Speciaal

TELEVISIE

In De zomer van 1823 ('in de voetsporen van Jacob van Lennep') volgt Geert Mak de reis die Van Lennep met zijn goede vriend Dirk van Hogendorp maakte. In deel vijf van de serie de tocht die van Steenwijk naar Vollenhove voerde (20.28 uur, Ned. 3).

Het vierde gebod is voor een nieuwe generatie een van de minst bekende geboden: Gij zult de sabbat heiligen. Regisseur Paul Cohen interpreteerde dit voor de documentaire-reeks De Tien Geboden tot het uitgangspunt: De sabbat is niet een dag, maar een staat van zijn. De ruimere interpretatie van het gebod is voor Cohen reden om mensen te zoeken die hun vrije dag op een persoonlijke, onorthodoxe manier beleven (22.55 uur, Ned. 1).

De aflevering van Het zal toch niet waar zijn heet 'In de schaduw van het Derde Rijk'. Het gaat over de zoon van Hitlers secretaris die een joodse jongen ontmoet in het voormalige concentratiekamp Buchenwald (23.13 uur, Ned. 1).

SPORT

Een terugblik op de voor Nederland succesvolste Olympische Zomerspelen ooit. Er werd een recordaantal van 25 medailles gehaald: 12 keer goud, 9 keer zilver en 4 keer brons. In het overzicht natuurlijk ruim aandacht voor de goldrush van zwemmers Pieter van den Hoogenband en Inge de Bruijn. Maar ook aandacht voor de teleurstellingen van bijvoorbeeld hordenloper Robin Korving, zeilster Margriet Matthijsse en de waterpolosters (20.27 uur, Ned. 2).

CULTUUR

In Het Geheim van het Nederlandse lied vertellen Daniel Lohues, voorman van de band Skik, Bennie Jolink van Normaal, Stef Bos en Blöf over hoe 'reizen' hen inspireert bij het schrijven en componeren van tekst en muziek (21.54 uur, Ned. 1).

AMUSEMENT

Elk zichzelf respecterend televisieprogramma brengt in de periode rond kerst en oud & nieuw een jaaroverzicht, waarin alle belangwekkende gebeurtenissen van de afgelopen twaalf maanden de revue passeren. Ook Man bijt Hond doet mee aan deze trend. In drie uitzendingen laat het programma ontroerende, grappige, grote en ook kleine gedenkwaardige momenten uit 2000 zien (19.00 uur, Ned. 1).

In de Canadese comedyserie The Broad Side kruipen vier actrices in de huid van historische figuren en herschrijven ze op geheel eigen wijze de geschiedenis. In elke aflevering staat een ander land, in een andere tijd, met steeds weer andere historische personages centraal. Deze keer: 'Chopin's Sister', een verhaal uit 1860 (20.00 uur, Ned. 3).

SBS 6 brengt een week lang speciale afleveringen van het spelprogramma Lotto Weekend Miljonairs. Presentator Robert ten Brink ontvangt bekende Nederlanders in zijn show. In de eerste aflevering spelen acteur Maarten Spanjer en CDA'er Jaap de Hoop Scheffer voor een goed doel. Zij halen geld binnen voor de Brandwonden Stichting (20.30 uur, SBS 6).

RADIO

De Vijfde Verdieping onderneemt de hele dag een expeditie naar De Hel zoals die er volgens de Italiaanse schrijver Dante Alighieri uitzag. In galerijen, kringen, ringen en zakken heeft Dante alle schurken opgeborgen, elk van hen gerangschikt naar slechtheid. In 34 Gezangen weet Dante met behulp van zijn gids, de Latijnse schrijver Vergilius, door te dringen tot de bodem van zijn Inferno. De luisteraar krijgt alle 34 Gezangen te horen (09.04 uur, Radio 5).

Burgemeester van Enschede Jan Mans is te gast in KRO's Andersdenkenden (21.02 uur, Radio 5).

In het Olympisch duet laat Langs de Lijn een aantal olympische sporters, medaillewinnaars en enkele gedoodverfde favorieten die net naast de medailles grepen, kennismaken met elkaars sport. Er wordt gesproken over de Spelen, de voorbereiding en de nasleep (22.00 uur, Radio 1).

Michel van Nieuwstad, schrijver en vertaler, doet in De Avonden het 'gesproken uitzicht'. Arnon Grunberg vertelt een kort verhaal. En J.W. Oerlemans vertelt over zijn nieuwe dichtbundel (22.02 uur, Radio 5).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden