Peterzon. (20.30 uur, SBS 6)

RADIO

De Ochtenden De omroep wordt in het regeerakkoord geconfronteerd met forse bezuinigingen. Een debat over de gevolgen van die bezuinigingen voor de Publieke Omroep. Ook een gesprek met Minka Nijhuis, medewerkster van Trouw, en terug van een verblijf van drie maanden in Noord-Irak en Bagdad. Verder aandacht voor de Biologische Markt. Al jarenlang pijnigen biologen hun hersenen om samenwerking en altruïstisch gedrag in de dierenwereld te verklaren. Ronald No stelde een biologische-markt-theorie op die coöperatief gedrag, economisch handelen en seksuele strategieën combineert. (9.00 uur, Radio 1)

A4 heeft dirigent Gerd Albrecht te gast. Hij werd in 1962 in Lübeck als dirigent benoemd. Hij is vervolgens chef-dirigent geweest in Kassel, Berlijn, Zürich, Praag en sedert 1998 in Kopenhagen. Deze week dirigeert hij het Radio Filharmonisch Orkest met de Nederlandse Première van de tragische opera Vanda van Dvork, die zaterdagmiddag wordt uitgevoerd in het Concertgebouw te Amsterdam. (16.30 uur, Radio 4)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden